Bylinky, ktoré pomôžu pri menštruačných bolestiach

Väčšina žien (podľa štatistiky až tretina) trpí počas "svojich dní" bolesťami brucha a hlavy a nevoľnosťou. Proti týmto ťažkostiam však u nás rastie celý rad byliniek.

06.04.2016 06:00
menštruácia, menštruačné bolesti, perióda Foto:
V takýchto chvíľkach pomôže rad byliniek.
debata (1)

Koreň angeliky

Väčšina žien sa počas menštruácie stretáva so zažívacími problémami. Patrí sem nadúvanie či hnačka. Výťažok z koreňa angeliky môže v takýchto prípadoch pomôcť. Horké látky a kumaríny, ktoré obsahuje, môžu pomôcť pri pocitoch plnosti, nadúvaní, plynatosti a miernych kŕčoch.

Nátržník husí

Účinok tejto bylinky ozrejmil už v 16. storočí nemecký botanik, lekár a evanjelický kazateľ, Hieronymus Bock. Bylinka sa odvtedy používa pri kŕčoch a silnom krvácaní. Horné, bylinné časti rastliny obsahujú triesloviny a pomáhajú proti vymenovaným ťažkostiam.

Ploštičník hroznatý

Nie úplne bežná bylinka, ale jej extrakt tiež pomáha pri ženských ťažkostiach. Nielen pri menštruačných bolestiach, ale zmierňuje aj príznaky menopauzy, zadržiavanie vody v horných a dolných končatinách, tlmí vlčí hlad a oslobodzuje od bolestí hlavy.

Vitex jahňací

Počas menštruácie hrozia aj zmeny nálad v dôsledku hormonálnych výkyvov. Vitex jahňací kolísanie hormónov pomáha regulovať. Táto rastlina tiež zmierňuje napätie a bolesť v prsníkoch a upravuje nepravidelný cyklus.

Kapsička pastierska

Za normálnych okolností trvá menštruácia 3–5 dní, u niektorých žien dlhšie. Pre zmiernenie krvácania sa možno spoľahnúť na extrakt pastierskej kapsičky. Pôsobí adstringentne na kŕčové žily na maternici a zmierňujú krvácanie. Kapsičku možno použiť aj pri ľahkom krvácaní z nosa.

Zázvor

Obľúbený je zázvorový čaj s medom a citrónom – nielen počas menštruácie. Zázvor zmierňuje kŕče v bruchu, horúčky, jemne stimuluje krvný obeh a maternicu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nevoľnosť #maternica #krvácanie #menštruácia #kŕče #triesloviny #bylinka