Očami inštruktorky Bartovej: Povolanie matky vyžaduje telesnú kondíciu

Veronika Bartová je dvojnásobnou matkou. Jej nápad zorganizovať cvičenie pre mamy s detským kútikom pre ich ratolesti, vzišiel teda z vlastných potrieb.

21.03.2015 06:00
matka, šťastná matka, Foto:
Ak je šťastná matka, šťastné je aj bábätko.
debata

„Povolanie matky vyžaduje telesnú kondíciu, čo si mnohé z nás uvedomia až v "procese“ materstva, no práve vtedy deti priestor na cvičenie doma vôbec neposkytnú," priblížila myšlienku projektu Veronika Bartová pre Pravda.sk. Dodala, že pritom silné a pružné telo je práve v období starostlivosti o dieťatko dôležité – aby sa predišlo jeho degeneratívnym zmenám a predčasnému opotrebovaniu.

„Jednostranné zaťažovanie pri nosení a prebaľovaní sa pod takéto deformácie výrazne podpisuje. Všetky matky, aj tie, ktoré pohybu príliš neholdujú, by preto mali do denného programu zaradiť kompenzačné cvičenia, ktoré "naprávajú škody“, spôsobené stereotypným pohybom a súčasne dopriať telu aj dynamiku, aby získalo kondíciu a pružnosť," radí.

Podľa nej sa denné „nadrapovanie“ s detičkami vďaka cvičeniu stane malinou. Navyše relax, ktorý cvičenie (vyskladané z dynamického a hravého flowinu a relaxačno-posilňovacieho „mama time“) prináša, je ako balzam na dušu popri denných aktivitách, pri ktorých matka mnohokrát sebe a svojim potrebám venuje len minimum pozornosti. Avšak: Keď sa už mnohé matky konečne odhodlajú, že sa začnú hýbať, na rad príde otázka: „No ale čo s tým mojím malým pokladom?“

Veronika Bartová mala nápad spojiť aktivity pre matky s aktivitami pre deti. Detský kútik vo Vile Zdravia v Malinove, kde s matkami cvičí, je navrhnutý tak, aby podnecoval deti k zdravému pohybu. Dominujú v ňom hračky, ktoré sú zároveň rehabilitačnými pomôckami. Detská animátorka ich formou hry vedie k správnemu pohybu, tréningu svalov a nastaveniu tela. Navyše, vlastná záhrada a blížiace sa teplé dni ponúkajú vyhliadku pohybu na čerstvom vzduchu. Necvičia teda len matky, ale správne využijú čas aj ich ratolesti.

Inštruktorka a matka v jednom, Veronika Bartová. Foto: archív V. Bartovej
Veronika Bartová Inštruktorka a matka v jednom, Veronika Bartová.

Veronika Bartová

absolvovala certifikované kurzy z pilates medical, flowinu a bosu. Pred materskou dovolenkou pôsobila ako osobná inštruktorka v rehabilitačnom centre MOON. Je spoluatorkou cvičenia flowin dance a lektorkou certifikovaných kurzov flowin a flowin dance. Aktuálne pôsobí v bratislavskom Tanečnom ateliéri (lekcie pilates) a vo Vile Zdravia v Malinove (flowin a „mama time“).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #materstvo #Ratolesť #stereotyp #flowin #pružné telo #prebaľovanie