Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

alkohol

Najprv piť menej, potom stop poháriku

29.01.2015 06:00

Na Slovensku je nový spôsob liečby závislosti od alkoholu pomocou lieku, ktorý nevyhnutne nevyžaduje okamžitú a úplnú abstinenciu.

kolostrum, materské mlieko, dojčenie, dieťa, prsník

Viete, čo je to kolostrum?

24.01.2015 06:00

Čerstvé mamičky v pôrodniciach veľmi dobre vedia, čo je kolostrum. Tých pár kvapiek, ktoré vytvára mliečna žľaza maximálne 72 hodín po pôrode, je nesmierne dôležitých pre budovanie imunity mláďaťa.

dieťa, mlieko

Najväčší zdroj vápnika je mlieko a výrobky z neho

18.01.2015 06:00

Vo výžive zabezpečujú mliečne výrobky asi 70 % prísunu vápnika. Pre väčšinu ľudí nášho etnického pôvodu je však konzumácia mlieka prospešná aj z dôvodu správnej funkcie imunitného systému.

armáda, Glváč, automobily

Vojaci dostali od ministerstva nové autá

29.01.2015 13:12

Vojaci si na ministerstve obrany prebrali 55 nových automobilov. Minister obrany zdôraznil, že nahrádzajú staré automobily P V3S, Tatry a UAZ-y.

Martin Schulz

Schulz varoval Tsiprasa pred vlastnou politikou voči Rusku

29.01.2015 13:01, aktualizované: 13:12

Šéf europarlamentu varoval gréckeho premiéra pred odchyľovaním sa od spoločného postoja EÚ k úlohe Ruska v kríze na Ukrajine.

Katolícka univerzita v Ružomberku

Pobočke Katolíckej univerzity stopli udeľovanie titulov

29.01.2015 13:00

700 študentov manažmentu v pobočke Pedagogickej fakulty KU v Poprade sa bude musieť presunúť. Program nemôže udeľovať tituly bakalár a magister. Chýba garant.

Charles Hard Townes, fyzika, Nobelova cena, laser

Zomrel americký fyzik Townes, spoluvynálezca lasera

29.01.2015 12:45

Charles Hard Townes a Arthur Schawlow si 22. marca 1960 nechali patentovať princíp kvantového zosilňovača optického žiarenia.