Bylinky, ktoré pomôžu upokojiť pleť

Čaj ako elixír krásy číslo dva? (Hneď po vode). Žiadna novinka. Napriek tomu zažíva tento čerstvý horúci nápoj akýsi návrat na scénu krásy.

09.02.2016 06:00
shutterstock 65091016 Foto:
Účinok býva okamžitý. Pleť zažiari
debata

Čo môže byť lepšie po zimno-jarnej prechádzke, ako dopriať si horúcu šálku čaju? A to nehovoríme len o zahriatí zvnútra, čaj nám toho dá oveľa viac. Ženy, ktoré svojej pleti doprajú parné kúpele, viditeľne zlepšia svoju pokožku, a to okamžite. Čaj totiž dokáže zmierniť začervenanie kože a vyhladiť kontúry. Pleť zažiari. Dôvodom je horúca para, ktorá otvára póry, jemne čistí pokožku a robí ju vláčnou. Minerály a stopové prvky môžu tým pádom ľahšie a hlbšie preniknúť do kože. Avšak pozor, nie každý druh čaju či bylinka je vhodná na tvár. Siahnite po týchto druhoch.

Harmančekový čaj

S harmančekom (kamilkami), je to ako so špenátom – zlé spomienky z detstva, rovná sa ťažký návrat. Tentokrát sa však oplatí, aj keď máte kamilkový čaj zafixovaný so spomienkami na to, keď ste ako dieťa ležali v posteli s horúčkami. Pomohol vtedy, pomôže aj teraz, pretože harmanček upokojuje – nielen žalúdok, ale aj pleť. Preto sú kamilky na naparovanie ako ušité, zvlášť pri podráždenej a začervenalej pleti. V pare kvietky predvedú svoj protizápalový a antibakteriálny účinok.

Biely alebo zelený čaj

Biele a zelené čaje omladzujú. Sú totiž bohaté na stopové prvky a minerály a navyše majú silný antioxidačný účinok. Účinkujú, bez ohľadu na to, ako ich použijeme. Môžeme ich popíjať, prikladať na pleť ako obklad, naparovať sa nad nimi. Výsledok bude zakaždým rovnaký: Pleť zažiari, bude pevnejšia a mladšia.

Šípkový čaj

Vhodný na suchú pleť s miniatúrnymi, prvými vráskami. Naparovanie nad šípkami je na mieste, rovnako ako použitie šípkového oleja. Šípky totiž obsahujú stopy tretinoínu, ktorý podporuje regeneráciu a tvorbu kolagénu. Pleť bude po použití tohto „zázraku“ hladšia a pevnejšia.

Medovka, šalvia a spol.

Koho trápia vyrážky a komedóny, mal by sa naparovať nad odvarom, pripraveným z čerstvej vňate sedmokrásky. Hojenie rán urýchľuje hamamel virgínsky, kapucínka je zas bohatá na vitamín C a pôsobí antibioticky. Rozmarín stimuluje krvný obeh a kto chce pleť upokojiť, môže sa spoľahnúť na medovku, šalviu, levanduľu či tymián.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #bylinky #Para #zelený čaj #vrásky #elixír #stopové prvky #šípky