Müsli, energetická alebo proteínová tyčinka? Ako pre koho

Müsli tyčinka nie je zdravá dobrota, z ktorej sa chudne. Je to jeden z najväčších omylov, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri zhadzovaní nadbytočných kíl. Napchávajú sa týmito sladkosťami v domnienke, ako zdravo a diétne sa stravujú, ale váha akosi nechce ísť dole.

24.01.2010 07:00
musli tyčinka, zdravie, výživa, energia, chudnutie Foto:
Ilustračné foto
debata

Müsli tyčinky patria spolu s energetickými a proteínovými medzi doplnky výživy. Nemajú nahrádzať žiadne riadne jedlo, ale dopĺňať ho. Prvá z menovaných má slúžiť na zvýšenie príjmu vlákniny, druhá na doplnenie kvalitných sacharidov a tretia ľahko stráviteľných bielkovín. Je to však tak?

Stačí si prečítať obal ktorejkoľvek müsli tyčinky, čo dostať v bežných potravinách. Energie obsahuje takmer toľko, koľko aj iné sladkosti a ukrýva v sebe samé jednoduché cukry. No a vláknina? V 30 gramovej tyčinke jej naozaj veľa nie je. Müsli má zdravo zasýtiť, lenže práve pre vysoký obsah jednoduchých cukrov, ktoré telo rýchlo odbúra a pre nie dostatočný obsah vlákniny, to akosi nefunguje. Naopak – glukózu telo rýchlo spáli a energiu si na horšie časy uloží v podobe tukov. Teda zachová sa presne tak, ako chudnúci človek nechce. Ak je tyčinka obalená ešte aj v „jogurte“ alebo čokoláde, tak to už je pre zdravú stravu úplná pohroma.

Keď už, tak siahnuť treba radšej po kvalitnejšom výrobku, ktorý nie je presladený a plný prázdnych kalórií. Namiesto glukózy obsahuje pomaly vstrebateľný sacharid maltodextrín a náhradné sladidlo. Takýto výrobok sa dá kúpiť v obchodoch s výživovými doplnkami alebo sa dá vyrobiť aj doma. Napríklad z orechov, ovsených vločiek, sušených jabĺk a ďalších zdravých prísad.

Energetické tyčinky

Ich úlohou je rýchlo obnoviť glykogénové zásoby po športovom výkone, dodať telu potrebnú energiu počas vytrvalostného tréningu. Mávajú zvýšený obsah MCT tukov, ktoré sú jedným z pohotových zdrojov energie pre fyzický výkon. Tieto tuky so stredne dlhým reťazcom sa na rozdiel od bežných tukov neukladajú v tele ako energetická zásoba, ale sú naopak ihneď využívané organizmom ako palivo.

Proteínové tyčinky

Obsahujú vysoké množstvo kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín, ktoré pomáhajú zlepšiť regeneráciu po tréningu. Určené sú pre kulturistov, ktorí hľadajú výživu pre svoje svaly bez priberania tukov. Tieto tyčinky vedia úplne zasýtiť aj na dve hodiny, najmä ak sa jedia so zeleninou. Je to drahé, ale účinné zahnanie pocitu hladu. Taká tyčinka stojí aj tri eurá, ale ak ju porovnáte s cenou obloženej bagety, hamburgera alebo číny, tak to zas až tak drahé ani nie je. Nejde o predraženú maškrtu, ale plnohodnotné jedlo. Určená však nie je na každodennú konzumáciu, je to len núdzové riešenie. Okrem kulturistov poslúži najmä turistom, cyklistom, horolezcom ako železná rezerva.

Rada na záver

Ak máte müsli tyčinky radi a nechcete sa ich vzdať, vyberajte si podľa ich energetickej hodnoty. Čím nižšia, tým lepšia. Druhá dôležitá informácia je obsah jednoduchých cukrov a ich pomer k ostatným sacharidom. Aj tu platí – čím je číslo nižšie, tým lepšie. Určite sa vyhnite tyčinkám obaleným v čokoláde a v akože jogurtovej poleve.

debata chyba