Po potrate je najlepšie otehotnieť čo najskôr

V živote ženy predstavuje potrat veľmi smutnú udalosť. Nádej, že znova otehotnie, tu však je. Mnohé si preto kladú otázku: Kedy je najvhodnejší čas znova otehotnieť? Nová štúdia priniesla pozoruhodné poznatky.

22.03.2017 06:00
Interval medzi potratom a ďalším počatím Foto:
K potratom najčastejšie dochádza v prvom trimestri.
debata

Nič nezvyčajné

Hovorí sa o tom len zriedka, ale, žiaľ, potrat nie je ničím nezvyčajným. Asi tridsať percent všetkých žien, čiže skoro skoro každá tretia, v priebehu svojho života potratila, niektoré dokonca viackrát. Jedno je isté, túžba po dieťati ostáva aj v prípade, že žena prišla o nenarodené dieťa a potrat pre ňu predstavoval traumatický zážitok.

Už pri budúcej ovulácii

Odporúčania, kedy sa po potrate znova začať pokúšať, sa rôznia. Napríklad Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča počkať šesť mesiacov, jednotliví lekári hovoria o troch mesiacoch. Ale čisto biologicky je nové tehotenstvo možné už pri budúcej ovulácii. Fyzicky na novom pokuse nie je nič zlé, zážitok však treba spracovať psychicky. Koľko času na to žena potrebuje, je na jej osobnom rozhodnutí. Dnes by už jedna novopublikovaná štúdia mohla odporúčanie WHO zmeniť: Pretože výskum s viac ako milión ženami z Latinskej a Južnej Ameriky ukázal, že ženy, ktoré potratili a do šiestich mesiacov znova otehotneli, mali nižšie riziko, že znova potratia, akoby čakali dlhšie.

Menej potratov pri rýchlom otehotnení

Výsledky štúdie ukazujú, že šanca, že sa narodí zdravé dieťa žene, ktorá znova otehotnie do šiestich mesiacov po potrate, je o 40 percent vyššia, ako u tej, čo otehotnie až po šiestich mesiacoch. Ak ženy po potrate do šiestich mesiacov znova otehotneli, šanca, že donosia a porodia zdravé dieťa bola 79-percentná, kým u žien, ktoré otehotneli od potratu až po dvanástich mesiacoch, sa znížila na 72 percent. Výsledky tiež ukázali, že takéto „rýchle“ tehotenstvá sprevádzalo menej komplikácií a len zriedkakedy docházalo k predčasným pôrodom.

Každá tretia žena

Celkový počet tehotenstiev, ktoré skončili potratom, sa presne nedá určiť, pretože k veľmi skorým potratom prichádza skôr, ako sa zvyčajne zistia. Vo všeobecnosti však asi 15 percent tehotenstiev končí potratom. Štúdie zdokumentovali veľkú časť žien, ktoré sa po potrate znova pokúšali otehotnieť – obzvlášť veľký dôraz sa kládol na životný štýl, čo jednoznačne zlepšilo podmienky pre pozitívny výsledok tehotenstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #potrat #predčasný pôrod #ovulácia #trauma #komplikácia