Mokrá postieľka nie je problém výchovy

Ak sa vaše 5-ročné dieťa pocikáva, navštívte detského lekára. Tento vek je hranicou, keď by už dieťa malo mať ráno suchú postieľku. Ak sa to tomu vášmu nedarí, nie ste v tom sami.

17.05.2015 06:00
Pomočuje sa vaše dieťa? S liečbou neotáľajte Foto:
Pomočuje sa vaše dieťa? S liečbou neotáľajte.
debata

U veľkej časti detí je príčinou nedostatočná tvorba látky s názvom vazopresín, ktorý v noci reguluje objem vyprodukovaného moču, a jednoduchá pomoc spočíva v jeho dočasnom podávaní. O tejto téme sa však, bohužiaľ, ešte stále šíri množstvo mýtov.

Nočné pomočovanie súvisí s nevhodnou atmosférou doma alebo v kolektíve, je to problém výchovy.
Veľa rodičov si myslí, že nočné pomočovanie sa objavuje iba u detí, ktoré žijú v nejakej psychickej nepohode (nezhody v rodine, zlá atmosféra v triede a podobne). Nie je to pravda. Často sa tento problém objavuje aj u detí, ktoré prežívajú šťastné a bezproblémové detstvo, hoci je pravda, že aj nesúlad v rodine či iné stresujúce faktory môžu byť spúšťačom tohto problému. Detského lekára treba navštíviť bez ohľadu na príčinu pocikávania u dieťaťa. <A>Dieťa, ktoré sa ráno budí pocikané, je len lenivé v noci ísť na toaletu. <A>S lenivosťou tento problém nesúvisí. „U väčšiny detí s nočným pomočovaním je príčinou tohto problému nedostatočná tvorba hormónu vazopresínu, regulačnej látky riadiacej tvorbu moču,“ vysvetľuje detská nefrologička z Bratislavy MUDr. Andrea Černianska. Dieťa v spánku nevie rozpoznať signály preplneného močového mechúra a zobudiť sa na močenie. „Nedostatok tejto látky vie lekár u detí starších ako päť rokov liečiť a dodať ju vo forme dezmopresínu na prekrytie obdobia, keď si ju detský organizmus dokáže v dostatočnej miere vytvoriť sám.“

Z nočného pomočovania každé dieťa časom vyrastie.
Nemusí to byť pravda. Ročne sa nočné pomočovanie bez liečby upraví u jedného až dvoch detí z desiatich, ktoré ním trpia. Dokonca v 2–3 % prípadov pretrváva tento problém aj v dospelosti.

Nočné pomočovanie je bežný detský problém, ktorý malému dieťaťu v škôlkarskom a ranom školskom veku veľmi neprekáža, ak o ňom okrem rodiny nikto iný nevie.
Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 200 slovenských mamičiek detí vo veku 4–10 rokov, problém s pomočovaním bol tretí najhorší zo všetkých komplexov, ktoré ich deti trápia. Na prvom mieste uviedli zápach, na druhom obezitu. Až za pomočovaním sa nachádzali komplexy ako odstávajúce uši, ráčkovanie, nedostatok financií na výlety, hračky, dovolenky. Neodškriepiteľným faktom je, že deti, ktoré sa v noci pocikajú, prežívajú veľký stres z toho, že sa ráno opäť zobudia v mokrej postieľke, alebo si vyslúžia výsmech od spolužiakov po obedňajšom spánku v škôlke. „Tento pretrvávajúci problém vyvoláva v dieťati pocit hanby a strachu. Je zmätené, nahnevané, depresívne, môže mať ťažkosti aj pri komunikácii so svojimi kamarátmi či rovesníkmi. Pomočujúce sa deti majú nižšie sebahodnotenie a sebaistotu, veľakrát dokonca ešte nižšie než deti trpiace chronickými ochoreniami ako napríklad cukrovka,“ hovorí detská psychiatrička MUDr. Terézia Rosenbergerová z Košíc.

Dieťa treba v noci preventívne aspoň dvakrát zobudiť, aby išlo na toaletu.
Budenie alebo nosenie dieťaťa v noci na toaletu nevedie k dlhodobým výsledkom. Dnes sa odporúča iba ako krátkodobé opatrenie (napr. na dovolenke), prípadne ak ostatné bežné metódy liečby zlyhajú. Z dôvodu nočného budenia dieťa nedokáže prejsť všetkými fázami spánku, čo vedie ku stresu a nesústredenosti.

Dieťaťu treba dať rázne najavo, že sa to už viackrát nemá zopakovať.
Karhaním možno viac pokaziť ako pomôcť. Dieťa sa bude len zbytočne obávať ďalšieho mokrého rána, pretože nebude cítiť podporu zo strany najbližších. Treba sa k nemu správať láskavo a vyjadriť nádej, že v nasledujúce ráno sa situácia nezopakuje. Za úspech ho treba chváliť, v prípade neúspechu sa rozhodne nevysmievať ani nevyhrážať.

V prípade nočného pomočovania treba u dieťaťa obmedziť príjem tekutín.
Väčšinu tekutín by dieťa malo prijímať dopoludnia a dve hodiny pred uložením k spánku treba ich príjem obmedziť. Rozhodne sa treba počas neskorého popoludnia vyhýbať nevhodným nápojom a potravinám: s obsahom teínu, kofeínu (kola, čierny čaj), sladeným nápojom, korenistým, sladkým a slaným jedlám, polievkam, kompótom, ovociu a zelenine s vysokým obsahom vody, pozor treba dať aj na skrytý príjem tekutín (počas kúpania sa vo vani či pri večernom umývaní zubov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomočovanie #postieľka