Zamaskujú odštiepený zub, nenahradia bielenie. Kedy sú fazety správnou voľbou?

Fazety sú tenké pevné škrupinky, ktoré sa nalepia na prednú časť zubov a urobia malý veľký zázrak – krásny úsmev! „Fazetami dokážeme korigovať estetickú aj funkčnú stránku zuba,“ hovorí stomatológ MDDr. Ľuboš Ždiňák.

25.02.2021 06:00
žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Foto:
Vďaka minimálnej hrúbke (0,3 až 0,5 milimetra) a farbe dokonale prispôsobenej ostatným zubom vyzerajú zuby s fazetami absolútne prirodzene.
debata

Pomôžu skorigovať krivé predné zuby, medzierku medzi nimi a zamaskovať, že sú zuby oslabené, odštiepené, zafarbené alebo prasknuté. „Riešia napríklad aj neželanú zmenu tvaru zuba, problém, ktorý vzniká vekom a opotrebovaním zubnej skloviny, čo vidieť na maličkých odštiepených častiach alebo prasklinkách. Fazety vďaka svojej tvrdosti spĺňajú úlohu náhrady tkaniva,“ pokračuje zubný lekár. „Aplikácia faziet je miniinvazívny zákrok, šetrný k tvrdým zubným tkanivám.“

Fazety vám môžu vydržať až 10 rokov

Vďaka minimálnej hrúbke (0,3 až 0,5 milimetra) a farbe dokonale prispôsobenej ostatným zubom vyzerajú zuby s fazetami absolútne prirodzene. Aby to tak zostalo, treba sa o nový pekný úsmev dobre starať. „Vtedy vydržia desať rokov a viac. Starostlivosť je rovnaká bez ohľadu na to, či má človek vlastné zuby alebo zuby s fazetami,“ hovorí MDDr. Ľuboš Ždiňák. „Znamená to pravidelné čistenie zubov kefkami, medzizubnými kefkami, pomocou dentálnej nite a jednoštetinovej kefky a pravidelná profesionálna dentálna hygiena.“

Kedy fazety nepomôžu?

Vylepšiť svoj úsmev fazetami, žiaľ, nemôžete, ak spávate síce hlboko a dobre, ale popritom škrípete zubami. Hoci sú fazety pevné a odolné, pravidelné pôsobenie veľkého tlaku by ich mohlo poškodiť.

Fazety vám stomatológ neodporučí ani v prípade, keď trpíte zápalom ďasien (paradontitídou), alebo máte zuby natesno a natlačené jeden na druhom. Netreba však strácať nádej, veď na tento problém existuje riešenie – strojček. Dnes sa robia už aj takmer neviditeľné, takže si ho bez hanby môže dať aj dospelý.

Bezbolestná úprava zlomeného zuba

Fazeta sa lepí na zub, preto sa ňou nedá nahradiť chýbajúci zub, vtedy potrebujete implantát alebo mostík. Ak vám však zo zuba chýba iba malá časť, fazety sú presne pre vás! A viete, čo je dobrá správa? Možno nebudete potrebovať fazety na všetkých 10 predných zubov, niekedy stačí na skorigovanie problému aj jedna alebo dve. „Ak je niekto s tvarom zubov spokojný, no chce ich mať svetlejšie, vtedy namiesto faziet odporúčam bielenie,“ dodáva odborník.

Trikrát a dosť

Na vyčarovanie krásneho nového úsmevu stačia iba tri návštevy stomatológa. Na prvej zhodnotí stav zubov a odporučí materiál, z ktorého majú byť fazety vyrobené. „Môžu byť keramické alebo kompozitné. Kompozitné dokáže zhotoviť stomatológ v ambulancii, takže je to rýchlejšie, keramické vyrába zubný technik a tento proces trvá dlhšie. Pacientovi presne vysvetlíme celý postup, urobí sa fotodokumentácia a predbežný sken,“ vysvetľuje MDDr. Ľuboš Ždiňák.

Druhá návšteva sa začne malým pichnutím – aplikáciou lokálnej anestézie, aby mohol zubár bez toho, že by ste trpeli, pripraviť povrch zubov na aplikáciu faziet. Potom urobí odtlačky a skeny – podklady na vyrobenie dokonalej fazety presne do vašich úst. A kým bude hotová, na zuby vám aplikuje dočasné fazety. Na poslednej, tretej návšteve, sa špeciálnym spôsobom v lokálnej anestézii nalepia trvalé fazety.

Mýty o fazetách

Vyzerajú umelo a neprirodzene: Nie je to pravda, skúsený stomatológ alebo zubný technik dokáže fazety vymodelovať a zafarbiť tak, že vyzerajú ako reálna zubná sklovina.

Sú krehké a lámu sa: Toto by mohla byť pravda, keby boli fazety vyrobené z nevhodného materiálu. Ak sú vyrobené z vhodného materiálu, a to disilikátovej keramiky, sú niekoľkokrát odolnejšie ako zubná sklovina.

Zuby pod fazetami trpia: Vitalita zubov nie je aplikovaním faziet nijako ohrozená. Samozrejme, o zuby sa treba následne aj správne starať.

Skorigujú krivé zuby: Aplikovaním faziet sa dajú upraviť iba malé nepravidelnosti v postavení zubov a môžu vyriešiť napríklad medzierku medzi zubami, ale nikdy nenahradia strojček.

Zo zubov môžu kedykoľvek odpadnúť: Hoci sa mnoho ľudí bojí, že sa fazety môžu hocikedy uvoľniť, ide o zbytočnú obavu a mýtus. Adhezívna technika, ktorou sa fazety na zuby fixujú, je pri správnom prevedení zárukou pevnej väzby medzi zubom a fazetou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #úsmev #stomatológ #fazety