Dostatočná hladina vitamínu D je pre tehotenstvo prospešná

Dostatočná dávka slnka a tým pádom vitamínu D, by mala byť pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, samozrejmosťou.

22.05.2019 06:00
leto, slnko, koža, opalovanie Foto:
V tehotenstve a období dojčenia je zvýšená potreba vitamínu D.
debata

O tomto vedeckom poznatku informovala Bettina Toth, riaditeľka Gynekologickej endokrinológie a reprodukčnej medicíny z Univerzitnej kliniky v Innsbrucku, v rozhovore pre rakúsku tlačovú agentúru APA.

Zvýšená potreba slnečného vitamínu

„V tehotenstve a období dojčenia je zvýšená potreba vitamínu D. Toto sa dlho zanedbávalo a ženy, ktoré túžili po dieťati, mali, najmä v zimných mesiacoch, nízku hladinu slnečného vitamínu. Možno ju vtedy elegantne vyrovnať užívaním rôznych preparátov,“ hovorí lekárka a dodáva, že v lete ju zvyčajne vieme pekne pokryť. Pravdaže, nedá sa tvrdiť, že napríklad na jar je viac ovulácií. „Každý mesiac sa rodia deti a každý mesiac ostávajú ženy tehotné,“ tvrdí Toth.

Vplyv výživy na plodnosť

Toth odporúča užšiu spoluprácu u žien, ktoré majú poruchy príjmu potravy a chcú otehotnieť. V tomto prípade by mali spolupracovať lekári reprodukčnej medicíny alebo lekárskej psychológie. Pretože na ceste za bábätkom sa môžu vyskytnúť aj ďalšie prekážky. Počas tehotenstva môže mať žena s poruchami príjmu potravy problémy, keď sa jej telo mení, napríklad, keď rastie brucho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plodnosť #vitamín D #porucha príjmu potravy