Čučoriedky, černice a čerešne zvyšujú potenciu

Nedávna štúdia ukázala, že potraviny bohaté na fytochemikálie môžu chrániť pred erektilnou dysfunkciou. Ovocie samo o sebe však, pravdaže, nestačí.

23.02.2016 06:00
čučoriedky Foto:
Čučoriedky.
debata (6)

Mužov postihuje čoraz častejšie

Čučoriedky, černice, čerešne, červené víno a citrusové ovocie – tieto potraviny majú jedno spoločné. Sú bohaté na fytochemikálie. A vďaka tomu môžu chrániť pred ochorením, ktoré postihuje mužov čoraz častejšie. Erektilná dysfunkcia. Ukázala to aktuálna štúdia renomovaných univerzít East Anglia a Harvard.

Mnohé pozitívne účinky

Flavonoid je odborný názov pre rastlinnú látku, ktorej sú prisudzované mnohé pozitívne účinky. Pôsobí antioxidačne a tým pádom môže chrániť pred rakovinou a srdcovo-cievnymi ochoreniami. „Flavonoidy rozširujú cievy a chránia pred trombózou,“ vysvetlili odborníčky na výživu Sandra Wallner-Liebmann a Sonja Lackner z lekárskej univerzity v Grazi. „Tým chránia pred zužovaním ciev, krvnými zrazeninami a usadeninami na stenách ciev.“

Znížené riziko o 21 percent

Štúdia ukázala, že muži, ktorí pravidelne konzumovali potraviny s vysokým obsahom flavonoidov, mali o desať percent nižšie riziko vzniku erektilnej dysfunkcie. Ak títo muži navyše aj športovali, riziko sa znížilo až o 21 percent.

Čerešne, černice, ríbezle…

To, že má pohyb pozitívny vplyv na potenciu, je stará informácia, ale vplyv flavonoidov je nové zistenie. Vedci skúmali šesť najčastejších flavonoidov a zistili, že antokyány (tmavý pigment v rastlinách, ktorý ovociu dodáva fialovú alebo modrú farbu), flavanóny a flavóny sú zo všetkých najúčinnejšie. Práve tieto látky možno nájsť predovšetkým v čučoriedkach, čerešniach, černiciach, červených ríbezliach, v citrusoch, ale napríklad aj v reďkovke.

Fajčenie, obezita a pohyb

V štúdii sa použili dáta 50-tisíc mužov. Muži porozprávali o svojej erekcii, informovali tiež o stravovacích návykoch. Avšak medzi dôležité faktory, ktoré môžu viesť k impotencii, patria aj fajčenie, obezita či nedostatok pohybu. „Zistili sme, že účinok flavonoidov bol v prípade mladých mužov najväčší,“ povedala vedúca štúdie, Aedin Cassidy.

Jesť ovocie nestačí

Čo táto štúdia znamená pre mužov? Je zvýšená konzumácia ovocia všeliekom pri erektilnej dysfunkcii? „Rovnako ako pri väčšine chorôb, nerozhoduje len jeden faktor,“ povedali Lackner s Wallner-Liebmann. Prevenciou v tomto smere je v prvom rade prestať fajčiť, vyhýbať sa alkoholu, veľa športovať a vyvážene sa stravovať. „K vyváženej strave patria denne dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny,“ upozornili expertky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cievy #erektilná dysfunkcia #impotencia #fytochemikálie #flavonoid