Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

hliva ustricová

Hliva nedovolí imunite hlivieť

28.02.2015 06:00

Blahodarné účinky liečivých húb poznajú od nepamäti napríklad obyvatelia Ďalekého východu. V našich končinách je v tomto smere známa predovšetkým hliva ustricová.

knäckebrot, vláknina

Vláknina nie je bezcenná časť potravy

26.02.2015 06:00

Keďže sa múka melie na čoraz jemnejšiu, je náchylná na pokazenie. Odstránenie obalov zŕn umožňuje jej dlhodobé skladovanie, no tento postup odstraňuje všetky zdravé zložky obilnín!

srdce, výživa, ovocie, zelenina

Zdravá výživa srdca

08.02.2015 06:00

Prvým krokom k zdravému srdcu a zdravému životnému štýlu je zavedenie nových - zdravých - stravovacích návykov. Ako prispôsobiť jedálny lístok? Prinášame vám niekoľko rád.

Kia Sportage

Nábory v automobilkách. Ťahúň Slovenska zaberá

03.03.2015 20:00

Tri automobilky pôsobiace na Slovensku predstavili na autosalóne v Ženeve novinky, o ktoré je hneď záujem a produkcia tak začína tvoriť nové pracovné miesta.

Ri Su-jong

KĽDR: Sme schopní uskutočniť preventívny útok proti USA

03.03.2015 18:45

Severokórejský minister zahraničných vecí vyhlásil, že krajina je schopná odraziť "neustále sa zvyšujúcu hrozbu jadrového útoku" Spojených štátov vlastným preventívnym útokom, ak to bude nutné.

autobus, nehoda, havária, Spiš, Spišský Štvrtok, vodiči, šoféri, mŕtvy,

Biela Octavia nehodu autobusu nespôsobila

03.03.2015 17:50

Nehodu pražského linkového autobusu pri Špišskom Štvrtku, ktorá sa stala pred vyše mesiacom, nezavinilo iné auto.

Alexej Navalný, Rusko

Navaľnyj obvinil Putina z priamej zodpovednosti za vraždu Nemcova

03.03.2015 17:20

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z priamej zodpovednosti za vraždu bývalého vicepremiéra Borisa Nemcova.