Ekzém nevyliečime, ale zmierniť ho vieme

Nepríjemné a "večné" svrbenie, ktoré sa dá, zdá sa, utlmiť len škriabaním do krvi, šupinaté červené škvrny a popraskaná koža.

12.10.2015 06:00
ekzém Foto:
Zmiernime ekzém, napríklad octom. Veľa sprchy škodí.
debata

Mnoho ľudí trápi. A mnohí z tých mnohých ani netušia, že nie je ekzém ako ekzém. Je ich viac druhov a ak sa toto ochorenie nelieči, môže prejsť do chronickej formy.

V krátkosti o ekzéme: Ide o vyrážku, častokrát sprevádzanú svrbením, šupinatou a začervenalou, nevzhľadnou kožou. Ekzém sa lieči ťažko aj preto, že príčin, prečo koža takto zareaguje, je neúrekom. Ochorenie možno zmierniť, nie však vyliečiť. Aby toho nebolo málo, pridajme, že nie je ekzém ako ekzém. Je ich viac druhov a potrebujeme zistiť, ktorý druh trápi nás. Až potom sa dozvieme, ako postupovať, napríklad v liečbe prírodnými prostriedkami.

Atopický ekzém

Z dôvodu narušenia bariérovej funkcie je koža veľmi suchá, šupinatá a svrbí. Neurodermitída sa častokrát preklopí do chronickej formy. Býva dedičná a náchylní sú na ňu predovšetkým astmatici či ľudia, ktorých trápi senná nádcha. Vyrážka sa objavuje najskôr na hlave a na tvári, rozšíriť sa môže aj na krk, ruky, ramená a predné časti nôh.

Vysušujúci ekzém

Trápi predovšetkým starých ľudí, charakteristické sú preň sieťované trhliny na koži. Dehydratácia je častokrát spojená so starnutím, ale môže sa vyskytnúť aj u detí. Spôsobiť ju v takýchto prípadoch môže podvýživa či nesprávna hygiena. K symptómom patrí suchá, svrbivá a šupinatá koža. Najčastejšie sa vyskytuje na lýtkach, rukách a trupe.

Ekzém zo žilovej nedostatočnosti

Tento druh ekzému majú predovšetkým ľudia, trpiaci žilovou nedostatočnosťou. Im krv nesprávne cirkuluje a ak sa „zasekne“, spôsobí reakciu na koži. Tento druh ekzému sa vyskytuje na dolných častiach končatín – na lýtkach a členkoch ako silné začervenanie spojené so svrbením. Lekárske ošetrenie je v tomto prípade nutné.

Seboroický ekzém

Šupinatá pokožka hlavy je klasickým symptómom tohto druhu ekzému. Šupiny sú bielej alebo žltej farby a pod pokožka hlavy pod nimi je častokrát načervenalá. Predpokladá sa, že tento ekzém spôsobujú kvasinky. Vyskytuje sa predovšetkým na hlave, vo vlasoch, vo fúzoch a v obočí, na trupe len zriedka.

Kontaktný ekzém

Pri kontaktnej dermatitíde dochádza často k alergickej reakcii, ktorá nastane, ak koža príde do styku s určitou látkou. Prejaviť sa môže ako napuchnutá, začervenalá a svrbivá vyrážka. Pokožku zvykne dráždiť nikel, niektoré čistiace prostriedky, priemyselné materiály či rastliny.

Boj s octom

Vzhľadom na to, že ekzém častokrát svrbí, odporúča sa čosi protisvrbivvé – aby sa zabránilo nadmernému poškriabaniu postihnutej oblasti. Zmiešajte polievkovú lyžicu octu s litrom vody a prikladajte si na postihnuté oblasti obklady. Na zmiernenie svrbenia v noci sa odporúčajú bavlnené rukavice z drogérie. Zranenia nebudú také viditeľné. Dávajte si pozor aj na to, čo si obliekate. Za nesvrbivé materiály sa vo všeobecnosti považuje bavlna a hodváb. Vyhýbajte sa tiež dlhému kúpeľu a sprchovaniu. Prehnaná čistota totiž ekzémom neprospieva, práve naopak. Častý kontakt s vodou jej ubližuje, lebo voda pokožku vysušuje a preto sa príznaky ekzému môžu ešte zhoršiť.

Návšteva lekára

Ak sa vám ekzém po niekoľkých dňoch liečby nezlepšuje, ale práve naopak, mali by ste sa o ňom porozprávať s dermatológom. Určí príčinu, zhodnotí, či sa skutočne jedná o ekzém a navrhne liečbu. Mnohých postihnutých čaká zmena životného štýlu, pretože ekzém sa nepriatelí ani s konzumáciou alkoholu a škodí mu aj nikotín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #alergie #ekzém #ocot #svrbenie #vyrážka #suchá koža #šupina