Pediatrička Popracová: Zabúdame na osvedčené rady starých mám

Ak má dieťa zvýšenú teplotu, rodičia by s ním nemali hneď utekať k lekárovi.

12.01.2015 06:00
teplota, choré dieťa, zúfalá matka, chrípka Foto:
Vyčkajte 24-48 hodín, kým pobežíte s dieťaťom k lekárovi.
debata

Pre Pravda.sk to povedala detská lekárka z Bratislavy, MUDr. Anna Popracová. Odporúča rodičom počkať 24–48 hodín. „Vyčkajte, čo sa z toho vykľuje,“ odkázala. Môže podľa jej slov ísť o bežnú virózu, ktorá cez dieťa len „preletí“. V takýchto prípadoch stačí, aby dieťa ležalo, prijímalo tekutiny a zrážala sa mu teplota, pričom na druhý deň už problém mať nemusí. Avšak v prípade, že to tak nedopadne, treba ísť za pediatrom. Za ochorením sa môže skrývať chrípka, angína alebo ovčie kiahne, ktorých je momentálne požehnane. „Nemá zmysel čakať prvý deň v čakárni, pokiaľ sa ochorenie naozaj neprejaví v celej svojej šírke, rodičia bývajú zväčša nespokojní, že nedostali hneď lieky. Zbytočne,“ povedala lekárka.

Na otázku, či zabúdame na osvedčené rady starých mám, MUDr. Popracová odpovedala: „Zabúdame. V prvom rade na to, že keď sme prechladnutí, musíme oddychovať, vyležať to a nie hádzať do seba lieky za pochodu a tváriť sa, že nám nič nie je.“ Treba piť veľa tekutín, pomáhajú čaje aj slepačia polievka – to naše staré matky praktizovali bežne. Pacientom Anny Popracovej je dôverne známy aj vysoko účinný cibuľový sirup. Liečba s ním vraj ide ako po masle. Receptov na prírodne pripravované čaje, sirupy je plný internet a nie sú komplikované.

Do cibuľového sirupu pridajte, čo máte radi:... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľový sirup, imunita Do cibuľového sirupu pridajte, čo máte radi: cesnak, med či zázvor.

Matky vedia, že malé deti sa nevedia potiť, preto lekárka odporúča namiesto toho snažiť sa zrážať im teplotu. No nie hneď liekmi. „Pomáha dieťa osprchovať alebo okúpať – vysálať z neho teplotu, aby sa mu uľavilo. Netreba za každú cenu siahať po farebných pilulkách. Radšej po tom, čomu verili naše staré mamy,“ konštatuje ďalej odborníčka. Z praxe tiež vie, že drvivá väčšina pacientov žiada ten najsilnejší liek. „Pri angínach, ktoré sú dnes časté, je liekom voľby číslo jeden penicilín. Každý povie: taký archaizmus! Ale na angíny zaberá najlepšie. Nemá zmysel dieťaťu ordinovať trojdňové antibiotiká, ktoré zneužívajú najmä manažéri, ktorí sa cítia byť nenahraditeľnými a chodia aj s liekmi do práce.“

S predsudkami je spojený aj operačný výber mandlí. V prípade nosných (zbujnenie lymfatického systému v nose) sa len vycvikne niečo, čo tam nepatrí. Robilo sa to v minulosti a robí sa to aj teraz. Čo sa týka krčných mandlí, v minulosti bola tendencia vyberať ich, potom sa tento „trend“ zastavil, pretože lekári sa nazdávali, že tieto deti majú častejšie bronchitídy, ktoré prechádzali až do astmy. MUDr. Anna Popracová tvrdí, že ide o predsudok, pretože ak je raz v mandli ložisko chronického ochorenia, treba ju vyoperovať. „Radšej vybrať, ako nechať, pretože z chronického ložiska by sa v mandliach vyplavovali baktérie do celého tela a často bývajú dôvodom nevysvetliteľných prejavov napríklad na pokožke, pri zápachu z úst, častých zápalov v inom orgáne,“ objasnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #viróza #penicilín #Astma #zvýšená teplota #slepačia polievka #nosné mandle