Anémia? Nevoľnosť? Túžba otehotnieť? Kyseliny listovej máte dosť?

Hoci kyselina listová zohráva v našom metabolizme enormne veľkú rolu, mnohí majú tohto vitamínu skupiny B nedostatok. V ktorých potravinách možno kyselinu listovú nájsť, čítajte.

20.01.2016 06:00
špenát Foto:
Špenát, zdravý a bohatý na kyselinu listovú.
debata

Musíme ju prijať

Kyselina listová je vo vode rozpustný vitamín skupiny B. Často sa označuje aj ako vitamín B9, zriedkavejšie ako vitamín B11 alebo vitamín M. Naše telo ho nevie samo produkovať, musíme prijímať prostredníctvom potravy. Avšak, kyselina listová sa v potravinách nachádza len vo veľmi malých množstvách. Okrem toho je tento vitamín citlivý na svetlo a teplo, čo jej prísun do tela rozhodne nezjednodušuje, práve naopak. Pripomeňme, že denná dávka tohto vitamínu pre dospelého človeka je 0,3 mg. Toto množstvo by sme mohli pokojne prijať prostredníctvom vyváženej a pestrej stravy, avšak mnoho ľudí sa správne nestravuje.

Úlohy kyseliny listovej

Kyselina listová sa v našom tele zúčastňuje mnohých metabolických procesov – najmä tých, ktoré ovplyvňujú rast a delenie buniek. Vitamín je tiež dôležitý pri krvotvorbe. Nedostatok kyseliny listovej môže preto viesť k anémii, negatívne môže ovplyvniť aj trávenie. Ale pozor, vitamínom sa dá aj predávkovať. Telo tento fakt signalizuje žalúdočnými problémami (nevoľnosť, horká pachuť v ústach), alebo podráždením centrálneho nervového systému (zvýšená aktivita, podráždenosť, poruchy spánku).

V tehotenstve

Obzvlášť dôležitý je príjem kyseliny listovej pre tehotné ženy, ženy, ktoré túžia otehotnieť, aj tie, čo dojčia. Príjem v týchto prípadoch by mal byť zvýšený, odporúča sa 0,7 miligramov na deň, pre tehotné v prvom trimestri od 0,9 a potom 0,55 miligramov, dojčiacim ženám už stačí 0,45 miligramov denne. Pri túžbe otehotnieť a počas tehotenstva sa odporúča voľnopredajná kyselina listová ako preparát, pretože také množstvo kyseliny listovej jednoducho nemožno zo stravy denne získať. Kyselina listová je práve v prvých dňoch a mesiacoch tehotenstva extrémne dôležitá, pretože znižuje riziko vývojových anomálií plodu. Dôležitá je kyselina listová aj neskôr, v detskom a dospelom veku, pretože bunky mnohých tkanív nášho tela sa musia pravidelne obnovovať.

Už v prvých štyroch týždňoch tehotenstva – kedy niektoré ženy ani netušia, že sú tehotné – sa tvorí nervová trubica dieťaťa. Ide o prvú fázu vývoja centrálneho nervového systému, z ktorej sa neskôr vyvíja miecha a mozog. Nedostatok kyseliny listovej môže zabrániť uzavretiu tejto trubice a spôsobiť tým novorodencovi mentálne alebo fyzické postihnutie. K najznámejším patrí rázštep nervovej trubice.

Kde ju nájsť

V prvom rade v zelenine. Obsahujú ju zelené druhy, napríklad špenát, kel, brokolica, pór, ale aj farebné: paradajky, cvikla, mrkva, špargľa a reďkovka. Kyselinu listovú možno nájsť v droždí, skrýva sa aj v pšeničných klíčkoch a otrubách, bohatým zdrojom je tiež hovädzia a kuracia pečeň. Netreba zabúdať na strukoviny, vhodnou voľbou je fazuľa, šošovica a hrášok. Kyselina listová je aj vo vaječnom žĺtku a v ovocí, predovšetkým v citrusom a jahodách, ale aj v orieškoch, napríklad v mandliach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #trávenie #anémia #kyselina listová #špenát #krvotvorba