Ako zdržať mesiačiky a antikoncepcia na cestách

Mať "svoje dni" počas dovolenky nie je výhra pre nijakú ženu. Najmä tie, ktorým menštruácia spôsobuje rôzne problémy, si obdobie vyhradené na relax plánujú aj podľa svojho menštruačného kalendára. Nie vždy je však možné zobrať si v práci voľno a kúpiť zájazd na obdobie bez krvácania. Aj menštruácia sa však dá posúvať prostredníctvom liekov, ktoré môže predpísať gynekológ.

15.07.2014 06:00
pláž, more, dovolenka, láska, pár, Foto:
Pokusne si nasadzovať hormonálnu antikoncepciu krátko pred dovolenkou, či už z dôvodu ochrany pred tehotenstvom alebo posúvania menštruácie, je riziko.
debata (1)

Na úvod tri zásadné vety: 1. Menštruáciu nejde posunúť bez hormónov. 2. Treba na to myslieť v predstihu, pretože lieky na oddialenie menzes môže (mal by) predpísať gynekológ. 3. Jesť citróny nepomôže.

Medzi najstaršie a najznámejšie účinné látky, s ktorými je možné posúvať menštruáciu, patrí noretisterónacetát. Užíva sa v tabletkách, ktorých je v balení tridsať a obyčajne sa podáva dvakrát denne najmenej tri dni pred očakávaným začiatkom menštruačného krvácania. Neskôr už nemusí zaúčinkovať. Užíva sa dovtedy, kým je potrebné menštruáciu odsúvať a po vysadení tabliet žena začne krvácať obyčajne do troch, štyroch dní. Treba však zdôrazniť, že tento liek nemá antikoncepčný efekt, takže v prípade potreby sa pred otehotnením treba na dovolenke chrániť ešte iným spôsobom. Mnohé pacientky si týmto spôsobom posúvajú „svoje dni“ aj pred plánovaným gynekologickým zákrokom, napr. konizáciou krčka maternice alebo pred dôležitými životnými udalosťami, ako je napríklad svadba.

Nenasadzovať hormonálnu antikoncepciu pred dovolenkou

„Je vhodné, ak má žena tento liek odskúšaný,“ tvrdí gynekologička MUDr. Alexandra Krištúfková, PhD., z Bratislavy. „Niektoré pacientky totiž na noretisteróne pociťujú akýsi diskomfort, cítia sa nafúknuté, naliate vodou. Môže sa takisto stať, že budú špiniť.“ Z nežiaducich účinkov môže noretisterónacetát ešte spôsobiť napätie v prsníkoch, bolesti hlavy, kŕče, v príbalovom letáku sa píše aj o poruchách spánku či poklese sexuálnej túžby. Samozrejme, neznamená to, že podobné účinky bude na sebe nevyhnutne pociťovať každá užívateľka a navyše treba zvážiť, čo prináša väčšie nepohodlie – menštruácia alebo riziko vedľajších vplyvov tohto gestagénu. „Tento liek by nemal závažnejšie narušiť menštruačný cyklus,“ podotýka MUDr. Krištúfková. „Nesmú ho však užívať ženy, ktoré sú tehotné, alebo dojčia a takisto sme opatrní, ak má pacientka v anamnéze trombózu či iné závažnú internistickú diagnózu, napr. cukrovku či kardio ochorenie. Treba si dať pozor aj na možné negatívne ovplyvňovanie sa s inými liekmi, ako sú niektoré antiepileptiká, neuroleptiká, psychofarmaká a podobne.“

Najjednoduchšie to majú ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Ak si chcú odsunúť menštruáciu, budú antikoncepčné tabletky jednoducho užívať bez štvor- alebo sedemdňového prerušenia (podľa druhu). Ak používajú náplasť alebo hormonálny krúžok, po troch týždňoch neurobia týždňovú prestávku, ale nalepia či nasadia si rovno nový. „Ak sú na ten svoj druh hormonálnej antikoncepcie zvyknuté, pekne ich to týmto spôsobom udrží bez krvácania,“ podotýka MUDr. Krištúfková. Pri vnútromaternicovom hormonálnom systéme alebo implantáte pod kožu, čo sú druhy dlhodobej gestagénovej antikoncepcie, ženy môžu mať normálny menzes, ďalej nepravidelný, krvácanie je omnoho slabšie, alebo nekrvácajú vôbec.

Pokusne si nasadzovať hormonálnu antikoncepciu krátko pred dovolenkou, či už z dôvodu ochrany pred tehotenstvom alebo posúvania menštruácie, je riziko. Žena ju môže zle znášať, môže začať špiniť a, naopak, jej to dovolenku pokazí. Podľa gynekológa MUDr. Jozefa Španku je dobré, ak antikoncepčná tabletka pri kombinovanej antikoncepcii obsahuje aspoň „zlatú strednú dávku“ estrogénu 30 mikrogramov. Nízkodávkovaná antikoncepcia ženu bez krvácania nemusí udržať.

