Teplý čaj osvieži v lete lepšie ako zmrzlina či chladené nápoje

Teplý čaj osvieži v lete lepšie než zmrzlina alebo studené nápoje. Obsahuje totiž kofeín, nazývaný teín, ktorý povzbudí. V porovnaní s kávou je účinok miernejší, ale trvá ďalej. Pozor ale na mýtus, že čaj sa musí piť horúci - hrozí popálenie ústnej dutiny aj poškodenie žalúdku.

15.08.2008 12:33
Čaj Foto: ,
Pitie čaju je zdraviu prospešné.
debata

Spor o to, či čaj a káva telu škodia alebo prospievajú, mal v 18. storočí vo Švédsku rozlúštiť neobvyklý pokus s dvoma odsúdencami – každý musel denne vypiť určité množstvo kávy alebo čaju. Zdravotný stav väzňov sledovali lekári. Obaja väzni prežili v dobrej duševnej a telesnej kondícii nielen svojho lekára, ale aj švédskeho kráľa Gustáva II., ktorý dal na pokus súhlas.

V Číne a Japonsku je obvyklé vypiť si po jedle šálku zeleného čaju. Povzbudzuje vylučovanie žalúdočných kyselín, tým uvádza trávenie do pohybu. Pomáha aj ľuďom, ktorí sa prejedli alebo zjedli priveľa tučných pokrmov. Čaj je zásaditej povahy a vyrovnáva prekyslenie organizmu po príjme značného množstva sladkostí.

Čaj vraj pôsobí priaznivo aj na psychiku. Zabraňuje nočným morám, upokojuje myseľ, posilňuje pamäť, zaháňa spánok a pomáha proti ospalosti. Zelený čaj pôsobí proti depresiám, posilňuje koncetráciu, duševnú výkonnosť, zlepšuje schopnosť učiť sa a vďaka antioxidačným účinkom spomaľuje starnutie.

Čaj sa osvedčil aj v kozmetike. Čierny čaj sťahuje, zelený čaj upokojuje podráždenú pokožku, obmedzuje opuchy a podporuje obnovu buniek. Oba druhy podporujú vylučovanie interferónu, látky chrániacej pred infekciami a baktériami. Zelený a čierny čaj sa dávajú do pleťových krémov či vôd po holení. V tradičnej čínskej medicíne bol biely čaj súčasťou elixíru mladosti. Červený čaj roiboos pomáha pri liečbe lupienky, ekzému a akné.

debata chyba