Prečo deti bolieva hlava

Bolesť hlavy u detí nie je taký hrozivý príznak choroby, ako sa doteraz tradovalo. Stretlo sa s ňou okolo 40 percent sedemročných detí a až 70 percent pätnásťročných. Medzi 13 až 18-ročnými občas potrápi boľavá hlava 59 percent chlapcov a 84 percent dievčat.

01.06.2010 06:48
dieťa - zúrivosť - problém - zlá nálada -... Foto:
Najčastejšou príčinou opakovaných bolestí hlavy u detí je migréna.
debata

Bolesť hlavy u detí nie je taký hrozivý príznak choroby, ako sa doteraz tradovalo. Stretlo sa s ňou okolo 40 percent sedemročných detí a až 70 percent pätnásťročných. Medzi 13 až 18-ročnými občas potrápi boľavá hlava 59 percent chlapcov a 84 percent dievčat. Hoci u väčšiny detí bolesť hlavy nie je príznakom žiadneho závažného ochorenia, treba jej venovať primeranú pozornosť. Predsalen totiž môže sprevádzať nebezpečné ochorenie.

Akútna bolesť hlavy spojená s príznakmi infekcie, horúčkou, skľúčenosťou, krvácaním do kože a laboratórnymi testami svedčiacimi pre zápal ukazujú na meningitídu. Pri encefalitíde sa môže okrem bolesti hlavy vyskytnúť aj porucha vedomia, horúčka a neurologický nález (čiastočné ochrnutie).

Za bolesťou hlavy sa môže skrývať aj poúrazové krvácanie do mozgu. Prejavuje sa i poruchou vedomia, nevoľnosťou, vracaním, citlivosťou na svetlo a kŕčmi. Takisto sa náhlou bolesťou hlavy môžu prejaviť mozgové nádory.

Okrem náhlych záchvatov bolesti hlavy sa u detí vyskytuje aj chronická bolesť. Taká, ktorá pretrváva, ale nezhoršuje sa, nie je zvyčajne príznakom závažného ochorenia. Môže trvať 30 minút i 7 dní. Bolesti sú obojstranné, miernej alebo strednej intenzity, nezhoršujú sa telesnou námahou a nie sú spojené s vracaním. Takýto príznak často sprevádza depresie, vyskytuje su detí, ktoré majú problémy v škole alebo doma.

Chronická bolesť hlavy môže súvisieť aj so zápalom dutín, či poruchách zraku. Vyvoláva ju pozeranie televízie alebo hra na počítači, po úprave zraku vymizne. Spozornieť treba, ak bolesť zobudí dieťa zo spánku, hoci nie je veľmi intenzívna. Môže totiž signalizovať zvýšený vnútrolebečný tlak a poškodenie mozgu. Sprevádzať ju môžu poruchy chôdze a neobratnosť, na očnom pozadí vidno opuch zrakového nervu. V takomto prípade musí lekár vždy poslať pacienta na počítačovú tomografiu alebo magnetickú rezonanciu. Príčinou zvýšeného vnútrolebečného tlaku však môžu byť aj lieky a na prvý pohľad banálne ochorenia – napríklad antikoncepcia, obezita, ochorenia nadobličiek, zápaly prínosných dutín a stredoušia.

Opakovaná bolesť hlavy

Najčastejšou príčinou opakovaných bolestí hlavy u detí je migréna. Vlastnému záchvatu často predchádza zvýšená aktivita, predráždenosť, únava. Prvým príznakom záchvatu býva zvyčajne vizuálna aura – vo forme zábleskov, výpadkov videnia. Bolesť býva intenzívna, pulzujúca, s nevoľnosťou, vracaním a bolesťami brucha, zvýraznená pri telesnej námahe. Trvá dve až 12 hodín a po spánku ustúpi. Medzi záchvatmi je dieťa celkom bez ťažkostí. Liečba spočíva v doplnení tekutín, tabletkách proti vracaniu a sedatívach, ale podať možno aj paracetamol a ibuprofen proti bolesti. V prípadoch, keď sa záchvaty opakujú častejšie ako štyri razy do mesiaca a výrazne ovplyvňujú kvalitu života, je vhodná preventívna liečba špeciálnymi liekmi.

Akútny zápal prínosových dutín nie je častou príčinou bolestí hlavy. Treba však naň myslieť u detí s náhlym vznikom bolestí na tvári s teplotou, výtokom z nosa a bolestivosťou v oblasti dutín na poklop. Diagnózu potvrdí röntgen alebo CT. Podobne vysoký tlak krvi spôsobuje opakovanú bolesť hlavy. Pri prechodnej alebo pretrvávajúcom vysokom tlaku s bolesťami treba vylúčiť závažné obličkové, srdcové, endokrinné alebo onkologické ochorenie.

„Nakopená“ bolesť hlavy sa vyskytuje prevažne u chlapcov. Typické pre ňu sú ataky silných bolestí oka so slzením, začervenaním spojivky a nadmerným prekrvením nosnej sliznice. Bolesti sa opakujú v priebehu dňa a trvajú dni až týždne. Na rozdiel od migrény bolesť neustúpi po spánku a vracanie je len mierne. Bolesti hlavy sú časté aj po prekonanom epileptickom záchvate a niekedy môžu byť veľmi intenzívne. V týchto prípadoch vždy treba vylúčiť nádor alebo krvácanie do mozgu.

debata chyba