Koronavírus prvýkrát zistili aj v materskom mlieku

Nemeckí vedci zistili nový koronavírus v materskom mlieku ženy, ktorá je nakazená COVID-19.

26.05.2020 06:00
dojčenie, výživa, materské mlieko Foto:
Podľa nemeckých virológov nie je jasné či sa dojčením môže prenášať nový koronavírus.
debata

Nemeckí virológovia z univerzity v Ulme dokázali zistiť nový koronavírus prvýkrát v materskom mlieku nakazenej ženy. Aj dieťa pacientky s COVID-19 bolo infikované. Vedci predtým skúmali materské mlieko dvoch infikovaných žien. Tím vedený Janom Münchom a Rüdigerom Großom zverejnil výsledky vyšetrovania v odbornom časopise The Lancet. Stále však nie je jasné, či bolo dieťa infikované skutočne prostredníctvom materského mlieka.

Rôzne výsledky

Vedci z Nemecka skúmali dva prípady, pri ktorých boli matky pozitívne testované na koronavírus. Testovali materské mlieko dvoch žien, ktoré po pôrode zdieľali izbu v nemocnici. U jednej sa vyvinuli typické príznaky choroby. Jej a novorodencovi bola nakoniec testovaná prítomnosť vírusu a boli izolovaní. Až po prepustení z kliniky si jej spoluležiaca všimla príznaky. Aj ona a jej bábätko mali pozitívny test na koronavírus. Virológovia potom skúmali materské mlieko, ale objavili pritom rozdiely. Pretože kým vedci vo vzorkách ženy, ktorá sa nakazila skôr, nenašli žiadne dôkazy koronavírusu, výsledky druhej ženy boli pozitívne. Prečo bol vírus v mlieku jednej matky, no u druhej nie, v súčasnosti nie je jasné, hovorí Münch.

Žena, ktorá ochorela neskôr, uviedla, že od začiatku príznakov mala pri zaobchádzaní s dieťaťom na ústach rúško a pravidelne si dezinfikovala prsia a ruky, ako aj všetky potreby na ošetrovanie. Či sa dieťa skutočne infikovalo prostredníctvom materského mlieka, v súčasnosti nie je jasné. Pripúšťajú, že sa mohlo nakaziť aj inak. Po 14 dňoch už vírus v materskom mlieku nebol dokázateľný. Matka a dieťa sa uzdravili.

Môže sa koronavírus prenášať dojčením?

Podľa nemeckých virológov nie je jasné, či sú vírusy v materskom mlieku infekčné a či sa týmto štýlom môže prenášať nový koronavírus. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO sa v materskom mlieku doteraz nepreukázala prítomnosť koronavírusu. Domovská stránka organizácie uvádza, že preto nie je dôvod vyhnúť sa dojčeniu alebo ho ukončiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #materské mlieko #koronavírus