Užívanie komplikuje časový posun

Treba si ešte uvedomiť ďalšie riziká užívania antikoncepcie na cestách. „Cestovanie užívanie hormonálnej antikoncepcie do istej miery komplikuje. Jedným z problémov je riziko zlyhania pri časovom posune,“ tvrdí MUDr. Silvana Jakubanová z Ostravy v odbornom časopise Očkování a cestovní medicína. „Kombinovaná antikoncepcia (estrogén a gestagén) má maximálny možný časový odstup medzi dvoma tabletkami 36 hodín. Antikoncepcia obsahujúca len gestagén má však maximálne trojhodinovú toleranciu. Pre dodržanie deklarovanej spoľahlivosti sa odporúča nastaviť užívanie tabletky na večerný čas už počas prvého dňa cyklu a posúvať vždy o hodinu už týždeň pred odletom podľa časového posunu v danej krajine, napr. na Bali je plus šesť hodín. Ak je v cieľovej destinácii posun času dopredu, príprava u nás prebieha užívaním tabliet smerom dozadu. Tým dochádza ku postupnej adaptácii na miestny čas.“

Počas cestovania a dovoleniek trpia niektorí ľudia nevoľnosťou. V prípade vracania v čase kratšom ako štyri hodiny po užití antikoncepčnej tabletky je potrebné podať ďalšiu pilulku. V každom prípade je vhodné mať so sebou dostatočné množstvo „svojej“ hormonálnej antikoncepcie, pretože každá krajina môže predávať iný lokálny prípravok s inou dávkou hormónov a podobne. Takisto sa odporúča prezieravo rozmiestniť tabletky do viacerých tašiek pre prípad straty (a určite mať časť so sebou v príručnej batožine v kabíne lietadla). Nie je „od veci“ mať so sebou núdzovú antikoncepciu v podobe jednej tabletky s obsahom levonorgestrelu. Predáva sa bez receptu. Tú je potrebné užiť najneskôr do 72 hodín po nechránenom sexe, čím skôr, tým lepšie.

Ochrana pred otehotnením aj chorobami

„Hormonálna antikoncepcia nerieši rizika prenosu pohlavných chorôb,“ zdôrazňuje česká lekárka. Preto nezastupiteľnú úlohu zohráva bariérová antikoncepcia v podobe prezervatívu. „Jeden náhodný nechránený pohlavný styk môže znamenať aj niekoľko ochorení naraz!“

Podľa odborníčky je na cestu do exotiky najvhodnejšia pomerne málo využívaná lokálna chemická antikoncepcia. Ide o prípravok vo forme čapíkov alebo krému s účinnou látkou benzalkóniumchlo­rid. Táto aktívna látka má nielenže spermicídny účinok, to znamená do piatich sekúnd spôsobí deštrukciu bičíka a neskôr hlavičky spermie, okrem toho aj zahusťuje vaginálny hlien, čím vytvorí chemickú bariéru v oblasti kanála krčka maternice. Takisto je to jeden z najvhodnejších prípravkov na prevenciu pohlavne prenosných ochorení, pretože benzalkónium ničí aj streptokoky, stafylokoky, E.coli, enterobaktérie, chlamýdie, ale aj vyvolávateľov kvapavky, syfilisu a trichomoniázy. Už 1 % koncentrácia ničí herpetický vírus a štúdie ukazujú, že spoľahlivo ničí aj HIV.

Výhodou je, že ide o lokálny prípravok, ktorý neprestupuje do krvi ani do materského mlieka. Prípravok neporušuje pH ani fyziologickú mikroflóru pošvového prostredia, ale je potrebné aplikovať ho pred každým pohlavným stykom. Nesmie sa používať, ak sa žena lieči nejakými lokálnymi vaginálnymi liekmi a dve hodiny pred a dve hodiny po použití sa žena nesmie umyť mydlom či prípravkom z dôvodu kyslého pH, ktoré by mohlo narušiť účinnosť aktívnej látky. Žena, ktorá užíva hormonálnu antikoncepciu, by sa s gynekológom alebo špecialistom na cestovnú medicínu mala takisto poradiť o vhodnosti kombinácie antikoncepcie a prípadných antimalarík či o potrebe užívania silymarínu z pestreca mariánskeho na ochranu pečene. Dôležité je na dovolenke aj chrániť sa pred slnkom, pretože užívanie antikoncepcie často spôsobuje tvorbu pigmentových škvŕn.

Zapamätajte si!

  • Menštruáciu je možné odsunúť jedine s pomocou hormónov. Noretisterónacetát nemá antikoncepčný e­fekt.
  • Ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu krvácanie oddialia kontinuálnym používaním tabliet, krúžku či náplasti.
  • Pozor na časový posun v cieľovej destinácii najmä pri užívaní gestagénovej antikoncepcie!
  • Hormonálna antikoncepcia nechráni pred pohlavne prenosnými ochoreniami.
  • Najlepšia ochrana pred ochoreniami je kombinácia prezervatívu a chemickej bariérovej antikoncepcie.
  • Pri cestách do exotiky, kde sú potrebné aj antimalariká, je vhodné užívať prípravky na ochranu pečene (silymarín).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #antikoncepcia #leto 2014 #menštruácia