Z piva sa nepriberá a obsahuje vitamíny a minerálne látky

Z piva sa nepriberá. Takzvané pivné brucho vzniká z kalorických pochúťok, ktoré si ľudia radi doprajú k tomuto nápoju.

04.06.2010 13:29
pivo, alkohol Foto:
Všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH, čo môže pri niektorých z nich vyvolať pocit zásaditej chuti.
debata

Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu, mnoho stopových prvkov a naopak, relatívne málo sodíka. Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú a menšie množstvo tiamínu a biotínu.

Pomer vápnika a horčíka v tomto nápoji pôsobí aj proti vzniku žlčových a močových kameňov. Podmienkou priaznivého vplyvu piva na človeka je však jeho mierna konzumácia.

Na celkový profil piva má vplyv rovnaká kvalita všetkých vstupných surovín, rovnaká dávka určených odrôd chmeľu, rovnaký kmeň kvasiniek a prísne dodržiavanie celej výrobnej receptúry. Chuť a charakter piva teda nie sú späté s miestom, kde sa pôvodne varilo. Taktiež by sa nemal preceňovať význam vody.

„Pre optimálny priebeh všetkých procesov výroby musí spĺňať určité kritériá, ale tie je dnes možné dosiahnuť zariadeniami na úpravu vody,“ vyjadril sa na dnešnej tlačovej besede obchodný sládok Ján Píry. Dodal, že pre výrobu piva plzenského typu, ku ktorému patrí väčšina značiek vyrábaných na Slovensku, je ideálna mäkká voda.

Aj keď to síce nie je bežné, v súčasnosti sa na trhu vyskytujú aj pivá s pridanými umelými látkami a náhradkami, záleží to však na konkrétnej značke. Rozoznať pivo vyrobené výlučne z prírodných surovín, teda zo sladu, vody a chmeľu s pomocou kvasiniek, od nápoja s pridanými umelými látkami je jednoduché – stačí sa pozrieť na etiketu s ingredienciami. Nie je však možné odlíšiť kyslé a zásadité pivo – zásadité sa totiž nedá vyrobiť. Všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH, čo môže pri niektorých z nich vyvolať pocit zásaditej chuti.

debata chyba