Cibuľa a cesnak liečia ľudí tisíce rokov

Liečivé účinky cibule a cesnaku poznajú ľudia oddávna. Tieto rastliny ničia choroboplodné zárodky a pomáhajú bojovať proti chorobám, ktoré dnes nazývame civilizačné.

29.10.2008 00:02
cibuľa, zelenina Foto:
Látky, ktoré obsahuje cibuľa, nielen liečia, ale aj skrášľujú.
debata

Cibuľa

Cibuľu majú ľudia na jedálnom lístku už 5000 rokov. Konzumuje sa v rôznych podobách – surová, varená, pečená i smažená. Pre svoju močopudnosť bola odjakživa liekom na obličky a močový mechúr. Cibuľa však má aj ďalšie pozitívne účinky na ľudský organizmus: znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, bráni vzniku krvných zrazenín, vzhľadom na značný obsah zinku pôsobí pozitívne na stav prostaty a pomáha liečiť rôzne opuchy.

Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov.

//Radíme://
– Nepodceňujte sušenú cibuľu, obsah vitamínov je v nej vyšší ako v čerstvej cibuli.
– Cibuľu nikdy nekrájajte do zásoby; po 12 hodinách je rozkrojená cibuľa toxická!

Cesnak

Ďalším všeobecne známym „liekom“ s veľkou tradíciou je cesnak. Podľa záznamov už 1500 rokov pred n. l. bolo známych 22 liekov vyrobených z cesnaku. Aj keď cesnak nie je doslova omladzujúcim prostriedkom, ako sa občas traduje, dokáže spomaliť rozvoj mnohých ochorení staršieho veku.

Cesnak eliminuje v organizme tuky, znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, po­máha čistiť artérie a znižuje krvný tlak. V tejto súvislosti sa odporúča konzumovať 2 – 3 strúčiky cesnaku denne. Výskumy preukázali, že viac ako 80 percent sledovaných pacientov sa vďaka cesnakovej liečbe zbavilo uvedených problémov. Je tiež známe, že cesnak pomáha liečiť katary a dezinfikuje tráviaci trakt.

Okrem toho cesnak významne pomáha pri prechladnutí: uľahčuje dýchanie a odkašliavanie, lieči bronchitídu a podľa japonských vedcov bráni vzniku rakoviny pľúc, a to tým, že odstraňuje miniatúrne nádorčeky na pľúcach. Cesnak je vlastne prírodné antibiotikum – obsahuje najviac fytoncídov (špeciálne látky vyšších zelených rastlín, ktoré ničia väčšinu choroboplodných zárodkov a zastavujú rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), pričom najväčšie účinky má údajne roztlačený surový cesnak.

//Radíme:
//– Aj cesnak treba jesť s mierou: pri dlhodobej a pravidelnej konzumácii môžu cesnakové silice narušiť sliznice.

debata chyba