Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

zdravá strava, ovocie, zelenina

Prognózy ochorenia a ako sa stravovať, keď máte lymfóm

14.02.2016 06:00

Vzhľadom na zmeny v liečebných postupoch sú prognózy pre pacientov čoraz lepšie. Aj pri lymfóme platí, že čím skôr sa ochorenie zistí, tým skôr môže pacient začať s liečbou.

diabetes, cukrovka

Komplikácie diabetu

29.01.2016 06:00

Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi má závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky. Cukrovka totiž poškodzuje hlavne cievy a nervy v ľudskom tele.

cukor, sladkosti, čokoláda, cukríky

Rady diabetologičky docentky Viery Doničovej: Raňajky sú základ

24.01.2016 06:00

Ak bojujete s nadváhou či obezitou, možno vám chýbajú zdravé pravidelné raňajky. Tie pomáhajú kontrolovať apetít a udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Miroslav Lajčák

Lajčák v Mníchove diskutoval o Nord Streame 2, ale aj o migrácií

14.02.2016 10:20

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v piatok a cez víkend zúčastnil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

filialka

Bratislava je plná schátraných miest, Filiálka je vraj najhoršia

14.02.2016 10:00

Chodíme okolo denne, no oko už privyklo a tie schátrané lokality sme prestali vnímať. Bratislavčania v ankete vybrali najhnusnejšie miesto mesta. Autori im chceli opäť otvoriť oči.

nemecko, utečenci

Fínsky prezident varuje pred prílivom utečencov cez Rusko

14.02.2016 09:35

Fínsky prezident varoval, že Rusko by sa mohlo stať kvôli prílivu utečencov "druhým Tureckom" v prípade, že Ankara uzavrie migrantom svoje hranice.

Airbus A400M

Rijád potvrdil, že posilnil svoj boj proti islamistom v Sýrii

14.02.2016 09:22

Saudská Arábia potvrdila, že poslala na tureckú základňu Incirlik svoje lietadlo, ktoré sa bude podieľať na boji s radikálmi v Sýrii.