Umývať deti príliš často nie je podľa expertov vhodné

Protestujú vaše deti, keď nastal čas večerného kúpania? Potom vedzte, že veda im vychádza v ústrety a dáva im za pravdu.

09.02.2017 09:59
debata (34)

Experti z Americkej akadémie dermatológie (AAD) vytvorili nové pravidlá, ktoré stanovujú, ako sa majú umývať deti vo veku od šiestich do jedenástich rokov. Pokyny pre hygienu detí sú menej prísne: každodenné umývanie je zbytočné, dokonca môže pôsobiť škodlivo. Sprchovanie stačí raz či dvakrát týždenne. Rovnako je tomu aj pri umývaní vlasov – stačí raz za desať dní.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
hygiena, ruky, čistota, umývanie rúk Ilustračné foto.

A sprcha? Predovšetkým po športe, s výnimkou plávania. V tom prípade stačí prúd čistej vody, aby sa z pokožky odstránil chlór. Prísna hygiena ale platí pre ruky, ktoré treba umývať v priemere osemkrát denne, hlavne pred jedlom alebo po styku so zvieratami.

Problém každodennej hygieny je stále aktuálnejší, nakoľko boli preukázané ochranné funkcie kožného mikrobiómu, citlivého ekosystému tvoreného mikróbmi, ktorý sídli na našej pokožke a chráni ju. Agresívne mydlá a šampóny kožný mikrobióm ničia. Mikróby, ktoré pokrývajú telo, sú u detí nevyhnutné na to, aby budovali silnejší imunitný systém. Odstránenie mikrobiotickej flóry a poškodenie hydrolipidového filmu vytvárajú prostredie priaznivé pre infekcie a atopické dermatitídy.

Je nesporné, že existuje súvislosť medzi prehnanou čistotou a alergiami. Lekári dnes majú podozrenie, že vznik ekzémov a infekcií kože súvisí s alergiami detí a dospievajúcej mládeže na niektoré potraviny. Dermatológovia sa preto neobmedzujú len na to, aby varovali rodičov, ktorí presadzujú príliš prísnu hygienu, ale tiež vysvetľujú, ako sa správať v otázke hygieny, poznamenáva taliansky denník La Repubblica.

Na začiatku stojí pozorné čítanie etikiet. Zlaté pravidlo, že menej je niekedy viac, platí predovšetkým pre tých najmenších. Najlepšie umývacie gély, šampóny a peny do kúpeľa sú tie, ktoré obsahujú čo najmenej ingrediencií. Tým, ktoré sú príliš parfumované, farebné a plné rôznych prísad, je lepšie sa vyhnúť. Pozor je ale treba dávať aj na esenciálne oleje a produkty na báze byliniek, pretože môžu kožu podráždiť a vyvolať svrbenie.

Pokiaľ ide o mydlá, je v obchodoch dostupný široký výber. Klasické mydlá sú určené pre ruky. Americkí dermatológovia odporúčajú marseilleské mydlo, ktoré sa získava z olivového oleja a ktoré sa dá použiť aj na umývanie tela. Tekuté mydlá a sprchové gély sa pred použitím riedia. Sú to zmesi syntetických látok, ich znášanlivosť závisí od typu povrchovo aktívnych látok a na množstve zmäkčujúcich látok.

Potom tu sú peny do kúpeľa. Niektorí odborníci radia používať len dve lyžičky na jedno kúpanie. Za vhodnejšie pre jemnú detskú pokožku sú považované olejové kúpele. Deti je ale potrebné strážiť, pretože sa môžu vo vani ľahko pošmyknúť. Ak je pokožka podráždená, môže sa do kúpeľa použiť ryžový alebo ovsený škrob.

A hygiena mimo domova? Rúčky možno umyť deťom čistiacimi obrúskami napustenými roztokom jemných povrchovo aktívnych látok s antimikrobiálnymi ingredienciami.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #hygiena #rodičia #kúpanie #starostlivosť o deti