Stredomorská strava znižuje riziko cukrovky

Stredomorská strava bohatá na zeleninu a olivový olej pomáha starším ľuďom obmedziť riziko cukrovky 2. typu.

16.10.2010 14:34
grécky šalát, olivový olej, stredomorská... Foto:
debata

Španielski vedci pod vedením Jordiho Salas-Salvada z University of Rovira i Virgili skúmali 418 ľudí vo veku od 55 do 80 rokov, z ktorých každý mal minimálne tri rizikové faktory spôsobujúce cukrovku, ako napríklad vysoký krvný tlak, obezitu, či fajčenie. Rozdelili ich do troch skupín. Jedna sa stravovala stredomorskou diétou s dôrazom na mononenasýtené mastné kyseliny a pravidelne dostávala liter olivového oleja na týždeň.

Druhá skupina dávala dôraz na polynenasýtené mastné kyseliny v orechoch a tretia mala nízkotučnú diétu, s obmedzením všetkých druhov tukov. Nikto z nich nemusel obmedzovať prísun kalórií, či viac cvičiť. Po štyroch rokoch ochorelo v skupinách so stredomorskou stravou na cukrovku od 10 do 11 percent ľudí, v skupine s nízkotučnou stravou až 18 percent dobrovoľníkov.

Výsledky, ktoré uverejnili v časopise Diabetes Care, podporujú doterajšie rady pre ľudí s rizikovými faktormi a pre tých, u ktorých sa už diabetes prejavil. Podľa dietologičky Constance Brown-Riggs, hovorkyne Americkej dietetickej asociácie, to však neznamená zníženie dôležitosti pravidelného pohybu alebo to, že by si ľudia pri stravovaní mali prestať dávať pozor na kalórie.

Stredomorská strava sa vyznačuje najmä častým konzumovaním zeleniny, ovocia, obilia bohatého na vlákninu, strukovín, či rýb. Dôraz kladie tiež na príjem rastlinných zdrojov nenasýtených mastných kyselín, ako sú olivový olej a orechy. Vyhýba sa pravidelným veľkým dávkam červeného mäsa, či vysokotučným mliečnym výrobkom, primárnemu zdroju nasýtených mastných kyselín. Nie je určená na rýchle chudnutie, avšak pomáha pri viacerých ochoreniach, okrem cukrovky napríklad pri problémoch so srdcom.

debata chyba