Pôrodník radí: Na ovuláciu sa nespoliehajte, príroda je zložitejšia

Pôrodník MUDr. Miroslav Borovský tvrdí, že žena, ktorá túži, resp. netúži otehotnieť, by sa na plodné dni nemala spoliehať.

08.06.2015 06:00
tehotenstvo, tehotná žena Foto:
Podľa štatistiky sa až 50 percent detí rodí neplánovane.
debata (1)

Aj počas neplodných dní

Otehotnieť sa dá kedykoľvek,“ povedal pre Pravda.sk. Žena, ktorá po tom túži, by nemala počítať dni do ovulácie, merať si bazálnu teplotu a nespoliehať sa kŕčovito len na plodné dni, kedy narastie vajíčko. Lekár spresnil, že ovulácia môže byť totiž vyvolaná aj orgazmom, a to kedykoľvek, teda aj počas dní, ktoré logicky považujeme za neplodné. Zo svojej praxe pozná aj ženy, ktoré otehotneli počas menštruácie, hoci z endokrinolo­gického hľadiska by to možné byť nemalo. „Možno súlož cez menštruáciu vyvolala rast vajíčka, ktoré sa potom oplodnilo cez ovuláciu,“ vysvetlil lekár.

Príroda je zložitejšia

„Mohli by sme sa hodiny baviť o tom, čo všetko je možné, výskum v tomto smere nikto neurobil. K dispozícii by muselo byť sto žien, ktoré súložili cez menštruáciu a potom počas ovulácie a sto, ktoré súložili len cez menštruáciu a potom to mali zakázané. A sto takých, ktoré súložili len cez ovuláciu. Ak by sme ste zrátali, koľko žien otehotnelo a napísali by ste prácu, ktorá by bola citovaná všetkými medicínskymi časopismi, bol by z vás veľký vedec. Takúto vedu nikto neurobil a zrejme ani neurobí, pretože ľahšie sa robí výskum na myšiach ako na ženách. A tým pádom o ľudskom organizme ani zďaleka nevieme toľko, koľko si myslíme, akí sme múdri. Príroda je oveľa zložitejšia,“ skonštatoval MUDr. Borovský.

Menštruácia v tehotenstve

Veľa sa diskutuje aj o menštruácii v tehotenstve, resp. na jej začiatku. Na otázku, či je to normálne, možné a či sa s tým vo svojej praxi stretáva, pôrodník odpovedal: „Prvé mesiace žena môže menštruovať. Ak sa dutina vyplní plodom, už nemá odkiaľ menštruovať. Ak je však polovica vyplnená a polovica ešte endokrinologicky činná, môže.“ Pravdou však je, že ak má žena na začiatku tehotenstva menštruáciu, opisuje ju spravidla ako slabšiu či kratšiu ako zvyčajne.

Príliš častý sex

Čo ženám, ktoré sa snažia otehotnieť, pôrodník určite neodporúča, je príliš častý sex. „Najlepšia antikoncepcia je súlož každých šesť hodín. V takom prípade spermie nedozrejú, sú slabé a tým pádom žena nemôže otehotnieť.“ Existuje tiež teória, že pri pohlavnom styku pred ovuláciou je šanca, že sa narodí dievča, naopak, ak k nemu príde po ovulácii, vajíčko sa oplodní a žena otehotnie, pravdepodobne sa jej narodí chlapec.

Prežijú sedem dní

Ak má zdravá žena 28-dňový pravidelný cyklus, očakáva sa, že k ovulácii príde na štrnásty deň. MUDr. Borovský však upozorňuje: „Mužské spermie sú vraj rýchlejšie, ale spermie ako také žijú až sedem dní, kým vajíčko len 24 hodín. Preto by sa žena, ktorá plánuje otehotnieť, mala s partnerom o bábätko pokúšať už pred ovuláciou, aby sa do ovulácie "trafili“.

Jedna spermia stačí

Poznáme aj prípady žien, ktoré otehotneli aj napriek tomu, že partner bol opatrný, teda „dával si pozor“. Tento úkaz sa zaužíval aj ako „kvapôčka lásky“ – z ktorej možno otehotnieť. „Samozrejme, na otehotnenie vám stačí jedna spermia,“ hovorí pôrodník o tom, že dávať si pozor nie je ani zďaleka stopercentná ochrana. Podľa jeho vysvetlenia k otehotneniu môže prísť v prípade, že muž súloží po sebe dvakrát. Medzitým sa neumyje, ani nevymočí. „Šanca otehotnieť je, ak v močovej rúre ostali nejaké spermie.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #orgazmus #ovulácia #spermia #menštruácia #plodné dni