Konkrétne rady: Ako liečiť choroby dýchacích ciest doma?

Chrípková sezóna je v plnom prúde a pacientov s príznakmi prechladnutia alebo chrípky z týždňa na týždeň pribúda. Čo teda robiť, keď nás imunita zradí a my potrebujeme byť čo najskôr fit? Podľa Úradu verejného zdravotníctva na nás v tomto období útočia najmä vírusové infekcie. Najčastejšie ide o prechladnutie, chrípku či COVID-19. Výnimkou ale nie sú ani ochorenia spôsobené RS vírusmi. Čo robiť, aby sa respiračná vírusová infekcia neskomplikovala a neprešla do bakteriálnej infekcie?

02.02.2023 06:00
nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie,... Foto:
Zostaňte v posteli. Váš organizmus totiž potrebuje pokoj, aby mohol nad prebiehajúcou infekciou zvíťaziť. Áno, ľahšie sa to napíše, ako vykoná.
debata

Ako predchádzať ochoreniam dýchacích ciest

Účinnou prevenciou proti chrípke je očkovanie, ktoré chráni pred nákazou aktuálne prevládajúcim typom vírusu. To platí aj pre COVID-19, ale s tým, že vakcína chráni len pred ťažkým priebehom ochorenia, nie pred infekciou samotnou. Aj napriek očkovaniu je teda dôležité dodržiavať tieto preventívne opatrenia, ktoré navyše pomôžu predchádzať aj bežnému prechladnutiu a ďalším ochoreniam nielen vírusového pôvodu:

  • Často a dôkladne si umývajte ruky. Pamätajte tiež na to, že ruky nepatria do úst, do očí, ideálne vôbec na tvár. Môžu sa totiž na nich zachytávať vírusy, baktérie a ďalšie choroboplodné zárodky, ktoré sa potom jednoducho prenesú cez sliznice do organizmu a prerastú do infekcie. Počas pandémie sme sa naučili, že ruky si treba umývať mydlom (nemusí byť dezinfekčné), voda by nemala byť príliš horúca, aby sa nevytvorili trhliny a ranky. Ak nemáme poruke vodu a mydlo, vhodné sú dezinfekčné gély, ktoré by mali obsahovať alkohol (dnes sa vyrábajú s rôznymi vôňami, prídavkami aloe vera atď.).
  • Vyhýbajte sa preplneným priestorom (kiná, divadlá, spoločenské akcie). Keď to nejde, udržiavajte odstup od ostatných ľudí (aspoň 1 meter), a to aj vtedy, keď vyzerajú zdraví.
  • Posilňujte svoju imunitu, ideálne pestrým jedálnym lístkom, dostatočným pobytom vonku za každého počasia (otužovaním), prípadne užívajte výživové doplnky na to určené (vitamíny C a D, zinok, selén, betaglukány).
  • Udržiavajte svoje telo v dobrej kondícii. Vhodný je pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a telo by malo mať istý tréning (kondíciu).
  • Dostatočne oddychujte. Výdatný spánok totiž významne posilňuje obranyschopnosť organizmu. Nedostatočne kvalitný spánok a časté prebúdzanie, takisto nedostatočný počet hodín spánku znižujú imunitu.
  • Dbajte na dostatočnú hladinu vitamínu D v organizme. Existuje konsenzus názorov, že minimálna hladina musí byť vyššia ako 75 nmol/l alebo väčšia ako 30 ng/ml (pozor, každé laboratórium používa iné hodnoty). V zimných mesiacoch sa odporúča užívať 2 000–4 000 IU (medzinárodných jednotiek vitamínu D denne). Existujú rozdiely v hladinách vitamínu D v závislosti od pohlavia, veku, ročného obdobia aj etnickej skupiny. V zimnom období sa hladiny vitamínu D môžu pohybovať od 15,5 až do 113,8 nmol/l.
Liečivá fungujúce ako antipyretiká a analgetiká... Foto: SHUTTERSTOCK
tabletka, tabletky, pilulka, pilulky, biela, liek, liečivo, acylpyrin, aspirin Liečivá fungujúce ako antipyretiká a analgetiká znižujú teplotu, tlmia bolesti hlavy, svalov a kĺbov. Kyselina acetylsalicylová má navyše aj protizrážanlivé účinky.

Ako liečiť prechladnutie, chrípku a ďalšie vírusové infekcie

Na liečbu bežných vírusových infekcií neexistujú špeciálne lieky, domáca liečba teda spočíva v zmierňovaní príznakov:

  • Podávajte voľnopredajné antipyretiká a analgetiká. Pre deti staršie ako 15 rokov a dospelých môžete použiť liečivá s účinnou látkou ako kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Algirin), ale aj paracetamol (Paralen, Paracetamol, Medipyrin…) či ibuprofén (Ibalgin, Nurofen, Brufen, Ibuprofen). Ide o liečivá fungujúce ako antipyretiká a analgetiká, čiže znižujú teplotu, tlmia bolesti hlavy, svalov a kĺbov. V prípade, že sa horúčku nedarí znížiť, kombinujte (podľa inštrukcií v príbalových letákoch) lieky s rôznymi účinnými látkami. „Kyselina acetylsalicylová má navyše aj protizrážanlivé účinky a u pacientov s ľahšími formami trombofílie môže prípadne znížiť riziko eventuálnej trombotickej komplikácie. Tá sa zvyšuje napríklad aj pri dehydratácii spôsobenej horúčkami,“ dodáva MUDr. Marek Pytliak.
  • Zvýšte príjem tekutín, dostatočná hydratácia zrieďuje hlieny. Urýchlite tým liečbu, pretože sa vaše telo bude ľahšie zbavovať toxínov. Pite bylinkové čaje, ale v prípade horúčky riedené ovocné šťavy aj minerálne vody, aby ste doplnili minerály, ktoré ste vypotili.
  • Zostaňte v posteli. Váš organizmus totiž potrebuje pokoj, aby mohol nad prebiehajúcou infekciou zvíťaziť.
  • V prípade potreby užívajte lieky na kašeľ, nosové kvapky, kloktajte alebo vyplachujte nos slaným roztokom (musí mať približne rovnakú chuť ako slzy), jestvuje na to aj nosová kanvička (nazývaná neti).
  • Buďte ohľaduplní k svojmu okoliu a minimálne počas prvých dvoch dní ochorenia, keď ste najviac infekční, zostaňte doma. Neskôr noste rúško, aby ste chránili ostatných a neroznášali infekciu.

