Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Volajú vaše črevá o pomoc?

18.08.2016 06:00

Pri nešpecifických zápalových ochoreniach čreva pomôže lekár. Ide o chronické autoimunitné ochorenia, pri ktorých pacientov imunitný systém útočí proti štruktúram vlastného tela.

mlieko, mliečne výrobky

Mlieko: Vápnik z najprirodzenejšieho zdroja

13.08.2016 06:00

Vo výžive zabezpečujú mliečne výrobky asi 70 % prísunu vápnika. Nasleduje ovocie a zelenina (16 %), voda (7 %), cereálie (4 %). Nezabudnite na mikrobiálny fenomén bryndzu!

hnačka, dovolenka

Ako nezažiť prehánky na dovolenke

29.07.2016 06:00

Hnačka je často reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov, na stres spojený s cestovaním. Tomu sa dá predísť dodržiavaním preventívnych opatrení.

Súťaž - Cestovateľské leto s Pravdou
iPad mini Retina, tablet, Apple

Írsko sa zatiaľ nedokázalo zhodnúť na postupe v kauze Apple

31.08.2016 23:00

Írska vláda sa na stredajšom zasadnutí nedokázala dohodnúť na tom, či sa odvolá proti rozhodnutiu Bruselu v kauze Apple.

Nigéria, vojak, tank, Boko Haram,

Najväčšiu ekonomiku Afriky zrazila lacná ropa po rokoch do recesie

31.08.2016 21:30

Nigéria v stredu oficiálne oznámila, že sa prepadla do recesie, prvýkrát od roku 1991. Najväčšiu africkú ekonomiku zrazili dole najmä nízke ceny ropy.

Kanada

Kanadská ekonomika klesla najprudším tempom za sedem rokov

31.08.2016 20:50

Kanadská ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku najprudší pokles za posledných sedem rokov, respektíve od svetovej finančnej krízy.

angela merkelová, eú

Merkelová: Všetci migranti nebudú môcť v Nemecku zostať

31.08.2016 20:40

Viac ako milión migrantov, ktorí vlani prišli do Nemecka, predstavuje problém, a nie všetci tam budú môcť zostať, uviedla Angela Merkelová.