Najlepšie je piť vodu

Ste unavení, malátni a podráždení? Bolí vás hlava? Možno ste svojmu organizmu len neponúkli potrebnú dávku tekutín. Najprirodzenejším nápojom je pre človeka kvalitná pitná voda. Dodržiavanie pitného režimu odborníci zdôrazňujú ustavične, o to aktuálnejšie je pripomenúť si "zdravé dúšky" počas dnešného Svetového dňa vody.

29.03.2010 13:00
žena, voda, piť, pitie, režim, nápoj, smäd Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pijeme, aby sme svojim bunkám poskytli dostatok tekutiny. Naše telo totiž „jazdí“ na vodu. Jej nedostatok organizmus prekvapujúco pociťuje ešte väčšmi ako nedostatok vzduchu. Ak sa nám zmenší prísun vzduchu o 6 percent, zakrúti sa nám hlava. Pri 5-percentnej dehydratácii už organizmu hrozí kolaps krvného obehu a šok.

Pitná voda je aj tá z kohútika

Jedným z rozšírených omylov je, že piť treba až vtedy, keď je človek smädný. Pocit smädu však vzniká až pri značnom nedostatku vody v organizme. Smädný človek teda pije neskoro, dalo by sa povedať. Navyše v prípade malých detí a starších ľudí môže pocit smädu úplne chýbať, preto im treba nápoje ponúkať v pravidelných intervaloch. Nedostatočný príjem tekutín je podľa doc. MUDr. Jany Jurkovičovej, CSc., v našej populácii veľkým zlozvykom, pričom častým dôsledkom bývajú zdravotné problémy ako zápcha, obličkové kamene, zahusťovanie krvi so zvýšeným rizikom trombózy, embólie a podobne.

Na každodennú konzumáciu je pre všetkých bez rozdielu veku či zdravotného stavu vhodná pitná voda. A to je vo väčšine slovenských miest aj tá z vodovodného kohútika. Slováci napriek mnohým upozorneniam pri kúpe balenej vody nerozoznávajú, čo je prírodná minerálna, pramenitá a čo balená pitná voda. Minerálne vody s vyšším obsahom minerálnych látok môžu byť užitočným doplnkom v skladbe tekutín, ale odporúča sa ich obmedzený príjem – do pol litra denne. Vďaka svojmu zloženiu však môžu pomáhať pri liečbe niektorých ochorení. Na každodenné pitie sa odporúčajú pramenité vody – obsahujú maximálne tisíc mg minerálov na liter. Balená pitná voda má rovnaké zloženie ako voda z vodovodu, ba niekedy dokonca nižší obsah vápnika. Zákazník však zbytočne zaplatí za obal.

Hitom funkčné bylinkové vody

Slováci s veľkou obľubou pijú rôzne ochutené limonády a kolové nápoje. Sladké pitie v podobe prifarbovaných malinoviek všemožných príchutí nevidí nijaký lekár veľmi rád. Telu dodávajú množstvo zbytočných kilojoulov bez akejkoľvek ďalšej výživovej hodnoty – ide o tzv. prázdne kalórie. Smäd dobre uhasí nápoj s maximálnym obsahom cukru do 2,5 %. Nápoje s vyšším obsahom cukru pocit smädu nezaháňajú, naopak, vyvolávajú ho.

V posledných rokoch sa stali veľkým hitom tzv. funkčné bylinkové vody. Vznikajú zmiešaním litra nízkominerali­zovanej pramenitej vody so 100 mg čistého bylinného extraktu. Po materinej dúške, medovke, púpave, šalvii či šípke sa na trh dostali aj výťažky z lipy a gaštana. „Pitie vôd obsahujúcich rastlinné extrakty sa takisto považuje za zdraviu prospešné,“ dodáva MUDr. Jaroslav Kresánek, autor niekoľkých atlasov liečivých rastlín a lesných plodov. Celodennú dávku tekutín je najlepšie rozdeliť rovnomerne počas celého dňa. Dobrým indikátorom správneho zavodnenia organizmu je farba moču, ktorý by mal byť svetlý až bezfarebný.

Vhodné vody a ich použiteľnosť

  • pitná voda z vodovodu (väčšina zdrojov pitnej vody v SR má vysokú kvalitu)
    • pramenité vody (možno piť bez obmedzenia každý deň, obsahuje max. tisíc mg minerálnych látok na liter, s prídavkom extraktov z bylín môžu mať pri pravidelnom pití podobne ako minerálky aj zdravotné účinky)
    • minerálne vody (odporúča sa striedať ich, najviac pol litra denne, resp. piť ich v rámci „zdravotnej pitnej kúry“ obmedzený čas, uprednostňovať tie s nízkym obsahom sodíka, hoci je pravda aj to, že 10 g šunky obsahuje také množstvo sodíka ako 5 litrov stredne mineralizovanej minerálnej vody)
debata chyba