Trendom je bezbolestný a programovaný pôrod

Kedysi bol "v móde" okrem iných aj pôrod vo vode, dnes, keď máme možnosť zmierniť pôrodnú bolesť epidurálkou, je už zbytočný.

27.02.2014 06:00
pôrod, partner pri pôrode, bezbolestný pôrod Foto:
Trendom je podľa gynekológa bezbolestný a programovaný pôrod, za prítomnosti blízkej osoby.
debata (2)

Pre Pravda.sk to povedal gynekológ MUDr. Jozef Španka. Hoci v Univerzitnej nemocnici v Bratislave stojí epidurálna anestézia 150 eur, každej rodičke ho odporúča. „U nás na klinike máme 200–250 pôrodov za mesiac, z toho asi 100 žien má záujem o epidurál,“ povedal lekár. Akceptuje sa prítomnosť blízkej osoby, či už partnera, manžela alebo kamarátky, čiže hocijakej blízkej osoby, ktorá spĺňa isté kritéria. Gynekológ spresnil, že dotyčná osoba musí podpísať protokol, pretože za určitých okolností môže byť vyzvaná, aby pôrodnú sálu opustila. „Pri pôrode môže prísť k situácii, kedy sa pôrod komplikuje a nie je vhodné, aby tam partner bol a videl scény, ktoré by z jeho pohľadu mohli vyzerať povedzme drasticky,“ hovorí ďalej Španka.

Nielen bezbolestný, ale aj tzv. programovaný pôrod uprednostňujú dnešné ženy. Znamená to, že keď budúca rodička dosiahne tridsiaty deviaty alebo štyridsiaty týždeň tehotenstva a má zrelý nález na pôrodných cestách, nečaká, kým na ňu prídu bolesti a chce sa napríklad vyhnúť tomu, aby to bolo v noci. „Akceptujeme, resp. realizujeme programovaný pôrod. Žena príde do pôrodnice osprchovaná a vyholená, zavedieme jej do krčka maternice tabletku, ktorá obsahuje látky prostanglandíny, ktoré spôsobia, že krčok výrazne zmäkne a do dvoch hodín naskočí pôrodná činnosť.“ Doktor ďalej opísal, že keď sa pacientka otvorí na štyri centimetre, pustí sa jej plodová voda, pichne epidurálna anestézia a za ideálnych okolností môže od podania vyvolávacej tabletky od 4–6 hodín porodiť. „Ide nám o to, aby mala rodička z pôrodu dobrý zážitok,“ skonštatoval pôrodník.

Aj v prípade pôrodov lekári zaznamenávajú ženy, ktoré chcú rodiť čo najprirodzenejšou cestou. Niektoré vraj prídu dokonca s pôrodným plánom, ktorý väčšina pôrodníkov akceptuje ťažko. „Pretože nechcú žiadne zásahy, čo im môže ohroziť nielen zdravie, ale aj život,“ upozornil Španka. Dodal, že ide o ženy, ktoré sú navodené feministickými organizáciami na to, aby rodili tak či onak, prípadne neprijímali pomoc lekára. „Ten, kto ich na toto navedie, samozrejme zodpovednosť za pôrod nenesie,“ upozornil lekár na záver.

Dnes je už tiež bežné, že ženy začínajú rodiť po 35 roku života, pričom hranica sa neustále posúva. Gynekológovia by uvítali, keby ženy radšej rodili po dvadsiatke. Upozorňujú na to, že po štyridsiatke sa štatisticky zvyšuje riziko geneticky poškodeného plodu a pridávajú sa tiež ochorenia, ktoré môžu u pacientky vzniknúť vekom. Reč je o hypertenzii, cukrovke, môžu sa manifestovať ochorenia srdca. „Pôrod a vôbec celú graviditu po 35-ke považujeme za rizikovú,“ uzavrel pôrodník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #epidurálna anestézia #prvorodička #MUDr. Jozef Španka