Na vlasy cibuľu a fazuľu?

V súčasnosti je aj v rámci vlasovej kozmetiky veľkou módou návrat k receptom starých mám. Základom rokmi overených terapií sú bylinky, liečivé rastliny, ale aj zelenina. Jednoducho, "prírodná apotéka".

08.12.2019 06:00
vlasy, cibuľa, Foto:
Vlasy sú ukazovateľom zdravia. Ich vypadávanie je síce prirodzeným javom, ale do určitej miery.
debata

Je pravdou, že aj za socializmu sme si mohli kúpiť brezový či žihľavový šampón. Ani zďaleka však nešlo o organické prípravky, ktoré obsahujú skutočné extrakty zbavené nežiaducich vôní (napríklad v prípade cibule či cesnaku, lebo aj takéto šampóny už sú k dispozícii) v biokvalite bez chemických prísad a konzervantov, ktoré by vlas obaľovali. Dnes je to už možné a starý cibuľovo-fazuľový recept so všetkými svojimi antiseptickými i protizápalovými účinkami opäť ožíva v podobe cibuľovo-fazuľových šampónov, kondicionérov, sér, vlasových krémov či masiek.

Vlasy sú ukazovateľom zdravia. Ich vypadávanie je síce prirodzeným javom, ale do určitej miery. Ak nehovoríme o geneticky podmienenom plešatení, ktoré sa týka najmä mužov, u mladších žien, čo sa týka vypadávania vlasov, často ide o dočasnú záležitosť. Napríklad počas tehotenstva, keď nedochádza k pravidelnému kolísaniu hladín hormónov v rámci normálneho menštruačného cyklu a zastaví sa fyziologické vypadávanie vlasov. Po pôrode začnú následne vlasy vypadávať vo zvýšenom množstve, ale najneskôr po skončení dojčenia sa táto strata dostane do normálu.

Nejde teda o chorobný stav. Jestvujú viaceré príčiny vypadávania vlasov, ktoré sa dajú pozitívne ovplyvniť dostatočnou výživou vlasových cibuliek a protizápalovým pôsobením prírodných látok: zlá kvalita vlasov po akútnom ochorení či pri rekonvalescencii po operačnom zákroku, po prudkom schudnutí, strese, po mechanickom namáhaní vlasov či ich poškodení nevhodne zvolenými prípravkami, v období po letnej dovolenke bohatej na vysušujúce slnko či slanú a chlórovú vodu.

Dá sa doslova povedať, že na vlasové „cibuľky“ je vhodná cibuľa. Podporuje prekrvenie pokožky, ktorá je následne schopná lepšie absorbovať ďalšie vitamíny a minerály. Okrem toho je známa vysokým obsahom síry, ktorá je základnou stavebnou jednotkou keratínu, a ten je základom každého vlasu. Extrakt z fazule adzuki má zas vysoký obsah bielkovín, minerálov a vitamínov. Ak sa vám nechce doma vyvárať „lektvary“, hľadajte prírodné prípravky na vlasy, ktoré obsahujú takéto extrakty zbavené typického zápachu. A dobrá správa: z fazule vo vlasoch vás nebude ani nadúvať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #cibuľa #starostlivosť o vlasy #prírodná kozmetika #fazuľa