Vyčistite si organizmus pšenom

V minulosti to bola práve ryža, ktorá pšeno vytlačila z jedálnička mnohých európskych kuchýň. Dovtedy ju naši predkovia jedli bežne, dnes sa k nej opäť vraciame. Jej najväčším pozitívom je, že ide o obilninu, ktorá je zásaditá – ako jediná zo všetkých obilnín.

08.11.2010 14:00
Zapekané pšeno Foto:
Zapekané pšeno.
debata

Čo je pšeno?

Proso bez semenných šupiek (častá potrava vtákov). Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje 1490 kJ.

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Nenáročné na prípravu.

Komu – čomu pomáha?

  • chudokrvným ľuďom (pre svoj vysoký obsah železa)
    • kostiam – spevňuje ich
    • žalúdku – keďže pšeno je zásadité, možno ho považovať za liek pro pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením
    • pankreasu a slezine
    • zubom, nechtom a vlasom – spevňuje ich pre obsah zinku
    • obličkám – posilňuje ich

    Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.

Ako na to?

Najskôr pšeno dôkladne umyte. Potom ho sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť). Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku. Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásob­ne zvýši.

Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny, varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou. Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšena olivovým olejom, bude lahodnejšie.

Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok. Primiešajte do nej posekané voňavé vňate. Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.

Pšeno sa dá pripraviť na rôzne spôsoby

Varené – podáva sa ako príloha k mäsitým jedlám (namiesto ryže) alebo ako samostatné jedlo s omáčkami, syrom či dochutené makom, sezamom, jogurtom, ovocím a orieškami.
Závarka – do polievok, knedlí, náplní, nátierok, kaší, placiek, šalátov, omáčok, pečiva a dezertov
Rizoto – pšeno skombinujeme s akýmkoľvek syrom, zeleninou, hubami a osolíme, prípadne okoreníme koriandrom.
Nasladko – pšeno zaparte a polejte horkou čokoládou na varenie. Ozdobte banánom, hroznom alebo iným ovocím, napríklad kompótom alebo doň rozmiešajte chutný domáci džem.
Nákyp s ovocím – s tvarohom, medom, vajciami, hrozienkami a orechami

Ako prevencia pre zdravé zuby sa odporúča každé ráno požuť jednu čajovú lyžičku surového pšena a zapiť ju vodou alebo čajom.

Recepty na jedlá zo pšena nájdete na Varecha.sk

debata chyba