Bábätká s absťákom. V tehotenstve sa nepije

Prívlastky tehotná a opitá by sa mali navzájom úplne vylučovať. Napriek tomu sa v médiách stále objavujú titulky typu "Tehotná rodila s dvoma promile alkoholu". Niektoré si dokonca aj sadnú za volant: "Tehotná vodička šoférovala opitá". Budúca mamička by sa nielenže nemala opiť, počas deviatich mesiacov by pre ňu mal byť alkohol absolútnym tabu. Bezpečná dávka alkoholu pre plod neexistuje.

22.10.2015 06:00
tehotenstvo, fajčenie, cigareta, alkohol Foto:
Nejestvuje nijaká bezpečná hladina alkoholu v priebehu tehotenstva. Mimoriadne nebezpečné sú „flámy“ – nárazové pitie veľkého množstva alkoholických nápojov -- predovšetkým počas prvého trimestra.
debata

V žilinskej nemocnici v lete porodila chlapčeka žena s dvoma promile alkoholu v krvi. Chlapček sa narodil predčasne, v 35. týždni tehotenstva, a krátko po pôrode trpel abstinenčnými príznakmi – triasol sa, bol nepokojný, lekári mu doslova zachránili život. Počas prvého mesiaca života dieťa šesť hodín denne plakávalo, triasli sa mu ručičky. Ľubomír Straka z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz v Martine na túto tému pre denník Pravda poznamenal, že mozog dospelého človeka pravidelne konzumujúceho alkohol dokáže zniesť koncentráciu nad dve promile v krvi bez toho, aby došlo k akútnemu ohrozeniu života. Pre plod je však takáto koncentrácia prakticky smrteľná.

To, že tehotná žena pila alkohol, sa však najčastejšie zistí pri policajnej kontrole na cestách. Inak sa tým ženy určite nechvália. V minulom roku si 39-ročná budúca matka v siedmom mesiaci gravidity sadla za volant auta takisto s dvoma promile v krvi a namiesto plánovaného nákupu skončila na policajnej stanici.

Na riziká pitia alkoholu počas tehotenstva upozorňuje Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme (FAS), ktorému už tradične patril dátum 9. september. Tento súbor vrodených chýb znamená rastovú retardáciu, poruchy funkcií centrálneho nervového systému, charakteristické črty tváre a mnohé ďalšie vývojové odchýlky. Pritom je to úplne zbytočné celoživotné postihnutie, pred ktorým dokáže každá matka ochrániť svoje dieťa. Stačí v tehotenstve nepiť alkohol.

Základným mechanizmom vzniku fetálneho alkoholového syndrómu je prienik alkoholu z krvi matky cez plodové lôžko do krvného obehu dieťaťa. Tu sa nachádza ešte vo vyššej koncentrácii ako v tele matky, keďže organizmus plodu ešte netvorí enzýmy schopné alkohol odbúravať. Prechádza do vyvíjajúcich sa tkanív dieťaťa, ktoré sú nezrelé a citlivé na akýkoľvek vplyv škodlivín. Žiaľ, najcitlivejšie a najviac zraniteľné je veľmi jemné mozgové tkanivo, ktoré opakované a časté dávky alkoholu môžu nezvratne porušiť.

Podľa prieskumu na vzorke 800 slovenských respondentov, mužov aj žien, takmer tri štvrtiny o diagnóze so škaredou skratkou FAS nikdy nepočuli, alebo nevedeli určiť, čoho by sa mohla týkať. Z ankety ďalej vyplynulo, že až takmer 80 % tehotných žien by si na Slovensku odpilo z pohárika s alkoholom aspoň v rámci prípitku. 7 % sa dokonca priznalo, že alkohol počas tehotenstva aj pili.

