Hnedý, biely či zelený výtok - dôvod na paniku?

Výtoky netreba podceňovať, no nezabúdajme na to, že každé telo je veľmi individuálne. Môžu signalizovať nebezpečenstvo, znamenať však častokrát nemusia nič.

14.01.2015 06:00
výtok, nohavičky, toaleta Foto:
Sú výtoky, kedy je dôvod na paniku, no niektoré sú celkom neškodné - najmä v tehotenstve.
debata

Výtoky môžu mať rôzne farby, v tehotenstve je najnebezpečnejší červený – krv. Signalizuje, že sa odlučuje placenta. Aj o ostatných farbách výtokov sme sa porozprávali s pôrodníkom, prof. MUDr. Miroslavom Borovským, prednostom I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB, v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda a hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Hnedý

Podľa pôrodníkových slov pre ženy, ktoré plánujú otehotnieť, ide o zlý signál. Môže naznačovať hormonálne poruchy, nedobrú ovuláciu, výtok však musí trvať niekoľko dní, pretože jeden deň pred očakávanou menštruáciou nič neznamená.

Ružový

Počas tehotenstva nič neznamená, nebezpečné je podľa lekárových slov len silné krvácanie. „Výtoky sú fyziologické, ak nevyvolávajú svrbenie a zápalové reakcie v pošve. Tehotná žena má prekrvenejšiu pošvu ako tá, čo tehotná nie je, a preto aj výtoky tehotnej ženy môžu byť intenzívnejšie.“

Biely

Biely, tzv. ťahavý, lepkavý výtok najčastejšie naznačuje prebiehajúcu ovuláciu, ktorá býva spojená aj s pichavou bolesťou a nafúknutým bruchom. Pôrodník vníma túto priesvitnú sekréciu počas tehotenstva ako normálnu, dokonca je tvorba tohto sekrétu počas tehotenstva zvýšená.

Zelený

Majte sa na pozore, pretože zelenkavý výtok môže byť príznakom pohlavnej choroby kvapavky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #krv #ovulácia #kvapavka #hormonálna porucha #výtok #placenta