Estetická dermatologička: Novinky skúšam aj na sebe

Kým plastický chirurg používa skalpel, estetický dermatológ siaha po laseri.

13.01.2015 06:00
estetická dermatológia, vrásky Foto:
Aj Slovensky chcú vyzerať mladšie a krajšie.
debata

Pre a proti

Ako pre Pravda.sk vysvetlila estetická dermatologička, MUDr. Adriana Tomeková, primárka bratislavskej dermatologicko-laserovej kliniky Tomar, v súčasnosti estetickí dermatológovia preferujú neinvazívne lasery, ktoré nepoškodia pokožku. Rozdielom medzi plastickou chirurgiou a estetickou dermatológiou je tiež rekonvalescencia. Kým po operácii je potrebná, po estetickom zákroku byť nemusí žiadna, alebo trvať len pár hodín. Po plasticko-estetickom zákroku ostáva jazva, po dermatologickom zákroku nie.

Parketa pre mužov

Vo svete je plastická chirurgia spravidla parketou pre fyzicky zdatnejších mužov. Platí to aj u nás, hoci nájdu sa na Slovensku aj plastické chirurgičky. Tento odbor lákal aj MUDr. Tomekovú, no jasne si uvedomovala, že v takom prípade by nemohla pomýšľať na rodinu – stále by bola na operačke a fyzicky by s nízkym tlakom, ktorý ju trápi, nezvládla stáť pri zákroku pod lampou šesť až osem hodín. „Vytriezvela“ už počas vysokej školy a reálne usúdila, že je to cesta, ktorou sa nechce uberať. Rozhodla sa pre estetickú dermatológiu a rozhodne to nebola zlá voľba.

Až na koniec

Uprednostňujú ženy estetickú dermatológiu aj preto, že cítia, že to nie je „navždy“? „Povedala by som, že plastická chirurgia je z toho, čo si vyberieme, to "posledné“. Volíme ju až na koniec, keď vyskúšame laser, ktorým už to, po čom túžime, povedzme nejde," povedala Tomeková a dodala, že sú samozrejme aj zákroky, ktoré estetický dermatológ spraviť nevie – patrí tam aj plastika prsníkov.

Skúša aj na sebe

Novinky skúša lekárka aj na sebe, pravdaže nie všetky. Jednak je zvedavá, či zákroky (ne)bolia, pretože práve to je jedná z najčastejších otázok, ktorú jej klientky kladú. Dôležitá je pre ne aj informácia, či je po zákroku potrebná rekonvalescenciu a v neposlednom rade je mimoriadne dôležitý efekt. „Zbožňujem kyselinu hyalurónovú, no taký botulotoxín som si dala aplikovať v živote možno len dvakrát. Sú veci, ktoré sú mi blízke a menej blízke,“ skonštatovala MUDr. Tomeková.

MUDr. Adriana Tomeková. Foto: archív A. Tomekovej
Adriana Tomeková MUDr. Adriana Tomeková.

Vedú omladzovacie procedúry

V estetickej dermatológii to funguje podobne ako vo fitnesscentre. Keď príde „na trh“ novinka, všetci sa hrnú vyskúšať ju. „Občas sa však porozprávam s pacientkou a podľa problému, ktorý ju trápi, jej možno neodporučím práve novinku, iba ak je skutočne vhodná.“ Slovenky podľa Tomekovej slov majú najväčší záujem o omladzovacie procedúry, ktoré sľubujú zmiernenie vrások, skvalitnenie pleti, stiahnutie pórov, pigmentácie. Ženy chcú logicky vyzerať mladšie a cítiť sa lepšie.

Aj pre mužov

A muži tiež. „Som milo prekvapená, že k nám začali chodiť aj muži. Pri prvej návšteve sa niektorí cítia trápne, no pri druhej už sú pokojní,“ uviedla estetická dermatologička. Kedysi vraj tieto kliniky navštevovali len homosexuáli, pretože práve oni chceli byť „pekní“, to však už dávno nie je pravda. „Muži od šestnásť rokov vyššie k nám chodia na čistenie pleti, na peeling, na kontrolu znamienok, či odstránenie potenia botulotoxínom,“ zhrnula ďalej lekárka. Vraj sú dnešní muži uvedomelí, sčítaní a za estetickým dermatológom nemajú problém zájsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazva #laser #plastická chirurgia #botulotoxín #estetická dermatológia