Štúdia: Fajčiari ohrozujú svoje deti. Zvýšené riziko potratov!

Fajčenie škodí zdraviu, to nie je žiadna novinka, svedčí o tom aj tzv. protifajčiarsky zákon v mnohých európskych krajinách.

24.01.2017 06:00
fajčenie - pasívne fajčenie - škodliviny - choroby Foto:
Mama fajčila, otec fajčil... a ja som to dýchala.
debata

Fajčenie škodí zdraviu

Fajčenie môže spôsobiť viac ako desať druhov rakoviny. Fajčiar si koleduje o srdcový infarkt aj mozgovú príhodu, jeho telo rýchlejšie starne, s fajčením sa spája aj neplodnosť a impotencia, ale fajčenie má toho „na rováši“ ešte oveľa viac.

… aj pasívne

Pozor, v nebezpečí nie sú len aktívni fajčiari, neohrozujú len seba, ale ochorieť môžu aj všetci v ich blízkosti. Pasívne fajčenie zvyšuje riziko rakoviny pľúc, astmy, srdcových chorôb, infarktu a iných ochorení. A podľa najnovšej štúdie má tiež obrovský vplyv na to, či žena potratí alebo nie.

Fajčila s rodičmi

V Chinese PLA General Hospital vyšetrili takmer 20-tisíc žien a prišli k takémuto zarážajúcemu výsledku: Riziko, že žena príde o dieťa sa zvyšuje o 20 percent, keď musela v detstve „spolu s rodičmi fajčiť“. Znamená to, že rodičia v jej prítomnosti fajčili a ona to chtiac-nechtiac vdychovala. Fajčila pasívne.

o 14 percent

Zo štúdie tiež vyplynulo, že u žien, ktoré v detstve aspoň 5-krát týždenne prichádzali do styku s fajčiarmi (trávili s nimi čas v jednej miestnosti), sa riziko potratu zvýšilo o 14 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #potrat #mŕtvica #Astma #srdcový infarkt #impotencia #pasívne fajčenie