Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

cereálie, mlieko, vločky

Trendy vo výžive? Funkčné potraviny

19.06.2015 06:00

Mmohí netušia, čo si pod týmto názvom majú vlastne predstaviť, pritom mnohí z nás ich kupujú takmer denne a nejde o žiadnu novinku.

ovocie, zelenina, zdravá strava, nákup

Navarte si s imunoalergologičkou: hummus, šalát, nátierku či rizoto

11.06.2015 06:00

Na prvý pohľad diétne raňajky či desiata, ako čerstvý chlebík a pohár mlieka mnohým spôsobujú zdravotné ťažkosti. Celiakia síce znamená celoživotnú diétu, ale nie je dôvodom na paniku.

rezeň, jedlo, potraviny

Vyprážanie lekári neodporúčajú

07.06.2015 06:00

Vyprážaný rezeň, karfiol, syr. Jedlá, ktoré sú obľúbené a napriek tomu, že lekári ich konzumovať neodporúčajú, vzdať sa ich nechceme.

Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy

Grécke banky zrejme zostanú zavreté do konca týždňa

07.07.2015 23:30

Predstaviteľ gréckej vlády v utorok pripustil, že napriek vládnym sľubom sa grécke banky tento týždeň pravdepodobne neotvoria.

šmýkačka, kúpanie, voda, bazén

Bazén v Česku zasiahol prúd, zranil desiatky detí

07.07.2015 22:29

Dvadsaťtri detí a traja dospelí utrpeli ľahšie zranenia po tom, čo sa pod elektrickým prúdom ocitol bazén medzi obcami Oparno a Malé Žernoseky v okrese Litoměřice v Ústeckom kraji ČR.

sdtíhačka

V USA sa zrazila stíhačka F-16 s malým lietadlom

07.07.2015 22:18

V Spojených štátoch sa vo vzduchu zrazila stíhačka F-16 s malým jednomotorovým strojom.

Jemen, útok, Saudská Arábia

Pri náletoch koaličných síl v Jemene zahynulo takmer 180 ľudí

07.07.2015 21:21

Najmenej 176 bojovníkov a civilistov zahynulo v Jemene pri vzdušných útokoch koaličných síl vedených Saudskou Arábiou proti postaveniam šiitských povstalcov, ktorí od marca zaznamenali v krajine veľké územné zisky.