V Slovenskej republike sa ročne narodí približne 250 detí s diagnózou FAS, pritom ich matky vôbec nemuseli byť pravidelnými konzumentkami nadmerného množstva alkoholických nápojov. „Hlavné príznaky fetálneho alkoholového syndrómu sú spomalený vývoj plodu, podvýživa, nevyvinutá hlava a mozog, poškodený zrak a sluch i rôzne telesné odchýlky,“ uvádza na túto tému gynekológ z Bratislavy doc. MUDr. Jaroslav Hinšt, CSc. „Už po narodení majú tieto deti slabý sací reflex, abstinenčné príznaky, zvýšenú dráždivosť a trpia poruchami spánku.“ Veľmi časté sú v prípade detí s týmto syndrómom duševné a fyzické vývojové poruchy. „Môžu mať problém so sústredením, s učením, trpia poruchami správania, preto je dôležitá odborná starostlivosť,“ hovorí klinická psychologička a riaditeľka OZ Prima Barbora Kuchárová.

9 mesiacov 0 promile – to je najistejšia cesta, ako diagnóze FAS predísť. Vzhľadom na to, že aj u nás v poslednom období nastáva vzostup pitia alkoholu u mladých žien, je potrebné tomuto problému venovať zvýšenú pozornosť. Nejestvuje totiž nijaká bezpečná hladina alkoholu v priebehu tehotenstva. Mimoriadne nebezpečné sú „flámy“ – nárazové pitie veľkého množstva alkoholických nápojov – predovšetkým počas prvého trimestra. Aj preto je vhodné tehotenstvo zodpovedne plánovať.

Čo znamená FAS?
Odchýlky utvárania tváre, lebky, poruchy rastu a predovšetkým postihnutie mozgu s následnými poruchami v neuropsychickej oblasti.

Hrozí FAS len deťom závislých matiek?
Dieťa s týmto postihnutím sa môže narodiť aj žene, ktorá nie je alkoholičkou a nepije alkohol denne.

Existuje fáza tehotenstva, počas ktorej možno piť alkohol bez väčších obáv? Nie. Pre vývoj dieťaťa je alkohol v krvi matky a následne v krvnom obehu plodu nebezpečný počas celého obdobia gravidity.

Viac informácií: www.promileinfo.sk

Poškodenie plodu návykovými látkami

ALKOHOL: Vyvoláva fetálny alkoholový syndróm. Novorodenci majú nižšiu pôrodnú hmotnosť a inteligenciu. Častejšie sa u nich vyskytujú vrodené chyby a odlišný vzhľad, napríklad v oblasti hlavy a tváre (zmenšenie objemu hlavy, skrátenie viečok, zmenšenie očných štrbín, úzka horná pera a široké nosové krídla), pomalšie sa vyvíjajú, neskôr začínajú hovoriť, sú výbušné, agresívne, zlostné.

NIKOTÍN: Potvrdilo sa, že rast plodu je priamo závislý od množstva vyfajčených cigariet. Pôrodná hmotnosť aj dĺžka novorodencov fajčiarok je menšia, fajčenie sa spája so zvýšeným množstvom spontánnych potratov, mŕtvonarodených detí i predčasných pôrodov. Deti častejšie ochorejú na zápal priedušiek, pľúc a majú znížený otáčací a sací reflex.

MARIHUANA: Podobné riziká ako v prípade alkoholu. Podľa niektorých informácií je u dieťaťa po narodení vyššia pravdepodobnosť vzniku leukémie.

STIMULANCIÁ (pervitín, kokaín): Podľa holandskej štúdie mali deti žien závislých od kokaínu častejšie vrodené chyby a vyvíjali sa abnormálne. Kokaín v tehotenstve vedie k nižšej pôrodnej hmotnosti, nárastu mŕtvonarodených detí následkom odlúpenia placenty. Podobne pôsobí pervitín.

OPIOIDY (heroín, metadon): Dokázaný je vyšší počet chromozomálnych odchýlok u novorodencov takto závislých matiek. Častejší výskyt a závažnosť novorodeneckého abstinenčného syndrómu. Neskôr u detí možné poruchy správania, učenia, retardácia rastu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #alkohol #alkoholizmus #bábätká #fetálny alkoholový syndróm