Sedemročné deti dnes nevedia hodiť a chytiť loptu

V predpandemickom období sa viac ako tri štvrtiny detí venovali nejakej pohybovej aktivite – individuálnym športom, aj tímovým športovým hrám. Opatrenia, ktorých cieľom bolo zamedziť šíreniu koronavírusu, to však zmenili.

22.05.2022 06:00
deti, pohyb, šport Foto:
Pre deti by sme mali byť príkladom a podnetom.
debata (5)

Výsledok? Viac ako polovica detí (58 %) sa v súčasnosti hýbe menej ako pred pandémiou. Žiadnemu krúžku sa nevenuje až 21 % mladých do 18 rokov.

Aj medzi dospelými prevláda pasívne trávenie voľného času. Pozeraniu televízie sa venuje viac ako polovica rodičov, a to najčastejšie zo všetkých aktivít. Z aktívneho trávenia voľného času sú najobľúbenejšie výlety a pobyt v prírode.

„Ak sa rodič hýbe a má aktívny životný štýl, dieťa sa pridá. Je to pre neho prirodzené najmä do veku desať rokov. Šport možno nie je pre každé dieťa, ale pohyb áno,“ hovorí Michala Bednáriková, prezidentka Asociácie športovej psychológie. Dodáva, že na deficit pohybu u malých detí čoraz častejšie upozorňujú aj tréneri. „Je to dnes bežné, že sedemročný chlapec nevie chytiť a hodiť loptu. Cestou, ako zodvihne ruku, loptu stratí. Kým naša generácia k týmto prirodzeným pohybovým zručnostiam prichádzala na ulici, dnešný svet to v mnohých prípadoch neumožňuje, na deti vonku číha omnoho viac rizík. Rodičom preto odporúčam, aby pre deti už v predškolskom veku vyhľadali všeobecnú športovú prípravu,“ radí športová psychologička.

Šport má mnoho benefitov. Okrem fyzického rozvoja dáva aj psychologické podnety pre rozvoj osobnosti dieťaťa. „Môže ho naučiť disciplíne, pravidelnosti, trpezlivosti, uvedomeniu si, že veci, ktoré za to stoja, nemám hneď a musím pre ich dosiahnutie niečo spraviť. Učí udržiavať vzťahy, komunikovať s ľuďmi, vychováva vodcovské typy. Šport je život nanečisto, kde si dieťa môže natrénovať veľa zručností, ktoré bude využívať neskôr v živote. Je to škola hodnôt a záleží hlavne od nás, dospelých, k akým hodnotám dieťa smerujeme,“ zdôrazňuje Michala Bednáriková.

Celý rozhovor so športovou psychologičkou si môžete vypočuť v podcaste Všeobecne o zdraví, kde vysvetľuje aj to, prečo by sa deti do 13 rokov nemali špecializovať len na jeden šport, koľko tréningov je tak akurát, aké následky na fyzické aj psychické zdravie môže mať pretrénovanosť, prečo veľa detí v puberte končí so športom, ako tomu predísť, ako naučiť deti zvládať prehry a prečo vulgarizmy na detské športoviská za žiadnych okolností nepatria.

Tipy na cviky s deťmi nájdete aj na stránke www.pohybjezdravy.sk. „VšZP chce celoročným projektom Pohyb je zdravý propagovať aktívny životný štýl a tým redukovať rizikové faktory najmä srdcovocievnych ochorení, ktoré sú čoraz častejšie diagnostikované už u mladých ľudí,“ vysvetľuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Kampaň a motivácia verejnosti k pohybu je podporená súťažou o 100 športových smart hodiniek a množstvo ďalších cien. Cestou k výhre je mobilná aplikácia VšZP, v ktorej poistenci nájdu kód na zapojenie sa do hry.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pohyb #šport #pandémia #koronavírus #Covid-19 #pohybová aktivita