Atopická dermatitída: Z kože sa vyzliecť nedá

Koža nie je košeľa, nedá sa vymeniť, povedal pred niekoľkými rokmi pre Dobré zdravie ukrajinský lekár profesor Jurij Andrashko. Každý atopik, a to ešte nemusí mať diagnostikovaný atopický ekzém, má dva základné príznaky - suchú pokožku, ktorá svrbí. Atopia znamená sklon k alergii.

05.12.2019 06:00
dieťa, pokožka, koža, chlapec, choroba Foto:
Atopický ekzém je najmä ochorenie detského veku. Ak si pozrieme graf výskytu atopickej dermatitídy, zistíme, že najvyšší výskyt je vo veku 0-2 roky a potom 2-11 rokov.
debata (2)

Dnes je atopikom každé tretie dieťa. Samozrejme, byť atopikom neznamená, že dieťa hneď dostane atopický ekzém. Dieťa, ktoré zdedí atopickú konštitúciu, môže v priebehu svojho života reagovať na rôzne spúšťače desiatkami rôznych spôsobov.

Atopická dermatitída je viac ako len stav kože. Je to ochorenie spôsobené nadmernou aktiváciou prirodzeného obranného systému tela. Ide teda o imunologické ochorenie, pri ktorom veľmi citlivý imunitný systém reaguje aj na tie najmenšie alergény alebo dráždivé látky a táto reakcia spôsobuje v pokožke spustenie zápalových procesov. Ochorenie nie je infekčné, to znamená, nešíri sa dotykom ani kvapôčkami. Na pokožku oslabenú atopickým ekzémom však môže „nasadnúť“ bakteriálna či vírusová infekcia (herpes) a veľmi skomplikovať stav.

Ochorenie detského veku, ale…

Atopický ekzém je najmä ochorenie detského veku. Ak si pozrieme graf výskytu atopickej dermatitídy, zistíme, že najvyšší výskyt je vo veku 0–2 roky a potom 2–11 rokov. Podľa veku sa dokonca menia aj najčastejšie miesta výskytu atopického ekzému na tele. V puberte obyčajne dochádza akoby k ústupu ochorenia, resp. v rámci dobre známeho „alergického pochodu“ z dieťaťa s ekzémom vyrastie pacient s rôznymi inými druhmi alergií (peľová, potravinová), astmou a podobne. Len u 10–20 % pacientov ekzém pokračuje do dospelosti. Genetika, resp. spomínaný sklon k alergiám, nazývaný atopia, jednoducho nepustí. Sú však aj prípady, keď atopický ekzém naplno vypukne až u dospelého človeka.

Pacient Matúš mal pred tridsiatkou, narodilo sa mu tretie dieťa, zariaďovali si nové bývanie. Uňho práve v tomto období plne prepukol atopický ekzém, ktorý ho poriadne potrápil. Pre úporné svrbenie a nedostatok spánku sa ocitol naozaj v zlom psychickom stave. Prof. Andrashko pre Dobré zdravie v minulosti takisto spomínal pacientku, u ktorej sa atopická dermatitída rozvinula v tridsiatke. Matka troch detí, dovtedy bez problémov s pokožkou. Prestavovali dom, sťahovali sa doň, manžel trávil čas stále v práci… Stres spôsobil, že u nej ekzém prepukol naplno. V minulosti mala len jeho slabé prejavy, ktoré nevnímala, lenže koža má imunologickú pamäť. Pri dôkladne robenej anamnéze zistíte aj u dospelého človeka, u ktorého evidentné prejavy ekzému prepukli až vo vyššom veku, že ako malý mal napríklad červené líca, suchú pokožku, ktorá reagovala fľakmi hoci po zjedení jahôd, vypití mlieka a podobne.

Koža nie je len šupa, ktorá nás obaľuje

„Faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku atopickej dermatitídy, sú genetická predispozícia, porucha bariérovej funkcie kože a porucha imunitného systému. Koža nie je len šupa, ktorá nás obaľuje, má mnohé funkcie, napr. bariérovú,“ vysvetľuje doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., prezident Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti. Klinické prejavy, čiže to, či sa ekzém prejaví, závisia od faktorov vonkajšieho prostredia, tzv. spúšťačov. Niekomu „naštartujú“ ekzematózne prejavy potraviny ako mlieko, vajíčka atď. Inému sezóna kvitnutia brezy alebo zvýšený stres.

Na jeseň sa ekzém zhoršuje preto, že slnečné žiarenie počas leta malo do istej miery pozitívny vplyv, ale len po určitú hranicu. UV lúče spôsobili imunosupresiu, znížili bunkovú imunitu na koži a ešte väčšmi ju vysušili. To sa prejaví na koži po skončení leta. Okrem toho sa ochladí a pri atopickom ekzéme zohráva úlohu aj termoregulácia. Začneme nosiť dlhé rukávy a aj mechanické dráždenie môže spôsobiť koniec remisie, pokojového štádia ekzému.

