Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

ovocie, zelenina

Ako sa stravovať pri problémoch s kĺbmi

12.10.2014 06:00

Ideálne je jesť 5-krát denne ovocie a zeleninu. Uprednostnite čerstvé domáce sezónne produkty.

Probiotiká ako prevencia E.coli - radí ich aj odborník

Zdravotný prínos probiotík. Kedy ich užívať?

09.10.2014 06:00

Probiotiká majú schopnosť množiť sa v črevách a tým znížiť výskyt nežiaducich patogénov. Pôsobia v tráviacom systéme: napravujú črevnú flóru a obohacujú nás „dobrými“ mikrobaktériami.

liek, lekáreň, lekárnička

Probiotické baktérie nám pomáhajú prežiť

18.09.2014 06:00

Probiotiká. Časť ľudí si ich nevie vynachváliť, iní ich považujú za šarlatánstvo. "Osvedčili sa najmä v prevencii chorôb,“ vraví Alojz Bomba, prednosta Ústavu experimentálnej medicíny v Košiciach.

download, internetoví piráti, hackeri, nelegálne sťahovanie

Maďari protestujú proti zavedeniu novej dane za internet

22.10.2014 22:26

Maďarská verejnosť sa už začala zjednocovať proti plánom vlády zaviesť daň za prenos dát cez internet. Chcú ísť aj protestovať pred ministerstvo.

Jeruzalem, útok Palestínčana

Palestínčan v Jeruzaleme vrazil autom do ľudí, zabil tromesačné dieťa

22.10.2014 21:26

Trojmesačné dievčatko zabil v Jeruzaleme palestínsky vodič, ktorý podľa izraelskej polície zrejme zámerne narazil do skupiny osôb, ktoré stáli na električkovom peróne

polícia, policajt

Polícia zadržala opitého vodiča, po dvoch dňoch v cele zomrel

22.10.2014 20:47

Po tom, ako polícia v nedeľu zadržala opitého vodiča, po dvoch dňoch v policajnej cele zomrel. Policajti tvrdia, že zadržaného kontrolovali pár minút predtým.

Jurij Prodan

Ukrajina nemá peniaze a nemá ich ani Brusel

22.10.2014 20:00

Vyriešenie ukrajinskej plynovej krízy je stále v nedohľadne. Ukrajina sa na dodávkach plynu nedohodla s Ruskom ani na rokovaní v Bruseli.