Mužom, ktorí často pijú kávu, hrozí nižšie riziko rakoviny prostaty

Pitie kávy môže znižovať riziko rakoviny prostaty. Zistili to americkí vedci z Harvard Medical School, ktorí každé štyri roky zaznamenávali príjem kávy u takmer 50-tisíc mužov v období od roku 1986 do roku 2006.

10.12.2009 06:00
debata

Z výsledkov vyplýva, že muži, ktorí pili kávu najčastejšie, mali až o 60 percent nižšie riziko výskytu agresívnych nádorov než tí, ktorí kávu vôbec nepili.

Odborníci síce presne nevedia, ktorá zložka kávy má tieto pozitívne vlastnosti, ale je známe, že káva ovplyvňuje procesy, ktorými organizmus rozkladá cukry a taktiež vplýva na hladiny pohlavných hormónov. U oboch týchto faktorov vedci dokázali, že majú súvis s rakovinou prostaty.

Tento obľúbený nápoj taktiež obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok, ako napríklad minerálov a antioxidantov, ktoré znižujú poškodenie tkanív v dôsledku oxidatívneho stresu. Vedci však dodávajú, že na potvrdenie týchto výsledkov je treba ďalší výskum, pretože predchádzajúce štúdie ukázali, že pitie kávy nemá na riziko rakoviny prostaty žiaden vplyv.

Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.

debata chyba