Kedy je už nevyhnutné vyhľadať lekára

Vírusové infekcie sa dajú vo väčšine prípadov vyliečiť doma. Kedy je už potrebné obrátiť sa na lekára:

  • Horúčka a ďalšie príznaky pretrvávajú dlhšie ako tri dni, horúčka neklesá (najvyššia teplota býva vždy okolo 17. hodiny) a voľnopredajné lieky na ne viac-menej nezaberajú, prípadne sa zdravotný stav v čase skôr zhoršuje. Je pravdepodobné, že prebiehajúca infekcia je iného než vírusového pôvodu a najskôr bude nutná iná liečba (napr. antibiotikami). V prípade nedostupnosti lekára (čo je dnes, bohužiaľ, bežné), je možné urobiť si doma aj domáci CRP test z lekárne (podľa hladiny CRP sa stanovuje vírusová alebo bakteriálna infekcia a potreba nasadiť antibiotiká). Antibiotiká však musí predpísať lekár…
  • Máte stále nepriechodné dutiny, zatiaľ čo ostatné akútne príznaky už odzneli. Pravdepodobne máte tzv. sínusitídu alebo ste sa dlhodobým používaním (viac ako 5–7 dní) stali závislými od kvapiek do nosa (tzv. dekongestív – Muconasal, Olynth…). Pri sínusitíde (zápale prinosových dutín) sa stav zhoršuje pri predklone (silná bolesť v oblasti čelových dutín), ochorenie môže sprevádzať aj teplota. Všeobecný lekár (a ORL špecialista, ku ktorému je však ťažké sa dostať a dlho sa čaká na termín) môže predpísať liek s obsahom efedrínu (spôsobuje spľasnutie slizníc), protizápalový kortikoidový sprej do nosa (používajú ho aj alergici), vo voľnom predaji je možné kúpiť si kvapky do nosa, od ktorých nevzniká závislosť (Puressentiel, Aspecton…). Pomáha nahrievanie dutín infralampou a takisto inhalovanie vincentky (cez inhalátor) a aj štandardné nahrievanie dutín nad horúcou parou z hrnca (ale pozor na obarenie) s uterákom cez hlavu. Alergici by nemali inhalovať nad bylinkami. Mnohé deti, ale aj dospelí, sa nevedia správne vysmrkať, sekrét z nosa sa správne vysmrká tak, že striedavo upcháme jednu a druhú dierku. Veľmi poškodená nosová sliznica sa môže regenerovať používaním nosového oleja (Coldastop, GeloSitin…). Niekedy lekár musí predpísať aj celkové antibiotiká (často azitromycín) alebo lokálne antibiotiká (Pamycon kvapky).
  • Cítite silnú bolesť pri prehĺtaní alebo prehĺtať takmer nemôžete a na mandliach sú biele čapy. V takom prípade môžete mať skôr bakteriálnu angínu a tú je možné liečiť antibiotikami (štandardnú streptokokovú angínu lieči aj bežný penicilín). Voľnopredajné existujú aj lokálne antibiotiká v tvrdých pastilkách (voľnopredajný liek Dorithricin). Čiastočne podobné (neobsahujú antibiotikum, iba antiseptikum) sú Septolete, Strepsils, Neo-Angin, Stop-angin, Orofar atď.
  • Stále vás trápi kašeľ. Ten síce môže pretrvávať dlhšie než ostatné príznaky (hovorí sa mu postinfekčný kašeľ), nemal by vás však trápiť dlhšie ako tri týždne a takisto by nemal vyvolávať bolesť na hrudi. Prípravkov proti kašľu je veľmi veľa, treba rozpoznávať suchý kašeľ (tlmia ho antitusiká) a vlhký kašeľ (tu sú vhodné mukolytiká riediace hlien alebo expectorans uľahčujúce vykašliavanie). Prípravkov je na trhu veľa.
  • Infekciu spoločne s horúčkami sprevádza vyrážka. Tá by mohla signalizovať šarlach, ktorého liečba sa bez antibiotík nezaobíde. Pozor na meningokokovú meningitídu! Ak sa dieťaťu s vysokou horúčkou (plus neurologickými príznakmi – napr. vážne bolesti hlavy, citlivosť na svetlo) začnú na koži vyhadzovať akoby podkožné krvné podliatiny, ktoré nezmiznú ani po pritlačení priesvitného skleneného pohára (pohárový test), okamžite volajte sanitku. Základom je vtedy okamžité a čo najrýchlejšie podanie vysokých dávok antibiotík v infúzii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #nádcha #respiračné ochorenia #Covid-19 #ochorenia dýchacích ciest