Laik ťažko odhadne, prečo ho bolí žalúdok

Žalúdok je najpružnejším orgánom tráviacej sústavy. Svoju veľkosť mení podľa toho, ako je naplnený. Prázdny môže mať veľkosť päste, po jedle sa však dokáže zväčšiť až dvadsaťnásobne. O žalúdku, jeho chorobách, ale aj o tom, čo mu prospieva, hovorí doktor Peter Melicháč.

Peter Melicháč
Doktor Peter Melicháč.
Autor: archív Petra Melicháča

Bolesť žalúdka je často prejavom psychosomatického ochorenia. Vie laik rozpoznať, či ide o vážnejší problém?
Nie každá choroba žalúdka sa prejavuje jednoznačne. Napríklad nádor žalúdka alebo krvácanie do žalúdka nebolí, prejavuje sa až v pokročilom štádiu inými príznakmi. Na druhej strane bolesti v oblasti žalúdka sú často iného pôvodu. Žlčníková bolesť má formu tzv. algodyspeptického syndrómu, prejavuje sa tlakom v oblasti žalúdka s poruchou trávenia a pocitom „ťažkého žalúdka“. Infarkt myokardu sa často prejavuje ako bolesť v epigastriu, psychická labilita a vyčerpanosť, známa ako neurocirkulačná asténia, sa prejavuje bolesťami v oblasti žalúdka a je spojená s vracaním. Laik bolesť v oblasti žalúdka rozpozná len veľmi ťažko.

Prečo žalúdok bolí?
Bolesť žalúdka má funkčnú alebo organickú príčinu. O funkčnej hovoríme vtedy, ak je poškodená jeho hybnosť. Buď sa žalúdok nevyprázdňuje a hromadí sa v ňom jeho obsah – čo má za následok tlak, bolesť, pálenie záhy, vracanie – alebo je jeho pohyblivosť zvýšená a v hladkej svalovine žalúdka preto vznikajú takzvané spazmy, čo sa prejavuje náhlou bolesťou. Za organickými príčinami sú jednotlivé ochorenia, ktoré sa v žalúdku vyskytujú.

Ktoré sú najčastejšie?
Rozdeľujeme ich na nezhubné a zhubné. Medzi najčastejšie nezhubné ochorenia patria zápaly sliznice žalúdka. Napríklad mikrób Helicobacter pylori spôsobuje bolesť, poruchy trávenia či vracanie a neliečená infekcia vedie k tvorbe vredov žalúdka a dvanástnika. Neliečený, dlhotrvajúci a chronicky dráždený vred žalúdka sa po rokoch zvrhne na zhubný nádor. Život ohrozujúce komplikácie sú krvácanie a prasknutie vredu.

Medzi zhubné ochorenia patrí karcinóm. Ten sa často prejavuje až v štádiu, keď je neliečiteľný. V začiatkoch naň upozorňujú malé príznaky ako nechutenstvo, anémia, poruchy trávenia, pocit tlaku v nadbruší, chudnutie či odpor k mäsu. Karcinóm sa vo včasnom štádiu môže prejaviť krvácaním. Medzistupňom medzi nezhubným a zhubným nádorom je polyp sliznice. Ak je jeho hlavička väčšia ako jeden centimeter, je veľmi podozrivý na malígne ochorenie. Základnou vyšetrovacou, a dnes aj liečebnou, metódou pri ochoreniach žalúdka je endoskopia.

Prečo pribúda počet karcinómov žalúdka?
Príčina vzniku zhubného nádoru nie je známa. Významný vplyv naň má genetika, krvná skupina, fajčenie, alkohol, toxické látky, neliečená infekcia a vred žalúdka. Je hrozivé, že pribúdajú karcinómy v mladších vekových skupinách.

Čo znamená pálenie záhy?
Je to prejav obmývania sliznice pažeráka obsahom žalúdka a dvanástnika. Hlavný podiel má porucha peristaltiky pažeráka a žalúdka, spomalené vyprázdňovanie, oslabený sval medzi pažerákom a žalúdkom. Ten má slúžiť na posun potravy do žalúdka a má fungovať ako ventil – zabrániť prechodu obsahu žalúdka do pažeráka. Ak je poškodený, dochádza k spätnému návratu kyseliny žalúdka a žlče z dvanástnika do pažeráka. To poškodzuje sliznicu pažeráka a vytvára pocit kyseliny alebo horčiny a bolesti za hrudnou kosťou. Lieči sa úpravou diéty, liekmi. Ak nedôjde k zlepšeniu, lieči sa operáciou. Neliečený stav vyvoláva rakovinu pažeráka.

Čo žalúdku prospieva?
Jednoznačne prirodzená a nedráždivá strava – veľa ovocia, zeleniny, mliečne výrobky a dostatok tekutín, najlepšie nesýtenej vody. Vyhýbať by sme sa mali ťažkým, tučným a vysmážaným jedlám, alkoholickým nápojom a fajčeniu.

Pre žalúdok môže byť údajne nebezpečné aj užívanie aspirínu. Prečo?
Aspirín je kyselina, ktorá poškodzuje ochrannú vrstvu žalúdočnej sliznice. Vytvára tak cestu pre agresívne faktory žalúdočnej šťavy – kyseliny, ktoré poškodzujú sliznicu a celú stenu žalúdka.

A prečo sú, naopak, dobré čili papričky?
Rozširujú cievy, čím sa dostatočne prekrvuje žalúdočná sliznica a napomáha sa tvorba ochrannej vrstvy žalúdočnej sliznice.

Súvisiace články:

Probiotiká ako prevencia E.coli - radí ich aj odborník

Probiotiká: Pre koho sú určené, komu a ako pomáhajú

14.12.2014 06:00

Probiotiká sú vhodné pre ľudí v každom veku. Nachádzajú sa v materskom mlieku. Ak sa už u dieťaťa vytvorí správna črevná mikroflóra, je nižšie riziko chorôb v budúcnosti.

raňajky, mlieko, jogurt, mliečne výrobky

Konzumovať mliečne výrobky alebo ich náhrady?

22.11.2014 06:00

V posledných rokoch sa aj v našich obchodoch objavujú alternatívy mliečnych výrobkov. Kríza nahráva lacnejším produktom a tento trend zasiahol aj výrobky z mlieka.

ryba, jedlo, výživa, tuky, omega kyseliny

'Mega' dôležité omega kyseliny

19.11.2014 06:00

Príjem omega-3 mastných kyselín treba zabezpečiť buď dostatočnou konzumáciou rýb, alebo formou kvalitných výživových doplnkov, tvrdí v rozhovore MUDr. Alžbeta Béderová.

Rusko, Moskva, IKEA, ekonomika

Rusi skupujú, čo sa dá. Boja sa zdražovania

17.12.2014 20:43

Ruskí spotrebitelia zobrali obchody útokom a horúčkovito nakupujú širokú škálu tovaru od domácich spotrebičov po automobily.

Dunaj

Na Dunaji havarovala holandská loď

17.12.2014 20:18, aktualizované: 22:45

Na Dunaji neďaleko Štúrova havarovala nákladná loď pod vlajkou Holandska.

peniaze, dôchodok, euro

Minimálne dôchodky sú konečne známe: 270 eur a viac

17.12.2014 20:00

Najnižší garantovaný dôchodok na Slovensku má byť od polovice budúceho roka vyplácaný v sume 269,50 eura mesačne.

Hospitalizovaný detský pacient na jednom z oddelení intenzívnej medicíny.

Finančná zbierka by mala pomôcť štyrom detským klinikám

17.12.2014 19:00

Finančná zbierka by mala pomôcť klinikám detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny.