Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

hnačka, dovolenka

Ako nezažiť prehánky na dovolenke

29.07.2016 06:00

Hnačka je často reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov, na stres spojený s cestovaním. Tomu sa dá predísť dodržiavaním preventívnych opatrení.

horčík, orechy, banán, mak, čokoláda, potraviny, zdravá strava

Závislosť od horčíka? Horšia ako od marihuany!

15.07.2016 00:00

Horčík a záchranná služba sú takmer synonymá. Magnézium je v záchranke prakticky najpoužívanejším liekom. Magnéziová injekcia má okamžitý účinok - pocit tepla a uvoľnenie.

shutterstock 92282407

Údeniny črevu neprospievajú

13.07.2016 06:00

Rakovina hrubého čreva a konečníka je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi. Väčšina z postihnutých, žiaľ, prichádza k lekárovi neskoro.

Súťaž - Cestovateľské leto s Pravdou
balón, žeriavy

Haváriu balóna v Texase zrejme neprežilo 16 ľudí

30.07.2016 20:43

Životy pravdepodobne všetkých 16 pasažierov si vyžiadala havária teplovzdušného balóna, ku ktorej došlo pri texaskom meste Lockhart.

vizualizácia, Alžbetin most

Z Komárna do Maďarska vybudujú asymetrický most

30.07.2016 20:00

Aktuálny diel Top cestných stavieb je o pripravovanom moste v Komárne cez Dunaj, ktorý spojí slovenské mesto s maďarským Komáromom.

Pápež, Pápež František

Pápežova charizma očarila mladých obedujúcich v jeho spoločnosti

30.07.2016 18:58

Za mimoriadne vtipného a spoločenského človeka označili v sobotu v Krakove pápeža Františka účastníci Svetových dní mládeže 2016.

blesk v noci

Meteorológovia varujú pred búrkami, prídu v nedeľu od západu

30.07.2016 18:48

Výstrahu pred búrkami prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na nedeľu aj na pondelok.