Pite šťavy, nech sa vaše telo nevyšťaví!

Ovocie a zelenina, najlepšie v surovom stave, by mali tvoriť väčšiu časť nášho denného príjmu potravy. Významným doplnkom výživy sú aj ovocné a zeleninové šťavy. Máte už doma odšťavovač? Doprajte si pohár šťavy – životobudiča!

04.02.2008 08:00
Obchod, ovocie, zelenina Foto:
Obchod, ovocie, zelenina
debata

Hlavnou výhodou čerstvých štiav je ich ľahká stráviteľnosť a výborná vstrebateľnosť výživných látok. Doma vyrobené šťavy navyše v porovnaní s priemyselnými džúsmi neobsahujú nijaké prísady.

Ovocie a zelenina v tekutej forme, čiže šťava z nich, je výdatným doplnkom výživy, hoci by v nijakom prípade nemala nahradiť konzumovanie celých plodov, pretože nevyhnutnou zložkou potravy je aj vláknina. Pohár s obsahom 200–300 ml odšťaveného ovocia pred jedlom zdravému človeku úplne postačí. Opatrní pri pití štiav by mali byť tí, ktorí majú problémy s prekyslením žalúdka alebo trpia na žalúdočné vredy. Mnohí, ktorí si ovocie alebo zeleninu dopestujú sami, sa pri odšťavovaní dopúšťajú hrubej chyby, keď ovocie napadnuté hnilobou povykrajujú a „dobrú“ časť odšťavia. Takéto ovocie či zelenina patria do odpadu! Môžu totiž spôsobiť nenapravidelné škody na pečeni, poškodiť slezinu i obličky. Obsahujú jedovaté látky mykotoxíny, ktoré sú známe svojimi rakovinotvornými účinkami.

Mykotoxíny sú odolné aj proti tepelnému spracovaniu a chemickým zásahom.
Blíži sa obdobie vhodné na detoxikáciu organizmu, ale aj posilnenie unaveného organizmu. Najúčinnejší spôsob, ako plynule odstraňovať toxické zvyšky z tela, je konzumovanie jedál s vysokým obsahom vody. Zo všetkých potravín má najvyšší obsah vody ovocie. Šťava z ovocia, ale aj zo zeleniny, človeka zasýti, osvieži, dodá potrebnú dávku výživných látok. Nikdy však pri pití štiav nemiešajte ovocie a zeleninu. Výnimkou sú jablká a mrkva. Tie možno miešať s čímkoľvek.

Správny výber odšťavovača
Skôr ako sa rozhodnete pre zdravý spôsob života, ktorého súčasťou bude pravidelná konzumácia štiav z ovocia či zeleniny, zvážte, aký druh pomocníka v podobe odšťavovača si kúpite. Optimálne je položiť si otázky: Čo budem najčastejšie odšťavovať? Napríklad klasický spôsob lisovania je vhodný aj na listovú zeleninu a byliny, ale odstredivý spôsob zvláda tieto produkty len ťažko. Čo viac od prístroja očakávam? Viaceré odšťavovače okrem získavania šťavy majú aj ďalšie funkcie. Aké množstvá ovocia a zeleniny budem spracovávať? Niektoré lacné nízkootáčkové prístroje nedokážu pracovať dlhšie ako niekoľko minút a vyžadujú prestávku na vychladnutie motora. Postačí nám to na získanie dostatočného množstva šťavy pre rodinu?

Pri jeho kúpe sa teda pozerajte nielen na jeho dizajn a cenu, ale aj praktické využitie. Oceníte veľký plniaci otvor s možnosťou odšťaviť celé jablko či pomaranč bez krájania a kvalitné celoantikorové (nie umelohmotné) sito. Niektoré odšťavovače veľmi silno hučia a ich zvuk môže prekážať aj vašim susedom, najmä ak budete odšťavovať za brieždenia, aby ste si dúšok zdravej šťavy dopriali ešte pred raňajkami. Pozor na výkon, aby pri odšťavovaní tvrdých surovín nedochádzalo k poklesu otáčok. Ak máte doma umývačku riadu, dajte si pozor na to, aby všetky diely odšťavovača (okrem bloku motora) bolo možné v nej umývať. Na zahodenie nie je ani to, ak má odšťavovač praktický oddeľovač peny.

Ak obľubujete šťavu z pomarančov či grepu, postačí vám jednoduchší variant citrusového odšťavovača. Ak však chcete odšťavovať rôznorodé ovocie a zeleninu a pripravovať si rôzne delikatesy, nešetrite. Mnohé lacnejšie odšťavovače neodšťavujú dokonale a vo zvyšnej dužine, ktorá ide do odpadu, ostáva ešte pomerne veľké množstvo vzácnej tekutiny. V návode niektorých sa dočítate, že by ste v nich nemali odšťavovať napríklad hroznové bobule pre drobné kôstky, ktoré obsahujú, alebo nezvládnu odšťavenie tvrdších druhov zeleniny. Ak myslíte odšťavovanie vážne, oplatí sa naozaj zainvestovať. Niekedy nám odšťavovač dokáže plnohodnotne nahradiť aj mixér a použitie kombinácie vhodnej tekutiny.

