Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

voda, smäd, pitný režim

Pre úsmev pite vodu. Nie vodku!

01.05.2016 06:00

Dehydratácia má vplyv na náladu mladých zdravých žien. To je záver štúdie Americkej spoločnosti pre výživu. Ak vás teda obchádza smútok, a neviete prečo, skúste sa napiť vody.

WC - toaleta - hygiena

Záchodové návyky: Na tróne sedávame pridlho

23.04.2016 06:00

Turecké záchody? No zbohom! Tak zareaguje väčšina ľudí, keď v zahraničí natrafí na toaletu, kde si treba čupnúť. Lebo Európania sú zvyknutí na záchode sedieť.

radler, pivo

Zdravo žiť, zdravo piť

15.04.2016 06:00

Titulok by mohol znieť možno aj obrátene a bol by pravdivý. Ešte nikdy sa ľudia nezamýšľali nad svojím jedlom a pitím ako dnes. Môže za to nepreberná ponuka jedál a nápojov.

zdravotnictvo, nemocnica pacient zdravotna sestra

Ťažšie operácie už len v 40 nemocniciach?

02.05.2016 20:00

Nebudú robiť všetci všetko. Upratovanie v nemocniciach chystá ministerstvo zdravotníctva.

Šintava, Váh, nehoda, vrtuľník

Piatkový pád vrtuľníka v Nórsku si vyžiadal 13 obetí

02.05.2016 19:41

Piatková havária vrtuľníka na juhozápade Nórska si vyžiadala trinásť obetí. Testy DNA preukázali, že nájdené pozostatky patria všetkým 13 a nie iba 11 pasažierom.

Kuba, loď, USA, Adonia

Prvá výletná loď z USA po pol storočí priplávala na Kubu

02.05.2016 18:25

Prvýkrát po pol storočí pristála pri kubánskych brehoch výletná loď vypravená zo Spojených štátov. Rovnakú cestu by mala loď absolvovať každé dva týždne.

Jahodový elixír pre zdravie a krásu

Ovocinári a vinári hlásia po mrazoch miliónové škody

02.05.2016 17:27

Aprílové mrazy spôsobili na slovenských viniciach a ovocných sadoch vrátane jahôd v niektorých regiónoch aj vyše miliónové škody.