Očami ortopéda: Pilates pre deti je veľmi zmysluplný program

Cvičenie pilates je vhodné aj pre deti a mládež. Je o tom presvedčený aj rehabilitačný lekár a ortopéd, MUDr. Július Kazimír.

01.06.2015 06:00
pilates Foto:
Pomôcok na plochú nohu je k dispozícii asi dvadsať. Od výmyslu sveta.
debata

O tom, že sám Pilates nepovažoval svoje úžasné cvičenie len pre dospelých, svedčí fakt, že najviac pracoval s gymnastami, tanečníkmi a športovcami, už od dvanástich rokov.

Pre veľké percento detí

Projekt Pilates pre deti a mládež prebieha v bratislavskom štúdiu Pilates Medical a Reformer Štúdio od 1. júna a je zameraný na deti a mládež, pretože veľké percento z nich má chybné držanie tela a ploché nohy. Podľa ortopédovych slov dokáže toto cvičenie zmeniť telo, svalové pomery, vybudovať úplne iné držanie tela.

Najskôr k ortopédovi

Dieťa na úvod absolvuje prehliadku u ortopéda, ktorý preňho stanoví konkrétny program. Prehliadka prebieha aj na konci programu, ktorý je garantovaný odborným lekárom a metodicky sa cvičí s vyškoleným inštruktorom a fyzioterapeutom.

Pilatesov reformer je prispôsobený pre deti. Foto: Július Kazimír
pilates, transformer Pilatesov reformer je prispôsobený pre deti.

Cviky sú atraktívne

Deti sú podľa veku zaradené do skupiny. Tie sú štyri – najmladšie deti majú päť rokov, najstaršie osemnásť, avšak deti môžu cvičiť aj individuálne. „Pre každú z vekových skupín sme pripravili pilatesove cviky a odstránili tie, ktoré sú pre deti a mládež nevhodné.“ Ostali teda atraktívne cviky, ktoré vraj postupne vedú k spomínanej úplnej zmene tela. „Chybné držanie tela a problém plochých nôh sa odstráni a vybuduje sa pevné pružné telo,“ povedal lekár pre Pravda.sk. Telíčko sa začne meniť už po desiatich týždňoch. Samotné cvičenie netrvá dlhšie ako polhodinu, cyklus obsahuje cca. desať cvičení s pauzou. Cvičiť raz za týždeň stačí.

Ako malé hračkárstvo

Deti cvičia so skúsenou inštruktorkou (prítomná môže byť aj matka) na podložke s rôznymi pomôckami ako je fitlopta, pilatesový kruh, theraband a iné pomôcky pre ploché nohy. „Máme dvadsať pomôcok pre plochú nohu, je to ako také malé hračkárstvo.“ Detský pilatesov reformer sa dá prispôsobiť tak, aby na ňom mohli cvičiť aj deti. Môžu na ňom ležať a zároveň cvičiť svaly od nôh, cez trup, až po ploché nohy. V programe samozrejme nie sú žiadne činky, nejde o posilňovňu. „Práve tam naša mládež končí a vracia sa k nám s problémami,“ skonštatoval tiež MUDr. Kazimír.

Tretia hodina chýba

„Každý cvik má svoj názov a dieťa sa ho postupne učí, môže si ho skúšať aj doma,“ približuje ďalej rehabilitačný doktor, ktorého zámerom je aj náhrada chýbajúcej hodiny telesnej výchovy. Tá na školách chýba," doplnil. „Keď som študoval osnovy telesnej výchovy pre základné a stredné školy, dvadsať minút sa vyžadovalo niečo podobné ako je pilatesova metóda. Dokonca si spomínam na to, že vo vyhláške spred štyroch rokov bola ministerstvom školstva plánovaná tretia hodina telesnej výchovy, v rámci ktorej mal byť pilates ako systém. My sa v podstate vraciame k našim pôvodným zámerom,“ vraví lekár.

Inštruktorky majú fantáziu, dieťa sa nesmie nudiť. Foto: Július Kazimír
pilates Inštruktorky majú fantáziu, dieťa sa nesmie nudiť.

Inšpirácia zo zahraničia

Inštruktori zo štúdia sa inšpirovali zahraničnými projektami z USA, kde ide o celonárodnú záležitosť. Ukázalo sa, že pilatesova metóda je optimálna pre každú vekovú skupinu. Slovo prevencia sa skloňuje aj v prípade spomínaného programu. Štúdie totiž ukazujú, že problém plochých nôh sa týka až 60 percent detí.

Verný po celý život

Na otázku, či sú s držaním tela na tom lepšie deti, ktoré športujú, MUDr. Kazimír odpovedal: „Jednoznačne. Ale netreba zabúdať na športy, ktoré sú jednostrannou záležitosťou. Futbalisti majú preťažované svaly, ale napríklad aj tenisti. O pilatesovi je známe, že s ľudským telom pracuje veľmi harmonicky.“ Ideálne by bolo, ak by si už človek obľúbil cvičenie v detstve a ostal mu verný po celý život.

Hladký povrch - to nie je nič pre plochú nohu. Foto: Július Kazimír
plochá noha, pilates Hladký povrch - to nie je nič pre plochú nohu.

Hladká dlážka bez hrbolčekov

Ploché nohy vznikajú, pretože detská nôžka je príliš skoro uzatvorená do topánočky či papučky. Od rána do večera. V neposlednom rade na ne zle vplývajú aj povrchy. V byte z logických dôvodov chýbajú kamienky a hrbolčeky. Hladká dlážka – parkety, linoleá, je pre ne nepriaznivá. „Problém plochej nohy začne, ak začnú klenby padať,“ vysvetlil lekár.

Viac o programe možno nájsť na webovskej stránke www.pilates.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #pilates #ortopéd #reformer #ploché nohy #chybné držanie tela