Jednoduchým riešením neplodnosti je pravidelný pohlavný styk

Napriek tomu, že dnešná spoločnosť je vysoko informatizovaná, množstvo žien má informácie, týkajúce sa otehotnenia, nepresné.

07.03.2015 06:00
tehotná žena, brucho Foto:
Žena môže otehotnieť v ktorejkoľvek fáze menštruačného cyklu.
debata (8)

Pre Pravda.sk to povedal primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky z 1. súkromnej nemocnice Košice-Šaca, MUDr. Erik Dosedla. Položili sme mu na tému tehotenstvo niekoľko otázok.

Existuje jedna, povedzme babská rada, aby žena, ktorá veľmi túži otehotnieť, prestala na to v prvom rade myslieť. Čo na to hovorí gynekológ? Ako súvisí utkvelá túžba s tým, že sa žene otehotnieť nedarí?
Určite je uvoľnenie vo vzťahu i v sexuálnom živote vhodnejšie pri plánovaní tehotnosti. Fyzicky a psychicky zdravá žena má najvyššiu pravdepodobnosť otehotnenia.

Čo odporúčate ženám, ktoré plánujú otehotnieť? Po akom čase „nedarenia“ je na mieste vyhľadať odbornú pomoc?
Pred plánovanou tehotnosťou odporúčame partnerom žiť zdravým životným štýlom, vyhýbať sa fajčeniu a alkoholu, mať dostatok fyzickej aktivity. Už tri mesiace pred otehotnením je vhodné užívať kyselinu listovú. Vo všeobecnosti možno označiť za plodné dni štyri dni v strede menštruačného cyklu. Jednoduchým riešením problematiky neplodnosti v súčasnosti je pravidelný pohlavný styk. Znie to banálne, ale práve toto je príčina množstva sterilných párov. Zníženie frekvencie pohlavného styku na menej ako dvakrát týždenne významne znižuje pravdepodobnosť otehotnenia.

Fyzicky a psychicky zdravá žena má najvyššiu... Foto: SHUTTERSTOCK
tehotenstvo, tehotná žena Fyzicky a psychicky zdravá žena má najvyššiu pravdepodobnosť otehotnenia, tvrdí pôrodník.

Menštruácia znamená neplodné dni, rovnako neplodné by mali byť aj dni bezprostredne pred jej začiatkom. Stretli ste sa počas svojej praxe so ženou, ktorá práve v tejto časti cyklu otehotnela?
Za neplodné obdobie menštruačného cyklu môžeme vo všeobecnosti za ideálnych podmienok u zdravej ženy označiť posledných 12 dní cyklu. Je potrebné uviesť, že žena môže otehotnieť v ktorejkoľvek fáze menštruačného cy­klu.

Menštruácia počas tehotenstva – je možné, aby ju žena mala? Je známych veľa prípadov, tie najzvláštnejšie menštruovali celé tehotenstvo. Za akých okolností je to možné?
Krvácanie v tehotnosti je pomerne časté, a to najmä v prvých 16 týždňoch. Štyri percentá v tehotnosti permanentne krvácajú, a jedno percento dokonca krváca tak silno ako pri menštruácii. Krvácanie končí zväčša v 16 týždni tehotnosti, ked sa ukončí vývoj placenty.

Sú gynekológovia, ktorí nešťastné ženy, ktoré sa roky snažia otehotnieť, posielajú za akupunkturistom. Čo radíte vašim klientkam vy?
Alternatívna medicína je vhodná ako doplnok pri liečbe sterility, keďže dokáže ženu uvoľniť a vytvoriť potrebnú harmóniu vo vzťahu. Avšak v prípade jasnej príčiny sterility volíme adekvátnu diagnostiku a liečbu. V diagnostike využívame vyšetrenie hormonálneho stavu ženy, ultrazvuk, hysteroskopiu, laparoskopiu, imunologické a genetické vyšetrenie. Liečba môže byť konzervatívna a operačná. Najmenej invazívnym spôsobom je ultrazvukové sledovanie tvorby vajíčka a ovulácie, za účelom presného určenia plodných dní. Pomocou hormónov môžeme stimulovať tvorbu vajíčok. Ak sú nepriechodné vajíčkovody, môžeme ich spriechodniť pomocou laparoskopie. V prípade, že zlyhajú uvedené postupy, pristupujeme k liečebným postupom asistovanej reprodukcie. V laickej verejnosti sa pod pojmom asistovaná reprodukcia rozumie oplodnenie v skúmavke.

MUDr. Erik Dosedla. Foto: archív MUDr. E. Dosedlu
Erik Dosedla MUDr. Erik Dosedla.

Zhrňme, čo by mohlo žene brániť otehotnieť. Veľa sa hovorí o obezite, užívaní niektorých liekov, určitých ochoreniach…
Medzi faktory sterility zaraďujeme poruchy na úrovni maternice, vaječníkov, vajíčkovodov, veľmi častou príčinou je endometrióza (mimo dutinu maternice lokalizovaná sliznica maternice), imunologické faktory a v neposlednom rade i genetické faktory.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #pohlavný styk #kyselina listová #plodné dni #sterilita