Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

raňajky, mlieko, jogurt, mliečne výrobky

Konzumovať mliečne výrobky alebo ich náhrady?

22.11.2014 06:00

V posledných rokoch sa aj v našich obchodoch objavujú alternatívy mliečnych výrobkov. Kríza nahráva lacnejším produktom a tento trend zasiahol aj výrobky z mlieka.

ryba, jedlo, výživa, tuky, omega kyseliny

'Mega' dôležité omega kyseliny

19.11.2014 06:00

Príjem omega-3 mastných kyselín treba zabezpečiť buď dostatočnou konzumáciou rýb, alebo formou kvalitných výživových doplnkov, tvrdí v rozhovore MUDr. Alžbeta Béderová.

večera, šalát,

Nechoďte spať vyhladovaní

25.10.2014 06:00

Odborníci radia: sacharidy sú ideálne na raňajky. Po pestrom obede s porciou zeleniny by sme si večer mali pripraviť niečo chutné a ľahké s dostatkom bielkovín.

Boko Haram

Islamisti z Boko Haram zmasakrovali 48 predavačov rýb

23.11.2014 22:11

Bojovníci radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram zabili na severovýchode Nigérie 48 ľudí. Obeťami boli predavači rýb zo štátu Borno.

zdravotníctvo, lekár, nemocnica

Reforma platov môže ublížiť zdravotníctvu

23.11.2014 20:30

Reformou platov môže na budúci rok utrpieť ťažko skúšaný rezort zdravotníctva. Štát nevykryl výpadok príjmov po znížení odvodov.

Prístavný most

Úľava pre vodičov: Most medzi Žilinou a Martinom opäť sprejazdnia

23.11.2014 20:06

Opravený most na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Martinom sprejazdnia v stredu. Most je pre rekonštrukciu uzavretý od začiatku júna.

vakcína, očkovanie, lekár. dieťa

Zabudnuté nákazy sú späť. Budú sa očkovať aj dospelí?

23.11.2014 20:00

Infekčné ochorenia, ktoré sa u nás roky už nevyskytovali, sa vracajú. Niektoré typy vírusov sa menia, navyše pribúdajú ľudia, ktorí očkovanie odmietajú.