Za zlý chrup u detí môžu najmä rodičia

Na Slovensku má vo vekovej skupine 5-ročných detí všetky zúbky zdravé len 36,7 % detí. Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie je dosiahnuť 90 %. V prípade 15-ročných tínedžerov má len 22 percent tzv. intaktný, čiže nedotknutý, nepostihnutý chrup. Vo vekovej skupine 0-14 rokov takmer 40 % detí nie je evidovaných u zubného lekára!

07.01.2016 06:00
deti, rodičia, kúpeľňa, zuby, chrup, čistenie... Foto:
Do 6 rokov by mali zúbky čistiť rodičia spoločne s deťmi.
debata (5)

V súčasnom období sa finalizujú výsledky epidemiologickej štúdie ústneho zdravia detí v Slovenskej republike. Vyšetrenie v rámci tejto štúdie absolvovalo celkovo 1 085 detí vo vekových skupinách určených Svetovou zdravotníckou organizáciou: 392 detí bolo vo veku 5 rokov, 410 detí vo veku 12 rokov a 283 detí bolo pätnásťročných. „Podobná epidemiologická štúdia sa neuskutočnila už od konca 90. rokov,“ konštatuje zubná lekára MUDr. Simona Dianišková, PhD. Zo štúdie sme vylúčili deti s nalepeným fixným aparátom, pretože tam je sťažená kontrola.

Samozrejme, vyšetrenia sa vykonávali len u detí, ktorých rodičia na to poskytli písomný súhlas. Išlo teda predovšetkým o rodičov, ktorých potomkovia pravidelne navštevovali zubného lekára. Najmä na východe Slovenska bolo však mnoho detí, ktoré pre chýbajúci súhlas rodičov vyšetrenie neabsolvovali.

KPE: kaz-plomba-extrakcia

Stav chrupu sa hodnotí podľa tzv. KPE indexu. Táto skratka doslova znamená kaz-plomba-extrakcia (vytrhnutie zuba). KPE index teda určuje, koľko zubov v ústach je buď pokazených, zaplombovaných, alebo extrahovaných (nie však z dôvodu nosenia strojčeka a vyrovnávania zubov). V kategórii 12-ročných detí dosiahla táto hodnota 1,77, u 15-ročných mladistvých 3,49. Znamená to, že mladý človek, ktorý dosiahne dospelosť až o tri roky, už má pokazené, zaplombované alebo z dôvodu kazu vytrhnuté viac ako tri zuby! A celý život, keď zuby bude potrebovať, pred sebou! Zaujímavé, že podľa pohlavia sú na tom u 12– aj 15-ročných tínedžerov horšie dievčatá!

Nepriaznivý stav v ústach nás aj našich detí dokumentujú aj štatistické výsledky Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré vyhodnotilo preventívne prehliadky v minulom roku 2014. Zubné ambulancie na Slovensku evidovali 96¤074 detí vo veku 0–5 rokov, ktorým zubní lekári vykonali 99¤834 preventívnych prehliadok. Na jedno evidované dieťa tak pripadá 1,04 preventívnej prehliadky ročne. Podobne je to vo vekovej kategórii 6–14 rokov, 1,03 preventívnej prehliadky na jedno evidované dieťa. V poriadku? Nie. Pre deti do 18 rokov sa odporúčajú dve prehliadky ročne.

Vo vekovej skupine 15–18 rokov sa na evidovaného pacienta vykonalo 0,82 preventívnej prehliadky ročne. Z celkového počtu evidovaných pacientov v ambulanciách zubného lekára absolvovalo v minulom roku preventívnu prehliadku 58 %. Podľa jedného prieskumu, ktorý bol medializovaný už pred štyrmi rokmi, sú pri preventívnych zubných prehliadkach v rámci EÚ najdisciplino­vanejší Holanďania a najviac to „odfláknu“ Cyperčania.

Výučba dentálnej hygieny do škôl

Odborníci bojujú za zavedenie programu primárnej prevencie do výučby škôl. Už žiaci na prvom stupni by sa predsa mali učiť o tom, ktoré potraviny spôsobujú zubný kaz, že lízanka je škodlivejšia ako kocka kvalitnej čokolády, čo je to erózia zubov, prečo nie je napríklad vhodné čistiť si zuby krátko po vypití ovocného džúsu, že ak už musím vypiť sladený nápoj, šetrnejšie je to so slamkou a podobne. Mnohé deti, ale ani mnohí dospelí nevedia správne používať zubnú niť, medzizubnú kefku a niektorí ešte v živote nepočuli o tom, že existuje jednozväzková zubná kefka, ktorou je možné dočistiť si zadné zuby, ale takisto po jednom vyčistiť jednotlivé zubné plôšky.

Zubní lekári nemajú čas, aby učili deti a dospelých správne si čistiť zuby, na to sú tu dentálne hygieničky. Mali by ich navštevovať aj deti už od útleho veku. „V našich škôlkach sa napríklad deťom dávajú sirupové vody na báze kariogénnych cukrov, nedávno ma na to upozorňovala matka maloletého syna,“ konštatuje prof. MUDr. Neda Markovská, CSc., ktorá je hlavnou odborníčkou MZ¤SR pre zubné lekárstvo. Rodičia by sa mali zaujímať o jedálne lístky v školách, ktoré sú verejné, a vytvárať v tomto smere potrebný pozitívny nátlak. „Edukáciu prevencie zubného kazu by sme mali dostať do náplne študentov a žiakov v školách,“ dodáva aj MUDr. Ján Gašič, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. „Treba vytvoriť mediálny tlak na to, aby ministerstvá školstva a zdravotníctva začali na zavedení takéhoto programu pracovať.“

Príčiny zlého stavu detských zubov

  • nedôslednosť rodičov a zlá výchova – 76 %
  • zlá životospráva detí (veľa sacharidov, nevyvážená strava) – 63 %
  • neznalosť správnej techniky čistenia zúbkov – 49 %
  • nepravidelné návštevy stomatológa – 35 %
(zdroj prieskum Orbit klubu z roku 2009)

Starostlivosť o detské zúbky podľa veku

  • do 3 rokov by mali deťom čistiť zuby rodičia
  • do 6 rokov by mali zúbky čistiť rodičia spoločne s deťmi
  • od 6 rokov si dieťa čistí zuby samo, rodič len na záver dočisťuje
  • do 12 rokov by mal rodič umyté zuby minimálne skontrolovať

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zubár #zub #zubný kaz #detský chrup