Bolesť hlavy môže signalizovať problém s očami

"Uteká" vášmu dieťaťu očko? Hľadí na televíziu nalepené na obrazovku, "píše nosom", nedovidí na tabuľu, trpieva po dlhšej zrakovej námahe či na konci dňa bolesťami hlavy? Dobrý zrak je nevyhnutný na to, aby sa dieťa mohlo správne vyvíjať z duševnej aj telesnej stránky. Preto by ho mal v prípade podozrenia, že niečo nie je v poriadku, vyšetriť pedooftalmológ.

01.09.2013 06:00
dieťa, oko, oči, okuliare, hlava, bolesť Foto:
V prípade malých detí môže na zrakový problém upozorniť škúlenie.
debata

Správne videnie sa vyvíja a upevňuje prakticky až do skončenia druhého ročníka základnej školy. „U detí sa stretávame so širokým spektrom chorôb, ktoré sa v dospelom veku nevyskytujú a vyžadujú špecifické liečebné postupy,“ vysvetľuje dôvod návštevy očného lekára so špecializáciou na detských pacientov pedooftalmologička MUDr. Iveta Katuščáková z Martina. „Práve včasná diagnostika a správna liečba ovplyvňuje vývoj zrakových funkcií, ktorý prebieha do 6 – 8 rokov veku. V tomto období doň môže zasiahnuť veľa rušivých činiteľov, ktorých následkom sa vývoj zastaví alebo pokračuje nesprávnym smerom.“

V prípade malých detí môže na zrakový problém upozorniť škúlenie, problém sledovať pohybujúci sa predmet, dieťa sa bráni prekrytiu jedného alebo druhého oka. U starších detí sú to štandardné príznaky v podobe sledovania televízie zblízka, horšia orientácia za šera, zlý odhad vzdialeností, u školákov problémy pri odpisovaní z tabule či bolesti hlavy po návrate zo školy.

Medzi najčastejšie očné ochorenia u detí patria refrakčné chyby, škúlenie, zápaly a úrazy.  „U detí do 10 rokov je najčastejšou refrakčnou chybou ďalekozrakosť,“ hovorí MUDr. Katuščáková. „Dieťa s touto chybou vidí relatívne dobre do diaľky, ale pri práci do blízka si musí viac namáhať oči, čo môže viesť v závislosti od výšky dioptrií k bolestiam hlavy a pocitu celkovej únavy. Dieťa s krátkozrakosťou zas vidí dobre do blízka, ale na diaľku má obraz rozostrený. Takéto deti si pomáhajú priž­múrením očí a tiež ich môže pobolievať hlava.“

Deťom sa refrakčné chyby korigujú okuliarmi, prípadne kontaktnými šošovkami. Čo sa týka možnosti korekcie laserom, odborníčka považuje za dôvod na tento zákrok jedine väčší rozdiel v dioptriách medzi očami, keď dieťa netoleruje okuliare ani kontaktné šošovky.

Váhať s návštevou očného lekára netreba ani v prípade, že dieťaťu „zabieha“ oko. Škúlenie nie je kozmetická chyba, pretože zrak na „utekajúcom“ oku býva obyčajne slabší. Do pol roka je občasné zaškúlenie v zásade prirodzené, ak sa to deje občas a nie v každom uhle pohľadu. Malé deti pomerne často škúlia pri veľkej únave, ak sú choré a podobne. Predčasne narodené deti majú tento problém trikrát častejšie. Škúlenie sa vo všeobecnosti vyskytuje približne u 5 % detí do šesť rokov. Môže však signalizovať aj vážnejšie očné ochorenie alebo ťažšiu refrakčnú chybu. S návštevou očného lekára preto netreba váhať.

„Príčinou škúlenia môže byť porucha funkcie očných svalov, neriešená refrakčná chyba alebo iné očné ochorenia, napríklad sivý zákal,“ vymenúva doktorka Katuščáková. „So škúlením sa však najčastejšie stretávame u malých pacientov trpiacich ďalekozrakosťou stredného a vyššieho stupňa, prípadne s odlišnými dioptriami na ľavom a pravom oku.“ Po vylúčení závažnejšej príčiny škúlenia sa deťom obyčajne predpíšu okuliare a zdravé oko sa zakrýva tzv. okluzorom, aby bolo škúliace oko nútené namáhať sa. To však má význam len do 6 – 8 roku života dieťaťa. Po zlepšení zrakovej ostrosti nasleduje nácvik spolupráce očí, na čo slúžia špeciálne očné cvičenia. „Ak nepomôže konzervatívna liečba, oči operujeme,“ tvrdí detská očná lekárka z martinskej kliniky UVEA. „Operáciu robíme v celkovej anestézii a zákrok sa vykonáva na okohybných svaloch. Škúlenie sa nedá operovať laserom,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #okuliare #hlava #oči #zrak