Droždie je jedna z najcennejších potravín

Droždie sa radí k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov, je účinným prostriedkom proti toxickej žlči, zápche a nadúvaniu...

droždie
Čerstvé droždie prospieva ľudskému organizmu v mnohých súvislostiach, musí sa však konzumovať samostatne.

Človek začal „služby“ kvasiniek, jednej z najstarších foriem života na tejto planéte, využívať už pred tisícmi rokov. Keď sa po prvý raz priplietli k jeho obilninovým plackám, pôsobilo to ako zázrak – placky sa nielen zväčšili, ale získali aj novú, zaujímavú štruktúru a príťažlivú vôňu. Tým boli položené základy pečenia chleba…

Pekárské droždie, to sú vlastne živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobučké jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré sú viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre optimálne fungovanie ľudského organizmu – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a prirodzene sa hromadiace oligoelementy. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené, pričom sušená podoba droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvé droždie. Ďalším druhom je pivovarské droždie, ktoré bolo spopularizované v rôznych publikáciách pojednávajúcich o zdraví a umení starnúť. Názory na pivovarské droždie sa však rôznia. Napríklad známy americký lekár Henry G. Bieler, ktorý svojim pacientom predpisoval v prvom rade zmenu stravovacích návykov, bol propagátorom čerstvého droždia a vo svojich knihách o zdravej výžive tvrdí, že pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, sa stáva mŕtve a ťažko stráviteľné. Teplota podľa neho „zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva“. Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Isté „nedorozumenia“ ohľadom konzumácie a účinkov čerstvého droždia vznikli najmä v dôsledku nesprávnych odporúčaní. Čerstvé lisované droždie by totiž nemalo byť kombinované s inými potravinami, malo by sa konzumovať samostatne alebo rozmiešané v teplej vode prípadne mlieku. Avšak v minulosti, najmä v USA, sa odporúčala kombinácia droždia a rajčinovej šťavy alebo ovocných štiav, alebo sušienok, čo spôsobovalo nepríjemné nadúvanie v žalúdku a črevách a viedlo k vzniku nežiaducich vedľajších produktov – toxických alkoholov a kyselín –, ktoré škodia pečeni i obličkám.

Ak sa však čerstvé droždie konzumuje podľa „overených pravidiel“, to znamená samostatne alebo v kombinácii s vodu prípadne mliekom, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov: je významným zdrojom vitamínu D, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu napr. kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá, neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii úplne odstraňuje nadúvanie. Podľa Henryho G. Bielera je alkalické droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“.

Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie totiž pomáha pečeni dokonale oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz.

Aby si droždie zachovalo svoju kvalitu, malo by byť skladované pri teplote 1 – 10 stupňov Celzia (pri vyšších alebo nižších teplotách sa jeho účinnosť znižuje) a nemalo by sa dostať do kontaktu s inými surovinami, predovšetkým soľou, ktorá živé kvasinky zabíja.

voda, pitný režim, smäd, tekutina, osvieženie, občerstvenie

Mýty a fakty: O pitnom režime

25.04.2015 06:00

Naozaj treba za deň vypiť tri litre vody? Zavodňuje priveľa vody telo a vyzerá potom človek tučnejšie? Aké sú mýty a fakty o pitnom režime?

lepok

Otázky a odpovede: O celiakii

24.04.2015 06:00

Celiakia sa vyskytuje u detí aj dospelých, často sa zistí až v dospelosti. Na otázky o nej odpovedá MUDr. Peter Minárik z Centra zdravia a výživy.

lekár, pacient, vyšetrenie, diagnóza, pečeň

Aj pečeň môže byť 'tučná'

17.04.2015 06:00

Ľudia si pečeň najčastejšie spájajú s cirhózou. Menej známa je diagnóza stukovatenie pečene, nealkoholová steatóza. Spôsobuje ju najmä náš životný štýl.

náboje, zbraň, poprava

Austrália sa snaží oddialiť popravu občanov v Indonézii

27.04.2015 15:26

Šéfka austrálskej diplomacie Julie Bishopová sa snaží na poslednú chvíľu zabrániť chystaným popravám svojich občanov v Indonézii.

diaľnica, stavba, D1, Martin

Na stavbe diaľnice pri Prešove zahynul vodič nákladného auta

27.04.2015 15:22

Tragická dopravná nehoda, pri ktorej zahynul vodič nákladného auta, sa stala dnes okolo obeda na stavbe diaľnice D1 Hendrichovce.

Nepál, zemetrasenie

Zemetrasenie odhalilo podvody. V Nepále pri stavbe domov šetria materiál

27.04.2015 15:13

Nepál je v chaose. Mnohé dediny, z ktorých ostali len trosky, sú odrezané od sveta. Na webe sa objavilo video, ktoré zachytáva desivé momenty počas zemetrasenia.

nepál zemetrasenie, humanitárna pomoc

Nepál žiada svet o ďalšiu humanitárnu pomoc

27.04.2015 15:05

Nepálska vláda v pondelok vyzvala medzinárodné spoločenstvo na poskytnutie ďalšej pomoci pre ľudí postihnutých sobotňajším zemetrasením.