„Atopická dermatitída najčastejšie postihuje oblasti, ako sú kolená, lakte, krk, dlane a líca. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek, u každého je to iné. Avšak aj v období, keď je pokožka čistá, čiže bez lézií, a pacient práve netrpí svrbením, môže byť zápal pod povrchom kože stále aktívny. Je len otázkou času, kedy sa prejavy opäť objavia,“ vysvetľuje prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka Dermatovenero­logickej kliniky LF UK v Bratislave.

Atopický ekzém má totiž dve štádiá – akútna fáza, čiže vzplanutie, sa prejavuje silným svrbením, sčervenaním, šupinatením, praskaním a mokvaním kože. Chronická fáza je bezpríznakové štádium, hoci koža môže zhrubnúť alebo šupinatieť. „Atopická dermatitída nie je len choroba kože, je to zápalové ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus,“ zdôrazňuje prednostka.

Bludný kruh svrbenia a škriabania sa

Pri atopickom ekzéme vzniká bludný kruh svrbenia, škriabania sa, následného uvoľnenia zápalových látok v poškriabanej koži, nasleduje zvýšený zápal, ktorý provokuje ďalšie svrbenie. Z tohto bludného kruhu je veľmi ťažké vykročiť. Okrem toho škriabanie kože zvyšuje riziko bakteriálnej a vírusovej infekcie.

Zázračný univerzálny liek neexistuje. Ide o celoživotnú každodennú starostlivosť o kožu, nevyhnutná je trpezlivosť a disciplína pacienta a, samozrejme, veľmi pomôže dobrý vzťah medzi pacientom/rodičom pacienta a lekárom. Rodičia detí musia dbať na vhodné vzdušné, svetlé bavlnené oblečenie, rýchle sprchy do 37 stupňov Celzia (horúca voda vysušuje kožu!), sledovať spúšťače ochorenia a snažiť sa ich vyradiť, obmedziť potenie, dvakrát denne premasťovať ekzematickú pokožku a dodržiavať liečebné odporúčania. Keďže protiinfekčná imunita je u atopikov znížená, prof. Andrashko zdôrazňuje zvlášť v týchto prípadoch potrebu očkovania proti infekčným ochoreniam.

Synovi autorky tohto článku výrazne zhoršil stav ako štvorročnému ťažký priebeh ovčích kiahní (vírusové ochorenie) kombinovaných s bakteriálnou infekciou kože, bola nutná dokonca hospitalizácia na detskom infekčnom oddelení. Po prekonaní ochorenia sa pokožka stala atopickou a dnes má 9-ročný chlapec ekzém (ktorý v ranom detstve nebol pozorovateľný). Dobrá správa je, že dieťa z ekzému obyčajne vyrastie, resp. príznaky budú so zvyšujúcim sa vekom ustupovať.

Liečba atopického ekzému

  • minimálne dvakrát denne zvlhčujúce, zmäkčujúce krémy (emolienciá), najmä po kúpeli, ktoré viažu vodu, obnovujú lipidový film, majú protizápalový účinok, zmierňujú svrbenie, podporujú prospešnú flóru na pokožke na úkor patogénnej, s minimom konzervačných látok
  • v prípade vzplanutia ekzému (akútna fáza) obmedzený čas miestne kortikosteroidy (existujú slabé, stredne silné, silné, množstvo na bruško prsta len na postihnutú oblasť 1× denne, po zlepšení raz za dva-tri dni, prípadne iný interval)
  • systémová liečba v podobe antihistaminík (liekov proti alergii), v prípade vážnej potreby cyklosporín A (ťažký priebeh ochorenia), ak vznikne na koži sekundárna infekcia, aj antibiotiká, antivirotiká
  • biologická liečba (nádej na dlhodobé riešenie nekontrolovanej atopickej dermatitídy, ktorá už od tretieho dňa po začatí liečby významne redukuje svrbenie)
  • miestny imunomodulátor v podobe masti bez steroidov pri vzplanutí 2-krát denne a ako dlhodobá kontrola 2-krát týždenne na postihnuté miesta na koži (účinné látky pimekrolimus, takrolimus) – rovnako účinné ako kortikosteroidy, ale nemajú ich nežiaduce účinky
  • užívanie liekov proti alergii (antihistaminík), probiotík
  • fototerapia (UVB, UVA žiarenie alebo PUVA – kombinácia látky psoralén zvyšujúcej citlivosť na UVA žiarenie
  • kúpeľná liečba, klimatická liečba, psychoterapia, olejové kúpele aj doma (účinok očistný, upokojujúci, premasťujúci – neumývať čistou vodou po kúpeli)
  • režimové a protialergické opatrenia (liečebná diéta, bavlnená bielizeň a oblečenie, úpravy domáceho prostredia (časté vysávanie, utieranie prachu namokro, nijaké závesy), eliminácia stresu, pobytu v zafajčenom či suchom prostredí atď.
  • zdravotná kozmetika pri ľahších formách ekzému (s obsahom ovsa, výťažkov z Mŕtveho mora, močoviny, betaglukánu)
(Zostavené s pomocou prezentácie dermatoalergo­logičky MUDr. Jany Nemšovskej)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #ekzém #Atopická dermatitída