Predčasne sa narodí každé deviate slovenské dieťa

Kým počet pôrodov na Slovensku vo všeobecnosti klesá, počet predčasných pôrodov stúpa. "Každé deviate dieťa sa u nás narodí predčasne, to znamená pred ukončeným 37. týždňom tehotnosti," konštatuje doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., neonatologička z Bratislavy.

17.11.2015 06:00
dieťa, bábätko, novorodenec, predčasne narodené... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do roka to predstavuje okolo 5-tisíc predčasniatok. Dôvodov, prečo sa deti ponáhľajú na svet čoraz častejšie, je viacero. Zvyšuje sa vek žien, ktoré sa rozhodnú pre materstvo, a narastá aj počet chronicky chorých žien, ktoré vďaka kvalite zdravotnej starostlivosti môžu otehotnieť. Sú to ženy s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, onkologickými, hematologickými či autoimunitnými ochoreniami, ktoré sa dnes stávajú matkami aj vďaka pomoci centier asistovanej reprodukcie.

V poslednom desaťročí v SR došlo aj ku významnému nárastu počtu novorodencov s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou (pod 1 500 gramov) až o 32 %. „Tieto vysoko ohrozené deti tvoria vyše polovicu novorodeneckej úmrtnosti,“ konštatuje doc. Chovancová. Aj preto je nesmierne dôležité, aby sa budúca matka, ktorej hrozí predčasný pôrod, dostala do jedného zo šiestich perinatologických centier v SR (Bratislava, Martin, Banská Bystrica, Nové Zámky, Prešov, Košice) a porodila na špecializovanom pracovisku. „Predstavte si pôrodníka, ktorý privádza na svet polkilové dieťa možno prvýkrát v živote. Nemá nijaké skúsenosti. Aj prevoz takéhoto dieťaťa narodeného v bežnej pôrodnici je obrovskou traumou. Takisto je ideálne, ak sa podarí matke podať ešte do pôrodu niekoľko dávok injekcií kortikoidov, čím sa podarí zlepšiť adaptáciu bábätka, čo sa týka rýchleho dozretia jeho pľúc aj prevencie krvácania do mozgu.“

MUDr. Darina Chovancová, neonatologička z... Foto: OZ Malíček
MUDr. Darina Chovancová, CSc., neonatologička MUDr. Darina Chovancová, neonatologička z Bratislavy.

V dobre zariadenom perinatologickom centre pôrodník doslova podá dieťatko z pôrodnej sály cez okienko do rúk neonatológom. A začína sa boj o jeho život. U týchto detí logicky platí, že čím skôr sa narodia, tým sú ich orgány menej zrelé. Ich mozog omnoho citlivejšie reaguje na vplyvy vonkajšieho prostredia ako prudké svetlo, hluk či necitlivá manipulácia. Chýba im zladenie cyklu spánok-bdenie, mávajú problémy s prehĺtaním, trávením, toleranciou výživy. Sú častejšie ohrozené infekciami. Oneskorene sa im vyvíjajú psychomotorické funkcie, mávajú poruchy s rečou, poruchy zraku, sluchu. Hyperaktivita a poruchy pozornosti im spôsobujú problémy v škole.

Obvykle sa tieto deti sledujú v pediatrických ambulanciách pre rizikové deti do ich troch rokov života s cieľom včas odhaliť a liečiť prípadné nežiaduce následky prečasného pôrodu. Rodičia s predčasne narodenými deťmi musia okrem bežných kontrol u pediatra často navštevovať aj iných špecialistov – kardiológa, pneumológa, gastroenterológa, očného lekára, neurológa, fyzioterapeuta a v neskoršom veku aj psychológa. Väčšine detí sa pri správnej starostlivosti podarí „dobehnúť“ ostatných zdravých vrstovníkov narodených v termíne. Viaceré štúdie však poukazujú na dlhodobý vplyv nedonosenosti na zdravie aj počas samotnej dospelosti. Predčasne narodení jedinci mávajú častejšie zvýšenú inzulínovú rezistenciu, krvný tlak a zníženú reprodukčnú schopnosť.

Podporu rodinám predčasne narodených detí už päť rokov poskytuje občianske združenie Malíček (www.nasmalicek.sk).

Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ Malíček. Foto: OZ Malíček
Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ Malíček. Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ Malíček.

„Dennodenná prax a spätné väzby od rodičov ukazujú, že im chýbajú informácie, ako sa starať o predčasne narodené dieťatko po prepustení z nemocnice domov. Pýtajú sa na dojčenie, kŕmenie, možnosti rehabilitácie,“ hovorí Mgr. Ľubica Kaiserová, predsedníčka združenia. „Snažíme sa im sprostredkovať rady odborníkov aj kontakty s ostatnými rodičmi. Fungujeme ako most medzi nemocnicou a rodinou,“ dodáva. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa predčasne narodených detí je dnes na purpurovo osvetlená Vodárenská veža a Katedrála sv. Mikuláša v Prešove. Do 22. novembra si v Univerzitnej nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke možno pozrieť výstavu fotografií predčasniatok.

Rizikové faktory predčasných pôrodov

  • vrodené chyby maternice
  • predchádzajúce predčasné pôrody
  • viacpočetná tehotnosť
  • infekcia
  • vek matky (mladšia ako 18 rokov a staršia ako 35 rokov)
  • dva a viac predchádzajúcich potratov
  • prvorodička
  • päť a viac pôrodov
  • slobodná matka
  • matka v disharmonickom vzťahu s partnerom
  • nízke vzdelanie matky
  • fajčenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #predčasne narodené deti #MUDr. Darina Chovancová