Ako omladiť svoje vaječníky a podporiť plodnosť? Konzumáciou týchto semienok

Výživa vaječníkov asi nie je práve to, nad čím ženy obyčajne rozmýšľajú. Americká lekárka, pôrodná asistentka a bylinkárka Aviva Rommová o nej píše vo svojej knihe Hormonálna inteligencia. Možno sa tu dočítať o hormonálnej epidémii, ženskom cykle, o spojitosti medzi stresom a hormónmi, o strave pre hormonálne zdravie i o tom, ako omladiť svoje vaječníky.

26.11.2022 06:00
vaječníky, žena, reprodukcia, výživa,... Foto:
Výživa má výrazný vplyv aj na ženské reprodukčné zdravie.
debata

Jedna z najsľubnejších oblastí výskumu zlepšenia funkcie vaječníkov a kvality vajíčok súvisí so zlepšením funkcie mitochondrií a so znížením oxidačného stresu. Najúčinnejším a najzdravším prístupom na zníženie oxidačného stresu, zvýšenie bunkovej obnovy a podporu mitochondriálnych funkcií je kvalitná strava. Nie však akákoľvek. Ukázalo sa, že tradičná stredomorská strava vytvára pre toto všetko optimálne prostredie.

„Ak ste skúmali informácie o ženskom zdraví na internete, asi ste sa stretli s článkami venujúcimi sa cyklickej konzumácii semienok na reguláciu menštruačného cyklu. Logika tejto cyklickej konzumácie spočíva v tom, že konkrétne druhy semienok sa jedia v rôznych fázach cyklu, obmenou lignanov (fytoestrogénov), mastných kyselín i mikronutrientov v rôznych semienkach získate optimálnu výživu v správnom čase,“ píše autorka v knihe v kapitole Oživte bunkovú obnovu, omlaďte svoje vaječníky. Štúdie dokazujú, že vitamín E a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v ľanových, sezamových, tekvicových a slnečnicových semienkach prospievajú tvorbe hormónov a funkcii ovariálnych folikulov. Rovnako vieme, že zinok prítomný v značných množstvách v tekvicových a sezamových semienkach, pomáha zlepšovať hladinu progesterónu a tvorbu žltého telieska a pripraviť sliznicu maternice na zahniezdenie. Semienka sú bohaté na selén, ktorý podporuje ovuláciu a plodnosť i detoxikáciu pečene. Lignany, bohato zastúpené najmä v ľanových a sezamových semienkach, premieňa zdravá črevná mikroflóra na enerolaktóny, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú hladinu estrogénu.

Publikácia Hormonálna ingeligencia vyšla vo... Foto: vydavateľstvo Príroda/Ikar
Hormonalna inteligencia, Aviva Romm, kniha, Príroda Publikácia Hormonálna ingeligencia vyšla vo vydavateľstve Príroda.

V každom prípade, pestrosť v strave a hojné množstvo semienok v rámci jedálnička nezaškodí nijakej žene a je potrebné denne ich zaraďovať v rámci jedál do receptov v rôznych kombináciách. Pretože:

Ľanové semienka: Ak dievčaťu či žene vynecháva menštruácia, alebo má nízku hladinu progesterónu, zaradenie ľanových semienok do jedálnička je skvelou voľbou. Navyše sa zistilo, že ľanové semienka znižujú hladinu stresových hormónov i vnímanie stresu, čo môže mať pozitívny účinok na cyklus. Stres je jedným z ústredných signálov, ktorý najviac vplýva na hladinu pohlavných hormónov. Po menopauze ľanové semienka chránia pred rakovinou prsníka. Doktorka Rommová odporúča žnám dve polievkové lyžice pomletých (!) ľanových semienok denne, ktoré zároveň poskytnú dávku zdravej vlákniny. Možno nimi posypať müsli, pridať ich do smoothie, alebo ich použiť do šalátu.

Sezamové semienka: Ukázalo sa, že sezamové semienka ovplyvňujú ženské hormóny a môžu byť obzvlášť prospešné pre ženy so syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS). Najjednoduchšou a najchutnejšiou formou ich zaradenia do jedálnička je organická pasta tahini (maslo zo sezamových semienok). Všetko, čo treba, je zjesť jednu, dve polievkové lyžice denne. S tahini, samozrejme, existuje množstvo receptov (tie možno takisto nájsť na záver v knihe Hormonálna inteligencia).

Tekvicové a slnečnicové semienka: Tieto semienka obsahujú dôležité mikroživiny a mastné kyseliny prospešné pre zdravú menštruáciu. Napríklad zinok, ktorý je najbohatšie zastúpený v tekvicových a sezamových semienkach, dokáže zvýšiť tvorbu žtého telieska a napomôcť k zdravým hladinám progesterónu v druhej polovici cyklu.

(Viac v knihe Hormonálna inteligencia, kompletný sprievodca na obnovu prirodzenej rovnováhy ženského tela, Príroda 2022)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #vaječníky #sexuálne hormóny #reprodukčné zdravie