Zdravie otcov ovplyvňuje celkové zdravie detí

Spôsob stravovania, tabak a alkohol pôsobia na genetické informácie zasielané spermiami. Svoj vplyv tu má tiež vek budúceho otca. V Európe sme na vrchole pomyselného rebríčka: priemerný vek mužov, ktorí majú prvé dieťa, je 35,2 roka, píše taliansky denník La Repubblica.

10.06.2016 14:00
otec, dieťa, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Otcovia úplne rovnako ako matky nesú zodpovednosť za zdravie detí pri narodení a potenciálne za zdravie novej generácie. Vyplýva to z nedávneho výskumu fyziológov a molekulárnych biológov z Georgetownskej univerzity zverejneného na serveri American Journal of Stem Cells. Podľa vedcov, ktorí analyzovali výsledky mnohých štúdií, má vek mužov pri počatí, rovnako ako ich životný štýl, vplyv na zdravotný stav ich detí.

„Vieme, že výživa matky, jej hormonálny a psychický stav menia štruktúru orgánov, reakcie buniek a génovú expresiu,“ uvádza jedna z autoriek výskumu Joanna Kitlinská. „Náš výskum však naznačuje, že to isté platí aj pre otca. Životný štýl a vek sa odráža na molekulách, ktoré kontrolujú funkciu génov. Týmto spôsobom môže otec ovplyvňovať potomstvo nielen bezprostredne po narodení, ale aj pokiaľ ide o budúce generácie,“ dodáva.

Vplyv má tiež vek otca. Nejde len o to, že sa čoraz častejšie stávajú matkami ženy vo veku babičiek. Početné výskumy z posledných rokov spájajú vyšší vek otcov s vyšším počtom prípadov schizofrénie a autizmu u detí. Vedci zdôrazňujú, že od dvadsaťpäť rokov veku otca rastie riziko ochorenia detí na schizofréniu výrazným spôsobom každých päť rokov a najvyššie je po štyridsiatom piatom roku. Po štyridsiatke je riziko autizmu u detí 5,7-krát vyššie ako u detí otcov vo veku do tridsať rokov. Vyšší vek otca je tiež spájaný s väčším sklonom jeho potomkov k srdcovým anomáliám, poškodenie svalstva a chrbtice, k zápalom priedušnice a hltanu.

Súvislosť medzi vekom otca a zdravím detí sa týka všetkých. V Európe sme v tomto smere na špici: 30 percent otcov privádza potomka na svet po tridsiatke, ba až po štyridsiatom či štyridsiatom piatom roku. Od 80. rokov minulého storočia sa napríklad v Taliansku priemerný vek otcov zvýšil z dvadsiatich piatich na tridsaťpäť rokov.

Nejde len o fyzické zdravie. Vek otca ovplyvňuje aj psychický vývoj dieťaťa. „Vek rodičov, v tomto prípade otca, je zásadný v procese psychického vývoja detí,“ uvádza psychoterapeutka Simonetta Gentileová z kliniky Bambino Gesu v Ríme. „Otec vyššieho veku je uvedomelejší a prikladá väčší význam odovzdávaniu hodnôt a vedomostí. Na druhej strane však môže mať tendenciu k tomu, že dieťaťu venuje prehnanú starostlivosť, a to ho robí zraniteľnejším, menej schopným znášať frustráciu a vedie k psychickej deprivácii detí a dospievajúcich, čo má svoj význam v procese zrenia dieťaťa. Skrátka otec, ktorý stelesňuje pravidlá, nakoniec nie je schopný ich aplikovať,“ hovorí.

Vedci sa tiež zaoberali vplyvom toxických látok. Konzumácia alkoholu u otcov pred počatím môže negatívne ovplyvniť potomkov. Pozorovaný bol tiež vzťah medzi výživou a obezitou otcov a zdravím detí. Deti a vnuci mužov, ktorí sa v mladosti zdravo stravovali, majú menšie riziko kardiovaskulárnych chorôb. S obezitou otcov sú spájané metabolické poruchy, cukrovka a obezita u detí a tiež vyššie riziko ochorenia na nádory mozgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zdravie #genetika #potomstvo #otcovia