Brokolicové výhonky chránia pred gastritídou, vredmi a rakovinou žalúdka

Čerstvé klíčky brokolice obsahujú silné antibiotikum sulforaphan, ktoré pôsobí proti baktérii vyvolávajúcej gastritídu, vredy a rakovinu žalúdka.

06.04.2009 19:21
brokolicové výhonky
Pravidelná konzumácia brokolicových klíčkov chráni pred chorobami žalúdka.
debata

Dvojmesačná každodenná konzumácia asi 70-tich gramov mladej brokolice stačí na ochranu pred žalúdočnými problémami, ako sú gastritída, vredy, ale aj rakovina žalúdka. Vyplýva to zo štúdie japonských vedcov, ktorú zverejnili v časopise Cancer Prevention Research.

Čerstvé klíčky brokolice totiž obsahujú množstvo sulforaphanu, prírodnej látky stimulujúcej enzýmy pečene a chrániacej pred kyslíkovými radikálmi, chemickými látkami poškodzujúcimi DNA a zápalmi. „Zistili sme, že pri pravidelnej konzumácii pôsobí brokolica na príčinu mnohých žalúdočných ochorení a tiež pomáha zabrániť rakovine žalúdka,“ napísal jeden z autorov Jed Fahey, biochemik a odborník na výživu z chemoterape­utického centra na Lekárskej univerzite Johna Hopkinsa v Spojených štátoch.

Sulforaphan je dlhodobo známe silné antibiotikum pôsobiace proti Helicobacteru pylori, baktérie spôsobujúcej gastritídu, vredy a rakovinu žalúdka. Terajší výskum však po prvý raz ukázal kombinovaný dosah na ľudí. „V brokolicových klíčkoch je oveľa väčšia koncentrácia sulforaphanu ako v dozretých hlavách brokolice,“ vysvetlil Fahey.

Vedci podávali denne dva mesiace 25-tim ľuďom nakazených Helicobacterom pylori 70 gramov brokolicových výhonkov. Rovnaký počet osôb dostal ekvivalentné množstvo lucerny, ktorá sulforaphan neobsahuje. „Vieme, že niekoľko gramov brokolice denne stačí na zvýšenie ochranných enzýmov v tele. To je ten mechanizmus, ktorým podľa nás dochádza k mnohým chemických ochranným efektom,“ dodal Fahey.

Helicobacter pylori, vyskytujúci sa v žalúdočných stenách, považuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za karcinogén. Podľa organizácie ním trpí asi polovica svetovej populácie.

debata chyba