Žiadnou metódou nedosiahneme úplné vymiznutie strií

Celulitída - netýka sa len tehotných žien. Nevzhľadné trhliny sú údajne dedičné, ale možno ich zmierniť.

17.01.2017 06:00
celulitída Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najčastejšie sa nazývajú „tehotenské strie“, nevyskytujú sa však len u tehotných. Trápia 70 percent žien a 40 percent mužov. Najčastejšou príčinou je nadmerné napínanie kože – prichádza k zmenám v spojivovom tkanive a vznikajú viditeľné pruhy. Tie sú spočiatku červenej farby, neskôr biele. Dermatologička Bettina Kranzelbinder z Lekárskej univerzity v Grazi pre rakúske noviny Kleine Zeitung porozprávala o tom, prečo niektorých trápi a iných nie, ako im zabrániť, a ako ich liečiť.

Niektorí áno, iní nie

Na otázku, prečo niektorí strie majú a iní nie, odborníčka odpovedala: "Je to rodinná anamnéza. Ak má matka alebo otec tieto pruhy na koži, zvyšuje sa šanca, že ich budú mať aj deti. Ďalším faktorom pre vznik celulitídy okrem tehotenstva je obezita v detstve a puberte ako aj rýchly rast v puberte či hormonálna nerovnováha.

Ako im zabrániť?

Existuje prevencia, ako nepekným trhlinám na koži zabrániť? Odborníčka radí: krémovať, krémovať, krémovať. A to aj napriek tomu, že štúdie zatiaľ neposkytli žiadne jasné dôkazy o tom, že by to skutočne pomáhalo. Akýkoľvek olej, gél či masť by sa mala vmasírovať do častí, ktoré sú postihované najčastejšie (stehná, brucho). V prípade, že je celulitída dedičná, určite je na mieste zaobstarať si silikónový gél.

Keď ju už mám…?

Čo robiť v prípade, ak sme prevenciu zanedbali a strie sa už vytvorili? Podľa Kranzelbinder je to už ťažšie. S vitamínom A (tretinoín) možno dosiahnuť aký-taký úspech, ale len v prípade, že sú pruhy v „červenom“ štádiu. Upozornila zároveň, že spomínaný tretinoín sa nesmie používať počas tehotenstva ani dojčenia. Pomôcť môžu aj silikónové gély.

Chirurgický zákrok

Existuje laserový zákrok a tzv. vpichovanie, pri ktorom sa koža ošetruje malými injekčnými vpichmi, aby sa podporilo „vyliečenie“ trhlín. Podľa expertky možno so všetkými metódami, žiaľ, dosiahnuť len minimálne zlepšenie, nie však úplné vymiznutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #celulitída #strie #obezita #silikón #laser #puberta #trhliny