Farby pre zdravie
Ovocné i zeleninové šťavy hýria množstvom farieb, čo poteší naše oči, ale má vplyv aj v rámci prevencie chorôb. Farba závisí od pigmentov, ktoré sa nazývajú fytochemikálie. Zjednodušene možno povedať že žlté a oranžové ovocie i zelenina obsahujú vzácne karotenoidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zrak a znižujú riziko degenerácie makuly (žltej škvrny). Má aj protirakovinové účinky. Biele ovocie a zelenina udržujú okrem iného na uzde cholesterol. Zelená farba má taktiež protirakovinové účinky, spomeňme napríklad brokolicu či kapustu, ktoré sú tým známe. Modrá a purpurová farba aktívne napomáha udržať si dobrú pamäť, ale má napríklad aj pozitívny vplyv na močové cesty.

Najlepšie bude, ak budete ovocné a zeleninové šťavy pri pití striedať. Najmä diabetici a ľudia s poruchou glukózovej tolerancie by si mali uvedomiť, že veľké množstvo ovocnej šťavy alebo kokteilu by mohlo preťažiť organizmus ovocným cukrom. Šťavu z tmavej listovej zeleniny, napríklad brokolice, špenátu, žeruchy, stopkového zeleru a tmavej červenej zeleniny, napríklad z cvikly a červenej kapusty, vždy rieďte v pomere 1:3. Táto zelenina má intenzívnu chuť a aj jej účinok je intenzívny.

Ovocné šťavy

Jahodová šťava
Bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, biotín, vitamín C. Obsahuje menšie množstvo vitamínov skupiny B – B1, B2, B3, B6, vitamínu E, draslíka, fosforu, horčíka, chlóru, síry, medi, zinku a železa. Priaznivo pôsobí pri dne a reumatizme.

Hrušková šťava
Obsahuje betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, vápnik, trochu mangánu, medi, zinku a železa. Bohatá je na alkalické substancie. Pôsobí močopudne, zbavuje organizmus škodlivých látok.

Jablková šťava
Bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C. Poskytuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E. Z ďalších látok má bohaté zastúpenie draslík, fosfor, horčík, chlór, síra, vápnik, meď a zinok. Šťava z jabĺk sa môže miešať so zeleninovými šťavami. Užitočná je pri horúčkach a zápaloch, ale aj pri redukcii hmotnosti.

Hroznová šťava
Poskytuje veľkú dávku vitamínu C a E, trochu B1, B2, B3. Bohatá je na draslík, fosfor, horčík, síru, sodík, vápnik, v menšej miere je zastúpený zinok, meď a železo. Hroznová šťava pomáha pri vylučovaní kyseliny močovej z tela.

Zeleninové šťavy

Šťava z bielej kapusty
Dodáva kyselinu listovú, vitamín C, E, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, chlór, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Odporúča sa piť pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, pri zápche, problémoch s pečeňou. Takisto pomáha pri prekonávaní alkoholovej ,,opice". Častá konzumácia kapustovej šťavy z tela vyplavuje jód, ktorý je potrebný na správnu funkciu štítnej žľazy. Kapustovú šťavu možno miešať s mrkvovou šťavou.

Mrkvová šťava
Je základom pre mix s inou zeleninou. Bohatá je na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, E, obsahuje aj vitamíny skupiny B, vysokú dávku draslíka, ďalej fosfor, horčík, chlór, síru, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Šťavu z mrkvy možno miešať so všetkými druhmi ovocia. Má širokospektrálny účinok. Pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí, zvyšuje odolnosť proti infekciám, chráni nervový systém, zachováva štruktúru a pevnosť kostí a zubov, čistí organizmus. Vylepšuje kvalitu pleti. Pre lepšiu vstrebateľnosť je vhodné zmiešať ju s niekoľkými kvapkami rastlinného oleja.

Uhorková šťava
Dodáva kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, chlór, síru, vápnik a ďalšie stopové prvky. Uhorka patrí medzi najlepšie prírodné diuretiká (látky s močopudným účinkom). Vďaka vysokému obsahu kremíka a síry podporuje rast vlasov a nechtov. Šťava sa odporúča pri lámavých nechtoch a vypadávaní vlasov.

Zemiaková šťava
Cenná je pre vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu C, vitamínu skupiny B, draslíku, fosforu, horčíku síry, vápnika, medi, zinku a železa. Šťava má silný alkalický (zásaditý) účinok. Vhodná je pri prekyslenom organizme. Priaznivo ovplyvňuje vredovú chorobu žalúdka a paradentózu.

Paradajková šťava
Paradajkovú šťavu by ste mali mať vždy doma, pretože je ako brzda hladu priam na nezaplatenie. 100 g má len 17 kcal. Paradajkovú šťavu si môžete pripraviť ako Bloody Mary, len bez alkoholu. Do šťavy pridajte kocky ľadu, trochu citrónovej šťavy, štipku čierneho korenia a ste sýta na niekoľko hodín. Ak namiesto ľadu pridáte olivový olej, korenie a bazalku, vyrobili ste si výbornú náhradu polievky.

Cviklová šťava
Podporuje tvorbu červených krviniek. Šťava z cvikly obsahuje organické minerálne soli, ktoré obnovujú bunkové tkanivá vážne poškodené dlhodobou konzumáciou alkoholu. Cviklová šťava blahodarne pôsobí na poškodenú pečeň. Má horkú chuť, a preto je vhodné ju zriediť mrkvovou šťavou alebo šťavou z listovej zeleniny. Pri kombinácii cvikla, mrkva, zeler, zemiak a petržlen je veľmi vhodné zapiť šťavu aj čajom, ktorý podporuje močopudný mechanizmus a napomáha z tela vyplaviť všetky škodlivé látky.

Petržlenová šťava
Je veľmi účinná na konzumáciu u ľudí s akné, a to nielen na pitie, ale aj na potieranie postihnutých miest.

debata chyba