Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

zelenina, šalát

Výživa ako zbraň proti rakovine

28.08.2015 06:00

Ak sa pozrieme na príčiny rakoviny, zistíme, že len pomerne malá časť je spôsobená faktormi, ktoré naozaj nemôžeme ovplyvniť.

ryby, zelenina, šalát

Dať si rybu nemá chybu

23.08.2015 06:00

Len 35 % Slovákov jedáva rybu aspoň raz týždenne. Pritom najmä tučné morské ryby sú najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré si telo samo nevie vytvoriť.

Dovolenku v zahraničí môže znepríjemniť cestovateľská hnačka

Chráňme si črevo na dovolenke

16.08.2015 06:00

Hnačku už zažil prakticky každý a mnohí aj priamo počas dovolenky. Nie vždy je to len nepohodlná príhoda, na ktorú človek rýchlo zabudne.

Frederick Forsyth - Kobra

Spisovateľ Frederick Forsyth bol agentom MI6

30.08.2015 21:46

Britský spisovateľ Frederick Forsyth bol vyše 20 rokov agentom britskej rozviedky MI6.

Estónske euro, peniaze

Estónsko sa zväčšilo. Pripočítalo si 834 ostrovov

30.08.2015 20:21

Estónsko, ktoré je najmenší z troch pobaltských republík, formálne zväčšilo svoju rozlohu o 112 štvorcových kilometrov.

rakúsko, utečenci, dodávka, hyza,

Migrantov musí začať riešiť únia

30.08.2015 20:00

Obludné rozmery začína nadobúdať problém migrantov, ktorí do Európy denne po tisícoch prúdia po Stredozemnom mori či takzvanou balkánskou cestou.

Kotleba, Marian Kotleba

Kotleba s maďarskými extrémistami potiahne na Gabčíkovo

30.08.2015 20:00

Utečeneckú krízu zneužíva kontroverzný šéf Banskobystrického kraja Marian Kotleba.