Neznižujte zvýšenú teplotu hneď

Rád to nemá nikto - horúčky spojené so zimnicou a bolesťami svalov. Napriek tomu treba dať horúčke šancu a neznižovať ju priskoro. Je totiž zmysluplnou obrannou funkciou organizmu.

30.11.2016 06:00
chrípka - dieťa s teplomerom
Pomocou digitálneho teplomera sa k výsledku dopracujeme rýchlejšie.
debata (1)

Pozor na opakovane zvýšenú teplotu – môže poukazovať na rôzne ochorenia (štítnej žľazy, rakoviny, rôzne tropické choroby). V takýchto prípadoch je nutné vyšetrenie lekárom a hlavne, nezvyšovať sám od seba dávkovanie lieku.

Teplota nad 39 stupňov predstavuje pre telo veľmi veľké bremeno a môže to spôsobiť poškodenie dôležitých telesných funkcií. Užiť predpísanú dávku lieku na zníženie teploty sa odporúča len maximálne dva až trikrát denne. V prípade, že to nestačí, nezvyšujte si sami dávku, ale vyhľadajte lekára. To isté platí aj v prípade, že ťažkosti po 24 hodinách neustupujú.

Horúčky sú u detí bežné. Avšak za „ozajstnú horúčku“ sa považujú až teploty nad 38,5 stupňov. Preto, aby sme nezasiahli do prirodzenej obrannej funkcie, netreba po liekoch siahnuť príliš skoro. Za takýmito „záchvatmi“ netreba vždy hľadať niečo vážne, zvýšená teplota častokrát na druhý deň klesne. V zriedkavých prípadoch sa u detí vo veku 6 mesiacov až 5 rokov vyskytujú aj horúčkovité kŕče. Dôležité je pri nich zachovať pokoj. Vo väčšine prípadov táto udalosť prebehne bez problémov, napriek tomu sa však každopádne odporúča vyhľadať lekára.

Pravidelné meranie teploty

Telesnú teplotu merajte pravidelne, podľa toho, aký máte teplomer – v podpazuší, v ústach, v konečníku, v uchu či na čele. Prihliadajte na to, že na rôznych častiach tela je výsledok merania iný – pod pazuchou väčšinou nameráme o 0,5 až 1,0 stupeň nižšiu hodnotu, u detí sa odporúča teplotu pod pazuchou nemerať. Najspoľahlivejšie, hoci najnepríjemnejšie je meranie teploty v konečníku. Špička teplomera sa potrie vazelínou a zavedie do konečníka, do hĺbky 1,5 cm. Teplotu u detí možno merať aj v uchu – avšak nameraná hodnota v porovnaní s rektálnym meraním, bude približne o 0,5 stupňa nižšia. S digitálnym prístrojom sa k výsledku dopracujeme rýchlejšie.

Keďže namerané hodnoty teploty tela sa počas dňa menia, je vhodné merať teplotu pravidelne. Ráno býva teplota o 0,5 stupňov vyššia v porovnaní s večernými hodinami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zimnica #horúčka #teplomer #konečník #telesná teplota