Test náplastí na otlaky. Kto je víťaz a kto "odtlačený" na posledné miesto?

Spotrebiteľská organizácia VKI testovala 13 náplastí na otlaky v rôznych veľkostiach. "Deväť výrobkov dostalo dobré alebo veľmi dobré hodnotenie. Dva výrobky značky Compeed sa umiestnili na prvom mieste ako veľmi dobré. Štyri vzorky získali priemerné známky, pretože neboli dostatočne odolné a vodeodolné. Náplasť značky Scholl, ktorá ako jediná v teste nemala hydrokoloidný gél, patrila k najhorším," píše sa v najnovšom časopise d-Test 8/2022. "Nehodí sa na otvorené rany a nebola dostatočne odolná."

19.08.2022 06:00
pľuzgier, otlak, topánka, obuv, päta, náplasť,... Foto:
Na liečbu bolestivých otlakov z topánok najlepšie fungujú hydrokoloidné náplaste.
debata

Teraz je namieste vysvetliť, čo je to vlastne hydrokoloidná náplasť. O otlakoch sme písali už v minulosti tu:

opätky, sandále, tenisky, otlaky, chodidlo Čítajte viac Podologička: Dá sa predísť otlakom? A čo s nimi?

Tento druh náplasti by mal poskytnúť okamžitú ochranu pred ďalším zväčšovaním rany a zároveň zabezpečiť jej hojenie "vo vlhkom prostredí“. Ide o viacero druhov náplastí od rôznych výrobcov (Compeed, Balea, Urgo, Hansaplast, Cosmos, Spofaplast, Scholl) určených práve na pľuzgiere, čiže otlaky. Podľa testovania je ich kvalita rôzna, niektoré nedržia na nohe ani pár hodín. Tieto zdravotnícke pomôcky, ktoré dostať kúpiť v lekárňach aj v niektorých drogériách, majú tvar, ktorý by mal optimálne priľnúť k päte či prstom na nohách. Špeciálny film s liečivou látkou uprostred náplasti vstrebe tekutinu vystupujúcu z pľuzgiera a vytvorí mäkký gélový vankúš, ktorý ranu chráni a pomôže koži pri regenerácii. Takzvaný hydrokoloidný spôsob liečenia rán vo vlhkom prostredí je podľa výrobcov rýchlejší, ako keď rana „schne“ na vzduchu. Laicky sa im hovorí aj "druhá koža“. Okrem liečenia pľuzgiera majú aj preventívny význam, spevnia a zakryjú miesto, ktoré za normálnych okolností odiera topánka.

Video
Milada Nádašiová: Ako často je vhodné chodiť na pedikúru?

Nestrhávajú sa o dve-tri hodiny, odlepia sa samy!

Podľa prezidentky Slovenskej podologickej spoločnosti Milady Nádašiovej pľuzgier vzniká následkom odtrhnutia pokožky od zamše, pričom do tohto priestoru vnikne tkaninový mok. „Do rany sa môže dostať infekcia,“ hovorí Ing. Nádašiová. „Náplasť si preto treba nalepiť ešte skôr, než samotný pľuzgier praskne!“

"Úlohou týchto náplastí je vytiahnuť tkanivový mok z pľuzgiera smerom von, nasajú ho a následne sa v priebehu dní samy začnú odliepať. Treba zdôrazniť, že takéto náplasti sa nestrhávajú o dve-tri hodiny, strhli by sa aj s pokožkou a pľuzgier by sa tak len otvoril!“ zdôrazňuje pre Pravdu táto odborníčka na chodidlá z Centra pedikúry v bratislavskej Rači. "Nedávame si ich dole, prevlhčené sa odlepia, zošúveria samy. To je veľmi dôležité vedieť!“

Veľmi dôležitá informácia je aj tá, že náplasť nalepujeme na napnutú kožu (bez záhybov), to znamená, že ak ju lepíme na tzv. ostrohu (zadnú časť chodidla), pritiahneme špičku k sebe!

Čo je to hydrokoloid

„Náplasti na otlaky obsahujú väčšinou hydrokoloid, čo je zmes z modifikovanej celulózy, pektínu a želatíny, ktorá dokáže vstrebať a viazať tekutiny. Vytvára tak gélovitý vankúšik, ktorý udržuje zranenie v prostredí vhodnom na vyliečenie rany. Bráni takto tlaku na boľavé miesto. Náplasť musí byť väčšia ako bolestivá oblasť, aby sa na ňu nelepila, mohla svojimi okrajmi priľnúť ku koži a brániť prenikaniu nečistôt a baktérií do rany. Náplasti na otlaky musia na mieste dobre držať,“ zdôrazňuje sa v d-Teste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otlak #náplasť #druhá koža #pľuzgier #hydrokoloidná náplasť #vlhké hojenie