Pusa na ústa od rodiča. Čo na to psychologička?

Sú rodičia (a nie je ich málo), ktorí svoje deti pusinkujú - nielen na líce či na hlavu, ale priamo na pery. Pusa sem, pusa tam... Čo na to hovorí psychologička?

19.07.2016 06:00
rodina, dieťa, chlapec, matka, mama, pusa, láska Foto:
Pusa na pusu: Áno či nie?
debata (145)

Búrlivá diskusia

O to, že sa tejto téme začala venovať pozornosť, sa postarala módna návrhárka a speváčka Victoria Beckham. Rozruch vyvolala svojou fotografiou, zverejnenou na sociálnej sieti Instagram. Svoju dcérku Harper bozkávala pri príležitosti jej piatych narodenín – na ústa. Túto vzácnu rodinnú chvíľku komentovala slovami: „Všetko najlepšie, moje bejby. Všetci ťa veľmi ľúbime. Pusa od tvojej mamy.“ Práve táto fotografia s vyše 605-tisíc lajkami vyvolala búrlivú debatu. Ako to už býva, niektorým sa zverejnená fotografia páčila, iní sa zas pohoršovali a zastávali názor, že bozkávať dieťa na pery „škodí“.

Čo si o tom myslí psychologička?

Psychologička, Mag. Anika Harb z Grazu pre rakúsky časopis Woman na otázku, či bozk na pery dieťaťu skutočne škodí, odpovedala, že neexistuje žiadne „správne“ alebo „nesprávne“. Dodala, že v Severnej Amerike sa môže bozk na pery považovať za sexuálne správanie, zatiaľ čo v iných krajinách je interpretovaný úplne ináč. Psychologička tiež poukázala na to, že kým v iných krajinách rozlišujú „bozk“ od „pusy“, Američania poznajú iba takzvaný „kiss“, ktorý Beckham opísala pod fotografiou.

Môže ublížiť?

Môže takáto pusa od matky ublížiť dieťaťu? „Nesmieme zabúdať, že u detí vo veku 2–7 rokov sa relatívne rýchlo rozvíja hanblivosť. Väčšina z nich má 5 rokov, keď sa im niektoré veci odrazu zdajú nepríjemné,“ vysvetlila ďalej psychologička. Nemenej dôležité je podľa nej aj prostredie, v ktorom dieťa vyrastá. „Ak dieťa nie je svedkom toho, že rodičia bežne bozkávajú na ústa priateľov a známych, môže byť zmätené.“ Harb rodičom radí, aby svoje deti čo najskôr naučili hovoriť „nie“. V takomto prípade k zmätku nedôjde. „Moja dcéra má tri roky. Predtým sa so svojimi tetami stále bozkávala. Odrazu však povedala: Nie, nechcem. A tým bola vec vyriešená,“ hovorí dvojnásobná mama.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bozk #hanblivosť #ústa #zmätok #sexuálne správanie #škodlivosť