Plánujete tehotenstvo? Možno raz?

Dnes prevláda trend plánovaného rodičovstva. Väčšina párov si plánuje potomka na obdobie, keď už majú určité materiálne zabezpečenie. Ženy v krajinách EÚ porodia svoje prvé dieťa priemerne ako 29-ročné. Najväčším nepriateľom túžby stať sa rodičom je však zvyšujúci sa vek. A aj preto sa epidémia neplodnosti každým rokom rozmáha.

01.01.2017 06:00
tehotenstvo, tehotenské bruško Foto:
Odhaduje sa, že na Slovensku prirodzeným spôsobom nedokáže počať dieťa pätina až štvrtina párov.
debata

Nech už sú dôvody odkladania tehotenstva akékoľvek, faktom je, že vyšší vek u ženy má negatívny vplyv na schopnosť otehotnieť. Odkladanie tehotenstva možno dvojici zabezpečí finančnú stabilitu, zvýšený vek však negatívne vplýva predovšetkým na plodnosť žien. Ženám vo veku od 20 do 24 rokov sa podarí otehotnieť do jedného roka v 86 % prípadov. Ženy vo veku od 25 do 29 rokov dokážu do roka otehotnieť v 78 % prípadov. Len 63 % žien otehotnie vo veku 30 až 34 rokov a u žien vo veku od 35 do 39 rokov ide o 52 % úspešných oplodnení.

Odhaduje sa, že na Slovensku prirodzeným spôsobom nedokáže počať dieťa pätina až štvrtina párov. Neplodný je každý šiesty, pričom v tridsiatich percentách je na vine žena, v tridsiatich muž a v ďalších tridsiatich obaja. A desať ostávajúcich percent je tzv. idiopatická sterilita. To je stav, keď na základe vyšetrení vyzerá všetko v poriadku a my nevieme určiť, prečo pár nedokáže počať dieťa.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje pár za neplodný v prípade, ak nie je schopný počať dieťa aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku počas minimálne jedného roka. U žien nad 35 rokov, keď už plodnosť prudko klesá, sa táto lehota stanovila na šesť mesiacov. Každá zodpovedná žena by mala zájsť raz ročne na „preventívku“ ku svojmu ženskému lekárovi. Bežná preventívna gynekologická prehliadka, kde sa žene robí cytológia a ultrazvuk, však nezodpovie otázku, akú má budúca „snažilka“ o tehotenstvo funkčnú rezervu vaječníkov. Ide o veľkosť, kvalitu, potenciál vajíčok, akúsi kapacitu vaječníkov. Zisťuje sa to z odberu krvi.

Buď je možné urobiť žene štandardný hormonálny profil, ten však nemusí vedieť správne vyhodnotiť každý bežný gynekológ. Každé laboratórium však vyhodnocuje tzv. Anti-Müllerov hormón (AMH). Ak má žena do 35 rokov jeho hodnotu medzi 1 až 3, je to v poriadku. Ak je to však menej ako jeden, jednoznačne ju treba poslať do reprodukčného centra. Ak má pacientka aj dobrý výsledok, ale oznámi gynekológovi, že sa s partnerom snažia o dieťa a majú po tridsiatke, mal by si dať partner urobiť spermiogram v andrologickej ambulancii.

Podľa odborníčky na reprodukciu MUDr. Michaely Grossovej, PhD., sú medicínskymi príčinami neplodnosti najmä poruchy cyklu (anovulačné alebo nepravidelné cykly), syndróm polycystických vaječníkov, ale aj metabolický syndróm a iné príčiny súvisiace s nadváhou, obezitou či inzulínovou rezistenciou. U mužov je častou príčinou oxidačný stres, ktorý vplýva na kvalitu spermií. Všetky tieto problémy sa, samozrejme, násobia so zvyšujúcim sa vekom. Typickou diagnózou žien vo veku medzi 35 až 40 rokmi sú napríklad myómy. „Takáto pacientka môže mať aj dobrú funkčnosť vaječníkov, ale ak jej maternica z dôvodu zmenenej cirkulácie nedokáže vytvoriť vhodné podmienky na uhniezdenie embrya, vzniká problém. Myóm totiž ovplyvňuje prekrvenie endometria a sliznica maternice má nedostatočnú výživu,“ skonštatovala MUDr. Grossová pred časom v rozhovore pre Dobré zdravie.

Pomerne veľkým problémom býva nadváha. Až 45 percent žien s nadváhou má problém s otehotnením. Ženy s nadváhou sa teda snažia o dieťa priemerne dlhšie. „Ženy, ktoré trpia nadváhou alebo obezitou, majú nielenže menšiu šancu na otehotnenie, ale riziko preeklampsie u žien s nadváhou sa zdvojnásobí a u obéznych žien sa strojnásobuje. Ženy s nadváhou majú dvojnásobné riziko vzniku tehotenskej cukrovky, obézne ženy dokonca až osemkrát vyššie,“ potvrdzuje diabetologička a endokrinologička MUDr. Eva Žákovičová.

Aby sa pár dopracoval k vytúženému výsledku, mal by využiť všetky dostupné prostriedky, ktoré cestu k bábätku uľahčia aj spríjemnia. Významným pomocníkom sú vitamíny skupiny B, najmä inozitoly. Význam tohto vitamínu, ktorý je súčasťou bunkových membrán, má pre organizmu priam zarážajúci účinok a má dôležitú úlohu ako aktivátor enzýmov riadiacich metabolizmus glukózy. Je nevyhnutný pri plánovaní tehotenstva, avšak niektorým ženám chýba. Dôvodom jeho nedostatku je to, že si ľudské telo nedokáže tento vitamín vyrobiť v dostatočnom množstve a práve preto je potrebné správne stravovanie alebo jeho zabezpečenie prostredníctvom výživových doplnkov.

„Pre plodnosť sú dôležité myo-inozitol a d-chiro-inozitol. V tele sa nachádzajú vo fyziologickom pomere myo-inozitol : d-chiro-inozitol – 40 : 1. D-chiro-inozitol podporuje syntézu glykogénu (pečeň, svaly a tuk), zlepšuje indukciu ovulácie na základe zlepšenia citlivosti na inzulín a znížením cirkulujúceho inzulínu a mužských pohlavných hormónov androgénov,“ vysvetľuje MUDr. Eva Žákovičová. „Myo-inozitol je dôležitý pri správnom dozrievaní vajíčok. Má tiež zásadnú úlohu pri dozrievaní spermií v nadsemeníkoch a má antioxidačné účinky. Pôsobí na mitochondriálnej úrovni, a tým má spermia podstatne vyšší energetický potenciál,“ dopĺňa ju MUDr. Michaela Grossová.

Odhliadnuc od zdravého životného štýlu, úvodné minimum, ktoré možno urobiť na podporu otehotnenia, je teda dopriať telu látky, ktoré obsahujú vedecky overené zložky na zvýšenie šancí pre úspešné otehotnenie. Ľudovo sa im hovorí vitamíny na podporu plodnosti. Centrá asistovanej reprodukcie v súčasnosti zaznamenávajú zvýšený dopyt po svojich službách. V prípade, že žena nemôže otehotnieť prirodzenou cestou a nepomáha ani medikamentózna liečba či inseminácia, prichádza na rad umelé oplodnenie.

Centrá asistovanej reprodukcie v SR:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #neplodnosť #plánované rodičovstvo