Epidurálna anestézia – naozaj taký pomocník?

Epidurálna anestézia patrí do kategórie kontroverzných tém. Gynekológovia ju rodičkám odporúčajú, tie sú však zdržanlivé.

31.03.2014 06:00
tehotná žena, žena pred pôrodom Foto:
Pri epidurálnej anestézii ochrnutie určite nehrozí.
debata (2)

Šíria sa o nej aj mýty, ktoré gynekológ a pôrodník MUDr. Jozef Španka pre Pravda.sk vyvrátil. Hrozí ochrnutie? Nie! „Epidurál sa pichá do oblasti, ktorá s ochrnutím nemá nič spoločné. Má znížiť bolesť a pôsobiť analgeticky na oblasť pošvy a malej panvy. Žiadne dolné končatiny, žiadne ochrnutie. Je to mýtus,“ povedal.

Gynekológ s anesteziológom musia spolupracovať. Foto: SHUTTERSTOCK
anesteziológ, epidurálka Gynekológ s anesteziológom musia spolupracovať.

Poplatok za epidurálku v Univerzitnej nemocnici v Bratislave je 150 eur, oslobodené sú napríklad pacientky s mŕtvym plodom. Pôrodník vyvrátil aj ďalší mýtus. Čo v prípade, ak epidurálna anestézia úplne odstráni bolesť – to však spôsobí, že žena prestane cítiť sťahy. To pôrodu nepomôže, práve naopak. Pôrodník odpovedá: „Dôležité je načasovanie. Gynekológ s anesteziológom musia spolupracovať.“

Epidurálku podľa gynekológových slov podáva anesteziológ a žena sťahy vníma. Ak je epidurálka pichnutá dobre, žena prípadnú bolesť môže vnímať, ale musí byť znesiteľná,“ priblížil MUDr. Španka, ktorý spresnil, že jedna dávka vydrží na 45 až 90 minút, druhá dávka sa tiež pichá počas pôrodu, tretia až na jeho konci. Tá má za úlohu kryť šitie hrádze, aby bolo bezbolestné. Podľa MUDr. Španku je jediné úskalie epidurálnej anestézie v tom, že nezaberie. V takom prípade dostane pacientka peniaze späť.

Brňáková: Zásah do prirodzeného pôrodu ho negatívne ovplyvňuje

Koordinátorka celoslovenskej kampane Dojčiť je IN, Katarína Brňáková, má však na vec úplne iný pohľad. „Rodila som prirodzene, trikrát, bez medikamentov. V mojom pôrodnom pláne bolo uvedené, že si neželám žiadne lieky, hlavne nie proti bolesti, ak je to možné. Všetky formy zasahovania do prirodzeného pôrodu negatívne ovplyvňujú prežívanie pôrodu a následne majú vplyv na priebeh dojčenia a zotavovania mamičky.“

Oslovili sme aj tri ďalšie matky. Pomohla vám epidurálka pri pôrode, alebo ste ju striktne odmietli?

Jana Jánošíková (33), Žilina, matka dvoch detí, Samuela (8) a Stelly (8 mes.)
Prvý pôrod mi vyvolali (už mesiac predtým som bola v nemocnici) a o epidurálnej anestézii som ani neuvažovala. Druhýkrát som bola už automaticky „nastavená“ na spontánny pôrod bez epidurálky. Povedala som si, že to dám. Človek na tú bolesť rýchlo zabudne. Dá sa to prežiť, minimálne to stojí za to, aj keď v tom momente by ste možno najradšej siahli po nejakom „oblbováku“, no ak to zo zdravotných dôvodov nie je nutné, dá sa to prežiť. Veď naše matky a babky o niečom takom ani netušili a sme tu. Navyše, už sa kde-tu popísalo aj o neblahých účinkoch tohto „pomocníka“ proti bolesti. Matke možno pomôže, ale dieťatko sa môže narodiť oťapené, malátne. Potvrdiť to síce neviem, no som pyšná na to, že som porodila dve zdravé deti plné života aj bez pichnutia akejkoľvek chémie do tela.

Martina Benková (36), Dunajská Lužná, matka dvoch detí, Borisa (6) a Diany (4)
Pri prvom pôrode som epidurálku mala. Všetko prebiehalo v poriadku až dovtedy, kým mi ju nepichli. Potom sa pôrod zastavil. Prestala som cítiť všetko, nielen bolesť. Chcelo sa mi spať a mala som pocit, že mi je všetko jedno. Síce mi nikto nepotvrdil, že to bolo spôsobené epidurálkou, no mám silný pocit, že áno. Syna museli vyťahovať kliešťami. Keď sa narodil, nedýchal a mal zlomenú kľučnú kosť. Pri druhom pôrode som už o epidurál záujem nemala. Rodila som prirodzene a celý pôrod sa mi zdal ľahší, rýchlejší a krajší. Netvrdím, že to musí takto pôsobiť na každého, ale už by som sa na epidurál nenechala nahovoriť.

Ivana Krejčová (29), Bratislava, matka Hany (1,7r.)
Ani som ju neodmietla, ani som si ju nepýtala. Keďže dohodnúť a zaplatiť si ju však musíte vopred, (pri pôrode to už nie je možné), aj ja som si ju bola predbežne dohodnúť. Lekár mi to tak poradil – brala som to ako normálnu vec. Napokon, keďže pôrod trval veľmi dlho a bolesti sa stupňovali, využila som ju. No v mojom prípade mi veľmi nepomohla. Každá sme iná. Ja som veľmi chcela rodiť prirodzene, ako sa rodilo kedysi, ale nie vždy sa všetko podarí tak, ako si naplánujeme. Mne sa vyplatilo, že som dôverovala svojmu pôrodníkovi. On by mal najlepšie vedieť, čo je pre konkrétnu ženu najlepšie. Výsledkom je zdravé bábätko a to je najdôležitejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #bolesť #epidurálna anestézia